Menü bezárása
Konzultáció Ingatlanod értéke Kalkulátorok Miben tudunk segíteni Gyík Befektetőknek Bejelentkezés

Haszonélvezeti jog értéke - Ennyit ér a haszonélvezeti jog

Közzétéve:2021.03.24
Frissítve:2024.06.19
A haszonélvezeti jog másnéven vagyoni értékű jog, amely értékkel bír, azaz ha arról a jogosultja lemond, akkor a lemondásért cserébe joggal vár megfelelő ellenértéket. Persze lemondhat róla ingyenesen is. Az értékének kiszámításáról az 1990. évi XCIII. törvény 72. §- a illetéktörvény rendelkezik, ám jó tudni, hogy ez csupán sorvezető, amelytől el lehet térni. 

(MUTATUNK KONKRÉT PÉLDÁKAT HOGYAN KELL KISZÁMOLNI A HASZONÉLVEZETI JOG ÉRTÉKÉT)

Azaz meg lehet váltani a haszonélvezeti jogot az illetéktörvényben írtaktól olcsóbban is, meg persze drágábban is az ár a felek egyezségétől függ akárcsak egy ingatlan eladásnál. Mennyi a haszonélvezeti jog érték az illeték törvény alapján? 

Először is jegyezzük meg, hogy bár a felek döntése, hogy mennyiben határozzák meg a haszonélvezeti jog értékét. Az azonban a joggyakorlat szerint semmiképpen sem haladhatja meg az ingatlan (beköltözhető) értékének felét. A beköltözhető érték fele az ingatlanjogban a lakott értéket jelöli, de vita esetén, ennek meghatározásához ingatlanjogi szakember segítsége vehető igénybe. 

A haszonélvezeti jog értékének meghatározása 

A haszonélvezeti jog értékének meghatározásánál az egyévi érték a kiindulópont. Ez az egyévi érték a terhelt ingatlan - terhekkel nem csökkentett - forgalmi értékének 1/20-ad része. 10.000.000huf ingatlan esetén 500.0000huf az 1/20-ad rész

Az érték kiszámításakor tudni kell, hogy a  haszonélvezeti jog szólhat határozott vagy határozatlan időre: Határozott idő esetén az egyévi értéket az illetéktörvényben meghatározott évekkel kell megszorozni. Az érték maximuma az egyévi érték 20- szorosa, illetve természetes személyek esetén a rájuk vonatkozó egyévi értéknek az életkorhoz rendelt többszöröse.

Határozatlan időre vonatkozó haszonélvezeti jog esetén az érték az egyévi érték ötszöröse.
Kivételt jelent, ha a haszonélvezeti jog valamely személy életének, házasságának vagy özvegységének idejére terjed. Ekkor a jog értéke a személy életkorához képest a következő módon kerül kiszámításra:

Haszonélvező életkora Egyévi érték 1/20-ad rész
25 évnél fiatalabb 10-szerese
25-50 éves 8-szorosa
51-65 éves 6-szorosa
65 évnél idősebb 4-szerese

Példa: az ingatlan forgalmi értéke 45 millió Ft, annak 1/20-ad része 2,25 millió Ft, a haszonélvező személy életkora pedig 59 év: 2,25 millió Ft x 6 = 13,5 millió Ft.

Mielőtt tovább haladnánk a haszonélvezeti jog értékének meghatározásába 

Meg kell ismernünk  a haszonélvezeti jogról történő lemondást. A haszonélvezeti jog megszüntetése vagy az arról való lemondás nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre hangzik. A lemondást (ügyvéd által ellenjegyzett) szerződésbe foglalják, majd pedig az alábbiak történnek: Ha ellenérték fejében történik a lemondás, az fizetési kötelezettséget jelent. Tehát az, akinek a javára lemondanak a haszonélvezeti jogról, annak ki kell fizetnie a haszonélvezeti jog 


Majd pedig, mivel vagyoni értékű jogot vásárolt, meg kell fizetnie még a visszterhes vagyonszerzési illetéket is ami a megfizetett érték 4 százaléka. 10.000.000HUF esetén ez 400.000HUF. Ha pedig ingyenesen történik a lemondás, akkor ajándékozási illetéket kell fizetnie a haszonélvezeti jog megváltójának (ez 18 százalék és ekkor az illetéktörvényben meghatározott érték alapján kerül kiszámításra). Mindkét esetben a haszonélvezeti jog megszűnése lesz az eredmény és ezt az ingatlan - nyilvántartásba is be kell jelenteni, és kérelmezni kell a haszonélvezeti jog törlését.

