Menü bezárása

Rólunk Ingatlan Kalkulátorok Cég Gyakori kérdések

Ingatlan eladás folyamata 12 lépésben

ingatlan5 logo

Ingatlan5 tartalom


1-Mennyi időn belül szeretnénk az ingatlant eladni?
Ha ingatlan eladása mellett döntünk, akkor fontos tisztázni, hogy mennyi időn belül szeretnénk eladni a lakást. Ez ugyanis befolyásolja az ingatlan árképzést! Vegyük figyelembe, hogy egy ingatlan, ami túl sok időt töltött a piacon már lehet, hogy csak áron alul adható el.

2-Ingatlan eladás után mennyi idő kell a költözésre?

Szintén lényeges kérdés, hiszen ritka az, amikor a lakás eladást követően rövid időn belül meg is találjuk a nekünk megfelelő következő ingatlant. A kiköltözés ráadásul a felek közös akaratán múlik. A teljes vételár kifizetésétől kell számolni átlagos idő 3 hónap, de rövidebb vagy hosszabb idő is megállapítható. Ha az ingatlan vásárláshoz a vevőnek hitelre is szüksége van, akkor érdemes minimum 3 hónappal számolni. Amennyiben készpénzes a vevő, úgy teljesen más a helyzet, ekkor ugyanis 1 hónapnál több nehezen alkudható ki. 

Még az elején érdemes azt is tisztázni, hogy a családtagok közül ki, milyen szerepet vállal a lakás eladásban.

Ezt követően jön a “Hogyan?” kérdéskör:


3-Hogyan és ki fog segíteni az ingatlan eladás során?  

Ingatlaniroda bevonásával vagy sem, hogyan és hol hirdesse lakását?! Akár az is jó megoldás lehet, hogy csupán tanácsot kérsz egy szakembertől hogyan ad el a lakásod még a folyamat elején, majd megpróbálkozol a lakás eladással egymagad. Érdemes egy időtartamot megjelölni, például három négy hónapot, amely ha eredménytelenül telik el, akkor megkeresel egy szakembert és rábízod az eladást. 
Ha ezekkel megvagyunk néhány fontos lépést amit nem szabad kihagynunk.  4-Készülj fel az ingatlan eladására

Készíts össze minden fontos dokumentumot, amelyet egy vevő esetleg a lakásod eladásakor kérhet: legújabb tulajdoni lap, társasház esetében az alapító okirat. Társasház esetén fontos, hogy van-e elővásárlási jog, mert ha egy 30 lakásos társasházban laksz, mind a 30 tulajdonosnak le kell mondania az elővásárlási jogáról.   
A tuti vevőd, aki alku nélkül akarja  megvenni a lakásod, 30 napos költözési határidővel, mert épp Ő is eladott egy ingatlant, nem fog tudni várni arra, hogy mind a 30 elővásárlási jogosult lemondjon. Ezt előre meg kell csinálni. A tulajdoni lap esetében érdemes a már aktualitását vesztett bejegyzések törlését kérni. A komoly vevő kérdezni fog a tulajdoni lapról, nem kell ingatlan szakjogásznak lenned, de ha eltudod mondani milyen az ingatlan jogi helyzete és érted is, kevesebb alkupozíciója lesz a vevőnek, és te is hitelesebbé válsz!

5-Készítsd fel a lakásod  az eladásra!

Sokszor  elegendő az is, ha tiszta és rendezett, ezen kívül jó benyomást kelt, ha a lakás funkciói is működnek. Azaz nincsenek kiégett villanykörték, működésképtelen wc tartály, csüngő kilincs. Ezek nem igényelnek nagy beruházást, de enélkül garantált a rossz benyomás a vevő részéről. Ha pedig van rá keret, egy tisztasági festéssel az alkupozíció is jelentősen javítható. Működő tippek a gyorsan ingatlan eladáshoz 

6-Az ingatlan árának pontos meghatározása

Lakás eladás előtt kulcskérdés, az értékbecslés a lakás árának meghatározása. hiszen ha túl alacsony árat határozunk meg, nem biztos, hogy elérjük célunkat a lakás eladásával. Ha pedig túl magas az ár, félő, hogy túl sokáig lesz az ingatlan a piacon, amely nem segít a sikeres eladásban.
Az ár meghatározása lehet:

INGATLANPIACI ÖSSZEHASONLÍTÁS ALAPÚ
HOZAM ALAPÚ
ÚJRA ELŐÁLLÍTÁS ALAPÚ


7-Ingatlan eladása során kellenek a jó fotók

Ez lesz az első vizuális kapcsolata a vevőnek a lakásoddal!

Egy jó hirdetéshez szükség lesz minőségi fotókra a lakásáról.  Ne csak az ingatlanról készíts képeket, a házról, az udvarról, a lépcsőházról, a környékről. Valamint szükség lesz egy alaprajzra is: AZ ALAPRAJZOD LEGYEN MÉRETEZVE! Utóbbit sokan elfelejtik, pedig sokat javít a hirdetés erején, ha a vevő már a lakás elosztását -illetve átalakítási lehetőségét- is pontosan látja. Mindezeken túl elengedhetetlen egy jó hirdetési szöveg is, amely kellően informatív és figyelemfelkeltő. (Érdemes angolul megírni vagy lefordíttatni az ingatlan hirdetési leírását.) Még valami, a vevő nagyjából már az interneten eldönti, melyik lakást veszi meg!

