Menü bezárása
Konzultáció Ingatlanod értéke Kalkulátorok Miben tudunk segíteni Gyík Befektetőknek Bejelentkezés

Haszonélvezeti joggal terhelt ingatlanok vásárlásáról

Közzétéve:2021.11.12
Frissítve:2024.06.26

Haszonélvezeti joggal terhelt ingatlanok vásárlásáról!

A haszonélvezeti jog kapcsán sokakban él a tévhit, hogy az ezzel a joggal terhelt ingatlanokat nem lehet értékesíteni. Pedig ez nem igaz, a haszonélvezeti joggal terhelt ingatlanok is forgalomképesek, tehát eladhatóak, az azonban tény, hogy áruk a piacon lévő hasonló tulajdonságokkal rendelkező ingatlanokétól jóval elmarad. Ám elzárkózni ezektől semmi esetre sem kell, helyette inkább tudj meg többet a jogi a hátteréről és ezen tudás birtokában, már könnyebb lehet a döntés.Mi a haszonélvezeti jog?

Kezdésként érdemes elolvasni korábbi cikkeinket a haszonélvezeti jogról, mivel összetett jogintézményről van szó és hasznos, hogy ha mind az eladó, mind a vevő tisztában van a jogaikkal és kötelezettségeikkel.


Jelen cikk témáját tekintve a leglényegesebb a haszonélvezeti jog megszűnésére és megszüntetésére vonatkozó ismeretek, amelyeket jelen cikkünkben csak érintőlegesen elemzünk. Mivel azonban ezen ismeretek kulcsfontosságú szerepet játszanak a haszonélvezeti joggal terhelt ingatlanok vásárlása esetén, érdemes ezeket részleteiben, a korábbi cikkeink segítségével megismerni. 


Haszonélvezeti joggal terhet ingatan vásárolna? Kattintson IDE

A haszonélvezeti jog szerződéssel való megváltása. 

Ingatlan vásárlása előtt az első lépés a tulajdoni lap megtekintése, mivel ez a dokumentum tartalmaz, minden olyan adatot, amely a döntés meghozatalához szükséges. A haszonélvezeti jog kapcsán fontos tudni, hogy ha az nem szerepel az ingatlan- nyilvántartásban az értékesítés során arra a vevővel szemben nem lehet hivatkozni. A megszüntetés esetei a vásárlás szempontjából lényegesek lehetnek, mivel egy esetleges adásvételi szerződéssel egyidejűleg akár meg is lehet szüntetni a haszonélvezeti jogot, így mindenképpen érdemes tisztában lenni a szabályaival. Az adásvételi szerződés megkötése előtt - külön okiratban - is meg lehet szüntetni a haszonélvezeti jogot, azonban sem időben, sem pedig a költségek tekintetében nem javasolt, mivel hosszú lehet az ügyintézési határidő és a költségek megduplázódnak), csak abban az esetben válasszuk ezt, ha semmilyen más lehetőség nem kínálkozik.
A haszonélvezeti jog megszüntethető lemondással ingyenesen vagy megfelelő ellenérték fejében. A lemondás egyoldalú nyilatkozat, amelyet az ingatlan tulajdonosa felé kell benyújtani és azt okiratba kell foglalni, végül pedig az ingatlan- nyilvántartásból töröltetni kell a haszonélvezeti jogot


A haszonélvezeti jog értéke. 

 Vagyoni értékű jogról van szó, amelynek megszűnése komoly értéknövelő hatással bír az ingatlanra, így egyrészt - bár nem kötelező érvénnyel - de az illetéktörvény meghatározza a haszonélvezeti jog értékének kiszámítási módját, amely kiváló sorvezetőként alkalmazható ezekben az esetekben, másrészt a tulajdonos, aki az ellenértéket megfizeti, visszterhes vagyonszerzési (ha ingyenesen történt a lemondás, akkor ajándékozási) illetéket köteles fizetni utána. A visszterhes vagyonszerzési illeték általános mértéke 4%, az örökösödési illéték és az ajándékozási illetéké mértéke 9%. A haszonélvezeti jog illeték fizetésről itt olvashat. 