Példa:

A haszonélvezeti jog értékének kiszámítása több személyt is érinthet
 
Például az ingatlan fele - fele részein a házastársak osztoznak, ezekben az esetekben az alábbiak szerint érdemes kiindulni a haszonélvezeti jog értékének meghatározásakor: Ha a haszonélvezeti jog időtartama mind a jogosult, mind a kötelezett élete, házassága vagy özvegysége idejétől függ. A jogosultaknál használt szorzók alkalmazásánál az idősebb életkora lesz az irányadó.
 
Ha több, egyidejűleg jogosult személy élettartamától függ a haszonélvezeti jog időtartama, úgy, hogy a jogosultság a legelőször elhalálozó személy halálával megszűnik. Például ha egy házaspár jogosult a haszonélvezeti jogra, a jog akkor szűnik meg, amikor egyikőjük elsőként elhalálozik. Ekkor a legidősebb személy életkorát kell figyelembe venni, ha pedig az utolsóként elhalálózóig tart, akkor a legfiatalabb életkorát kell figyelembe venni. Ha a haszonélvezeti jog időtartama a házasság idejére terjed, a számításánál az idősebb házastárs életkorával kell számolni.


És mi történik, ha a jogosult megkapja a kért értéket a haszonélvezeti jogáért és az, aki megváltotta (aki általában az ingatlan tulajdonosa) szintén megfizette az illetéket és töröltette a haszonélvezeti jogot az ingatlan tulajdoni lapjáról? Nos a haszonélvező köteles az ingatlant átadni a tulajdonosnak, olyan állapotban, amilyenben rendes gazdálkodás és rendeltetésszerű használat mellett a haszonélvezet megszűnésekor lennie kell, azaz az ingatlan nem lehet lepusztult állapotban.


Most hogy már tudjuk a haszonélvezeti jog értékét 


Ingatlan eladás esetén nézzük meg, hogy hogyan állapítsuk meg egy haszonélvezeti joggal terhelt ingatlan értékét azok alapján, hogy mennyit ér a haszonélvezeti jog


Haszonélvezeti jog értéke - kalkulátor

Az illetéktörvény haszonélvezeti jogra vonatkozó rendelkezései eléggé bonyolultak és nehezen értelmezhetőek, de ne aggódjunk, ha gondot okozna, elérhető nálunk is  haszonélvezeti jog értéke kalkulátor, így könnyedén kiszámíthatjuk esetleg kérhetjük ügyvéd segítségét

Haszonélvezeti jog értéke kalkulátor.

Határozott idejű haszonélvezeti jog:
Határozatlan, maximum 24 éves haszonélvező:
Határozatlan, 25 és 50 év közötti haszonélvező:
Határozatlan, 51 és 65 év közötti haszonélvező:
Határozatlan, 65 év feletti haszonélvező:Írjon Nekünk

Miben tudunk segíteni?


Kapcsolatfelvétel

Jelenleg csak budapesti és pest megyei ingatlanok értékesítését tudjuk vállalni!

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Csak Budapesten és Pest megyében tudunk megbízásokat vállalni jelenleg.

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

A konzultáció díja 50.000 Ft + áfa. Az összeget beszámítjuk, ha lesz közöttünk további együttműködés, tehát megbízást kapunk egy ingatlan eladására, vagy felkutatására.

Megrendelem a konzultációt, és várom a díjbekérőt, Valamint megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Csak Budapesten és Pest megyében tudunk megbízásokat vállalni jelenleg. Az értékmegállapítás díja 50.000 Ft + áfa. Természetesen az összeget beszámítjuk, amennyiben megbízást kapunk az ingatlan értékesítésére.

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Jelenleg csak budapesti és pest megyei ingatlanok értékesítését tudjuk vállalni!

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Gyakori Kérdések.


Szólj hozzá te is !

Hozzászólások.

Kérjük vedd figyelembe, hogy hozzászólásod csak moderáció után jelenik meg az oldalon.

Olvassa el a többi cikkünket is legyen tájékozott
Köszönjük a kommented, moderálás után megjelenítjük