Menü bezárása
Ingatlanpiac info Adja el otthonát Vevőknek Bérlés Kalkulátorok Befektetés Képzések akadémia Karrier Segítség központ Munkatársaink Gyík

Haszonélvezeti joggal terhelt ingatlan eladása

Közzétéve:2020.11.11
Frissítve:2022.01.21
A haszonélvezeti joggal terhelt ingatlan eladásáhozához ismernünk kell a haszonélvezeti jogot, mint jogintézményt, a megszüntetésének lehetőségeit és az ellenértékének kiszámítási módját. Azt elöljáróban érdemes tudni, hogy a haszonélvezeti jognak rendkívül terjedelmes irodalma van, így a könnyen érthetőség kedvéért jelen cikkben csupán az ingatlan vásárlás kapcsán lényeges elemeket fogom kiemelni

Mi is az a haszonélvezeti jog?


Haszonélvezeti jog birtokában a haszonélvező birtokolhatja, használhatja és hasznait szedheti az ingatlannak, azonban azzal nem rendelkezhet, tehát nem értékesítheti, nem használhatja hitelfelvétel során biztosítékként, viszont köteles az ingatlan állagát kímélni. Mindezeken túl a haszonélvezeti joga gyakorlását átengedheti másnak ingyenesen vagy ellenérték fejében (például bérleti díj ellenében), az ingatlan tulajdonosa pedig tűrni köteles a haszonélvező jogainak gyakorlását (azonban az átengedésről köteles értesíteni a tulajdonost, ugyanis a tulajdonos igényt tarthat azonos feltételekkel a használatra).

A haszonélvezeti jog időtartama


Most sokan rávágják, hogy a haszonélvező haláláig, de ez csak részben igaz. Valóban beszélhetünk holtig tartó haszonélvezeti jogról, azonban emellett erre vonatkozó szerződésben meghatározott idő is szabható (például 5 év vagy 10 év). Ez egyébként más néven az időbeli korlátja is a haszonélvezeti jognak, hiszen nem tart örökké. A másik korlátja térbeli, ami azt jelenti, hogy a haszonélvezeti jog az ingatlan azon állapotára terjed ki, amely a haszonélvezeti jog létesítésének pillanatában volt.

Tehát ha időközben ráépítés történt az ingatlanon vagy ha eredetileg egy telek volt csupán és később épült rá a ház, akkor a haszonélvezeti jog a ráépített részre vagy az oda épült házra nem terjed ki.


Hogyan lehet megszüntetni a haszonélvezeti jogot? Megszűnik magától?


A rövid válasz: a haszonélvezeti jog megszüntethető, de bizonyos események hatására meg is szűnik. Mindenek előtt fontos tudni, hogy a Polgári Törvénykönyv védi a haszonélvezőt, így a haszonélvezeti jogot csak a haszonélvező hozzájárulásával lehet szerződéssel megszüntetni vagy a haszonélvezeti jog feltételeit a haszonélvező hátrányára módosítani. Megszűnik a haszonélvezeti jog  az ingatlan pusztulásával (például, ha teljesen leég, viszont ha újra felépítik, a haszonélvezeti jog is feléled), valamint a szerződésben meghatározott idő lejártával és ha a tulajdonos és a haszonélvező személye ugyanaz lesz (például egy adásvétel során).

Meg is szüntethető a haszonélvezeti jog lemondással, amely lehet ingyenes vagy történhet ellenérték fejében. A megfelelő ellenérték megfizetésével történő lemondás esetén (ha az ingatlan tulajdonosa javára mond le a haszonélvező a jogáról) az ingatlan tulajdonosának visszterhes vagyonátruházási illetéket (átlagos mértéke az ár 4 százaléka), ha pedig ingyenesen történik a lemondás, akkor ajándékozási illetéket kell fizetnie (mértéke 9 százaléka).


Mennyi a haszonélvezeti jog  ellenérték? A haszonélvezeti jog ellenértékét az illeték törvény határozza meg (az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 72. §- a  ), az alábbiak szerint: A haszonélvezeti jog értéke (egyévi értéke) a terhelt ingatlan - terhekkel nem csökkentett - forgalmi értékének 1/20-ad része
A határozott időre szóló haszonélvezeti jogról van szó, akkor annak értéke az egyévi érték és az illetéktörvényben meghatározott évek szorzata; az érték azonban maximálva van: az egyévi érték 20- szorosa, illetve személyek esetén a rájuk vonatkozó egyévi értéknek az életkorhoz rendelt többszöröse;

A határozatlan idejű haszonélvezeti jog ellenértéke esetén a jog értéke az egyévi érték ötszöröse, kivéve, ha valamely személy életének, házasságának vagy özvegységének idejére terjed. Ebben az esetben a jog értéke a személy életkorához képest a következő módon kerül kiszámításra:
Ha a haszonélvezeti jog jogosultja 
-25 évesnél fiatalabb, az egyévi érték 10-szerese,
-25-50 éves, az egyévi érték 8-szorosa
-51-65 éves, az egyévi érték 6-szorosa
-65 évnél idősebb, az egyévi érték 4-szerese.

A haszonélvezeti jog megszüntetése 


Történhet az adásvételi szerződésben vagy külön ügyvédi okiratban.
A haszonélvezeti jog megszűnés vagy megszüntetést követően a haszonélvező köteles a lakást visszaadni a tulajdonos részére, mégpedig olyan állapotban, amilyenben  a rendes gazdálkodás és a rendeltetésszerű használat mellett a haszonélvezet megszűnésekor annak lennie kell (ez viszonylag homályos megfogalmazás, hiszen minden esetre érvényes meghatározást nehéz lenne adni, ha viszont vita merülne fel, ezt a homályos megfogalmazást a bíróság világítja meg).

Kinek éri meg haszonélvezeti joggal terhelt ingatlant vásárolni? 


Azoknak, akik befektetési céllal vásárolnának, mivel a haszonélvezőnek kötelessége az adásvétel után is óvni az ingatlan állagát. Kinek éri meg haszonélvezeti joggal terhelt ingatlant eladni?  Olyan idős embereknek, akik gyorsan szeretnének egy nagyobb összeghez jutni, de a haszonélvezeti joguk miatt tovább élhetnek az ingatlanban.

Ingatlan eladás esetén nézzük meg, hogy hogyan állapítsuk meg egy haszonélvezeti joggal terhelt ingatlan értékét azok alapján, hogy mennyit ér a haszonélvezeti jogHaszonélvezeti joggal terhelten eladható az ingatlan?


Mindezek alapján elmondható, hogy a haszonélvezettel terhelt ingatlanok eladhatóak, vásárlása bár nagyobb körültekintést igényel, nem feltétlenül  kell rögtön elutasítani egy ilyen lehetőséget. A fentiek ismeretében javasolt a tulajdoni lap megtekintésével kezdeni, hogy ismerjük az ingatlannal kapcsolatos minden információt, ha pedig még így is akadna megválaszolatlan kérdése, akkor forduljon hozzánk bizalommal. Sikeres vásárlást kívánunk! Szólj hozzá te is !

Hozzászólások.

Kérjük vedd figyelembe, hogy hozzászólásod csak moderáció után jelenik meg az oldalon.

Olvassa el a többi cikkünket is legyen tájékozott
Köszönjük a kommented, moderálás után megjelenítjük