A haszonélvezeti jog értékének kiszámítását részletesen szabályozza az illetéktörvény, amelynek értelmezése és az ellenérték kiszámítása fejtörést okozhat. Amennyiben ez előfordulna, ingatlanjogi szakértők és az interneten elérhető haszonélvezeti jog értéke kalkulátorok bármikor segítségünkre lehetnek!

határozott időre szóló haszonélvezeti jogról van szó, akkor annak értéke az egyévi érték és az illetéktörvényben meghatározott évek szorzata; az érték azonban maximálva van: az egyévi érték 20- szorosa, illetve természetes személyek esetén a rájuk vonatkozó egyévi értéknek az életkorhoz rendelt többszöröse;


határozatlan idejű haszonélvezeti jog ellenértéke esetén a jog értéke az egyévi érték ötszöröse, kivéve, ha valamely személy életének, házasságának vagy özvegységének idejére terjed. Ebben az esetben a jog értéke a személy életkorához képest a következő módon kerül kiszámításra: Ha a haszonélvezeti jog jogosultja


25 évesnél fiatalabb, az egyévi érték 10-szerese,

25-50 éves, az egyévi érték 8-szorosa,

51-65 éves, az egyévi érték 6-szorosa,

65 évnél idősebb, az egyévi érték 4-szerese.


Nézzünk meg egy haszonélvezeti jog értékének kiszámításáról szóló konkrét példát!


Az esetek többségében az ingatlanok haszonélvezeti joga egy jogosultat érint, így ezen cikkben csak a leggyakoribb eshetőségekre térünk ki. Azonban előfordulhat, hogy több személy is jogosult egyidőben. Ezen esetekre mind az illetéktörvény, mind a “Haszonélvezeti jog megszűnése, megszüntetése” című cikkünk kitér, így azokkal a szabályokkal ott tudsz megismerkedni. ---ITT OLVASHAT RÓLA

A haszonélvezeti jog megszűnésé, megszüntetése 

A haszonélvezeti jog megszűnésével egyidejűleg a haszonélvező köteles a dolgot visszaadni a tulajdonos részére, mégpedig olyan állapotban, amilyenben rendes gazdálkodás és a rendeltetésszerű használat mellett a haszonélvezet megszűnésekor annak lennie kell.
 

A tulajdonos a fentiek alapján nem élhet költség igénnyel amiatt, hogy az ingatlan értéke a rendeltetésszerű használat során csökkent (például tisztasági festés vált szükségessé, azonban ezt a haszonélvező elmulasztotta megtenni), a haszonélvező pedig köteles viselni az ingatlan használatából származó terheket (például közüzemi díjak fizetése, apróbb javítások elvégzése, de a rendkívüli javítások már nem őt terhelik, azonban azok elvégzésére a tulajdonos sem kötelezhető).

 

Vásároljunk ingatlant haszonélvezeti joggal vagy sem?

Kulcsfontosságú, hogy pusztán az ingatlan tulajdonos váltása a haszonélvezeti jogot nem szünteti meg!

Érdemes lehet mégis megfontolni a haszonélvezettel terhelt ingatlan vásárlását vagy esetleg ilyen módon történő eladását.


Haszonélvezeti joggal megéri eladni ingatlant?