 

8-Emeld ki a lakás Hirdetést

A hirdetést érdemes elsősorban online meghirdetni, akár több platformon is -ha lakásod eladása szeretnéd hogy gyors legyen az ingatlan.com-ot semmiképp ne hagyd ki - ezeket a lakás hirdetéseket folyamatosan frissíteni kell. Mindig az elsők között szerepeljen a többi hirdetés között! Emeld ki a lakás hirdetést! Ha nem költesz a lakás eladására  és nem emeled ki, a 86000. leszel! Hiába a jó lakás hirdetés, senki nem találja meg az eladó lakásodat .... de ha mégis, az biztos, hogy az egyik legdörzsöltebb befektető lesz.  
 

9-Ingatlan eladásával kapcsolatos hívások

A hirdetés megjelenését követően, ha az eddigi pontokat nem hagytad ki, gyorsan nagy lesz az érdeklődés az eladó lakásod iránt. Ilyenkor célszerű mindig telefonközelben lenni és fogadni a hívásokat! Ha a fenti lépéseket lelkiismeretesen végigcsináltad, az érdeklődők nagy része kíváncsi lesz az ingatlanra, így a szabadidőd jelentős részét a lakás megmutatására kell szentelned. A telefonhívások alkalmával az érdeklődők általában az alku lehetőségét is felvetik. Erre azonban érdemes azt válaszolni, hogy előbb jöjjön el, és nézze meg az ingatlant. A vételárról pedig csak ezután essen szó. 

10-Tanuld meg megmutatni a lakásod

Csak akkor lehet jó egy lakás bemutatása, ha a mutatás előtt kikérdezzük az érdeklődőt. Különben nem lesz eredményes a találkozó! A mutatáson legfontosabb, hogy maradj tárgyilagos, szorítkozz a tényekre és igyekezz minden kérdést megválaszolni!  Ha valamire mégsem tudsz azonnal válaszolni, akkor ígérd, hogy utána jársz és jelentkezel pár napon belül a válasszal. A lakás pedig legyen tiszta és uralkodjon rend mindenhol! Véletlenül se fogadja a vevőjelölteket szennyes ruha vagy mosatlan edény!

Ezeket a kérdéseket mindenképp érdemes feltenni még mutatás előtt.
Pl:
Minden döntéshozó jelen lesz a lakás bemutatásakor?
Mi az, amiben nem köt kompromisszumot lakásvásárlás esetén?
Hány lakást láttak eddig?
A lakás vásárlása függvénye-e másik ingatlan értékesítésének?
Mi tetszett meg  ebben az ingatlanban?

11-Készülj fel az ingatlan ártárgyalására

A lakás eladásakor mindenek előtt a korábbi lépéseknél elképzelt vételár lebegjen a szemed előtt. Az az ár, amelyet még mindenképpen kapni szeretnél az ingatlanért. Az alku alapszabálya, hogy aki kérdez, az irányít! Próbáld finoman irányítani a beszélgetést, például úgy, hogy ilyen ingatlanra gondoltak-e, hitelből vagy készpénzből tervezik-e fedezni a lakás vételárat. Ne áruld el, hogy mennyi a minimum ár, kérd inkább, hogy a vevő tegyen ajánlatot a lakásodra, mintegy beszélgetésindító gyanánt és igyekezz szelíd és barátságos maradni!
Ha nem készülsz fel a lakásod eladásának az ártárgyalásra, az akár milliókba is kerülhet neked!
 


Adásvételi szerződés.
Ha sikerült megállapodni a vételárban, akkor jöhet az adásvételi szerződés megkötése és ezzel egyidejűleg a foglaló megfizetése. Persze a foglalózás történhet előszerződésben is, de felesleges időt és költséget generál, ezért én inkább egyből az adásvételi szerződés megkötését javaslom. Az adásvételi szerződés megkötése ügyvéd előtt történik, amelyet a vevő választ és ő is fizet ki.
 
A lakás birtokba adása.
A teljes vételár megfizetését követően jöhet a birtokba adás, amelyhez az interneten elérhető számos jegyzőkönyv minta. A jegyzőkönyvben kijelentitek, hogy az eladó átadja, a vevő pedig átveszi az ingatlant, a kulcsokat. Továbbá  ekkor történik meg a mérőórák leolvasása is. Általában az eladó és a vevő együtt elintézi a közműveknél az ingatlan átírását, azonban az is járható út, ha ezt külön - külön online intézik. És ne felejtsük el a lakáseladás utáni személyi jövedelemadó adóról sem


 

Egy lakás eladása stresszes feladat. Amennyiben  ismerjük a lépéseket és megteszünk minden szükséges előkészületet, akkor kis szerencsével gyorsan és sikeresen eladhatjuk ingatlanunkat. Ha további kérdésed lenne, keress minket a Kapcsolat menüpont alatti elérhetőségeken!
 
Sikeres lakás eladást kívánunk!
 
 

Hozzászólások

Kérjük vedd figyelembe, hogy hozzászólásod csak moderáció után jelenik meg az oldalon.

A.MarikA
2018-ban ajándékozási szerz-el került a birtokomba a fiam lakása. Szeretném ezt most értékesíteni. A szerződésben 10.000.000,-ot meghatároztunk.2018-ban . Mennyi lesz az adóalap ha 2022-ben sikerül eladni a lakást?köszönöm a segítséget.
Olvassa el a többi cikkünket is legyen tájékozott

Elérhetőségünk

Amennyiben szolgáltatásunk felkeltette érdeklődését, keressen minket bizalommal az alábbi telefonszámon vagy email címünkön:

email: ingatlan5@ingatlan5.hu

Szolgáltatásunk díjmentes a teljeskörű ügyintézés időtartama alatt.

Irjon nekünk

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.
Köszönjük a kommented, moderálás után megjelenítjük