Idős emberek számára remek megoldás lehet az ingatlan eladása haszonélvezeti joggal terhelten, hiszen úgy jut egy nagyobb összeghez hogy a tulajdonában lévő ingatlant, bár eladja (a vételárat pedig még életében eloszthatja a gyermekei vagy unokái között), de haszonélvezeti jogot létesít rajta és így tovább élhet a lakásban. Ezt követően még ha újabb tulajdonos váltás is bekövetkezik, akkor sem kényszeríthető az ingatlan elhagyására, mindemellett persze bármikor, önszántából lemondhat a haszonélvezeti jogról. Nagyobb alapterületű ingatlan esetén pedig akár bérbe is adható annak egy része vagy a kert művelése adható át ellenérték fejében, mellyel bevételhez juthat.Haszonélvezeti joggal megéri vásárolni ingatlant

Az új tulajdonos számára pedig kiváló befektetés, hiszen egyrészt kedvező alkupozícióból indul, másrészt a megvásárolt ingatlan nagyszerű hosszútávú ingatlan befektetés (ha nincs szüksége azonnal az ingatlanra, például ha a gyermeke számára szeretne vásárolni lakást a fővárosban). A befektetése pedig jó kezekbe kerül, hiszen a haszonélvezőnek jogszabályi kötelezettsége a közüzemi díjakat fizetni és az okozott károkért a költségeket viselni, ha nem úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható.
Kártérítés kizárólag a haszonélvezeti jog megszűnését követően követelhető, de a jogszabály lehetőséget biztosít a tulajdonosnak, hogy biztosítékot követeljen a bekövetkező károk fedezésére (előfeltétele, hogy a rongáló magatartás ellen a tulajdonos tiltakozzon, majd ennek eredménytelensége után követelhető a biztosíték; annak megtagadása pedig azzal járhat, hogy a tulajdonos kérheti a haszonélvezeti jog bírói úton történő felfüggesztését). Az ingatlant állagsérelem nélkül kell átadnia a haszonélvezeti jog megszűnése után, a tulajdonos pedig mindezt jogosult ellenőrizni.Ha ingatlaneladásból  bevételünk keletkezik számítanunk kell az ingatlan adóra. Az ingatlan adót könnyen ki lehet számolni  egy jó ingatlanadó kalkulátorral itt


A haszonélvezettel terhelt ingatlanok vásárlása tehát nem ördögtől való, de tény, hogy több mindenre kell figyelni egy ilyen ügylet esetén. Ha esetleg kérdése merülne fel, érdemes ingatlanjogi szakembert vagy ügyvédet felkeresni, aki mindent meg tud válaszolni szakszerűen. 


Haszonélvezeti joggal terhelt ingatlan eladásához kattintson ide!


Ha szükség lenne útmutatásra az eladás/ingatlanvásárlás témakörben, írjon bátran itt https://ingatlan5.hu/contact


Visszahívást kérek

Elovastam és elfogadom az ingatlan5 csoport adatkezelési szabályzatát

Tud meg mennyit ér ingatlanod ingyenes online kalkulátorunk segítségével. 


Írjon Nekünk

Miben tudunk segíteni?


Kapcsolatfelvétel

Jelenleg csak budapesti és pest megyei ingatlanok értékesítését tudjuk vállalni!

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Csak Budapesten és Pest megyében tudunk megbízásokat vállalni jelenleg.

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

A konzultáció díja 50.000 Ft + áfa. Az összeget beszámítjuk, ha lesz közöttünk további együttműködés, tehát megbízást kapunk egy ingatlan eladására, vagy felkutatására.

Megrendelem a konzultációt, és várom a díjbekérőt, Valamint megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Csak Budapesten és Pest megyében tudunk megbízásokat vállalni jelenleg. Az értékmegállapítás díja 50.000 Ft + áfa. Természetesen az összeget beszámítjuk, amennyiben megbízást kapunk az ingatlan értékesítésére.

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Jelenleg csak budapesti és pest megyei ingatlanok értékesítését tudjuk vállalni!

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Gyakori Kérdések.


Szólj hozzá te is !

Hozzászólások.

Kérjük vedd figyelembe, hogy hozzászólásod csak moderáció után jelenik meg az oldalon.

Olvassa el a többi cikkünket is legyen tájékozott
Köszönjük a kommented, moderálás után megjelenítjük