Menü bezárása
Konzultáció Ingatlanod értéke Kalkulátorok Miben tudunk segíteni Gyík Befektetőknek Bejelentkezés

CSOK hitel illetékmentesség

Közzétéve:2021.11.28
Frissítve:2022.03.17

Kezdjük a részletekkel: 2021. január 1-jétől illetékmentes az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó vagy a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK) vásárolt lakás tulajdonjogának, tulajdoni hányadának megszerzése.

 

A megelőlegezett CSOK esetében, ha a vagyonszerző megelőlegezett CSOK okán kapta az illetékmentességet és a gyermekvállalás az arra vonatkozó határidő lejártáig nem teljesült, vagy a CSOK-ot a gyermekvállalás teljesítése nélkül, a határidő lejárta előtt bármely okból visszafizette, akkor a NAV az adásvételi szerződés aláírásának időpontjában fennálló forgalmi érték és az akkor hatályos illetékmérték alapján a visszterhes vagyonátruházási illetéket kíméletlenül kiszabja, amint erről tudomást szerzett (igen, visszamenőleg!).

 

És hogy meddig figyel a NAV? 5 évig! Azaz az illetéket a CSOK visszafizetése vagy annak elrendelése évének december 31-étől számított 5 évig állapíthatja meg (kivételt képez ez alól, ha a gyermekvállalás valamilyen egészségi állapot miatt hiúsult meg).


 

CSOK - Mi a jogi háttere?

 

Egy kis száraz, jogi rész következik: az illetékmentességet az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (Itv., azaz az illetéktörvény) 26. § (1a) bekezdés f) pontja az egyes törvényeknek az otthonteremtési akcióterv bevezetése érdekében szükséges módosításáról szóló 2020. évi CXXXIII. törvény állapította meg.

 

Az első bekezdésben említett az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó CSOK-ról a lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet rendelkezik, annak is a 2020. október 1-jén hatályos 1. § a) pontja, amely alapján a gyermekvállalás és gyermeknevelés támogatása, a családok új lakáshoz jutásának elősegítése és az új lakások építésének ösztönzése érdekében – meghatározott feltételekkel – Magyarország területén új lakás építéséhez vagy vásárlásához vissza nem térítendő állami támogatás vehető igénybe.

 

A szintén az első bekezdésben szereplő, a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető CSOK-ról pedig a családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet ír, konkrétan a 2020. október 1-jén hatályos 1. § (2) bekezdése alapján a gyermeket nevelő, valamint a gyermeket vállaló nagykorú személy – meghatározott feltételekkel – a központi költségvetésből vissza nem térítendő állami támogatást vehet igénybe használt lakás vagy egylakásos lakóépület vásárlása vagy bővítése érdekében, továbbá a többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatását veheti igénybe lakás vásárlása érdekében.


 

CSOK - mikor jár az illetékmentesség?

 

A 2020. december 31. napja után megkötött adásvételi szerződésekre vonatkozik a CSOK illetékmentessége, tehát ekkor a NAV nem küld fizetési meghagyást, hanem csupán az illetékmentesség tényét jegyzi fel az ügyiratra.

 

Lényeges tudni, hogy bár a 2021. január 1. előtt kötött adásvételi szerződések kapcsán létrejött vagyonszerzés nem illetékmentes, de a CSOK összegét a lakástulajdon forgalmi értékéből le kellett vonni és ezután a csökkentett összeg után kellett illetéket fizetni.

 

Tehát az új és a használt lakások után egyaránt jár az illetékmentesség, továbbá az sem számít, hogy már meglévő vagy a hitelfelvétel során vállalt gyermek után veszi fel valaki a támogatást - a lényeg, hogy CSOK-os ingatlan legyen.

 

Ez mit jelent számokban? Az ingatlanok utáni visszterhes vagyonszerzési illeték általános mértéke a forgalmi érték 4 százaléka. Egy 45 millió forintos lakás után tehát 1.8 millió forint illetéket kell fizetni.

 

De van még kedvezmény!

 

Az új építésű ingatlanok vásárlása esetén 2021. január 1-től ismét 5 százalék lesz az Áfa mértéke, amelyet a CSOK igénylők visszaigényelhetnek.

 

És még mindig nincs vége, mert ha az igénylők 35 év alattiak, akkor igénybe vehetik a nekik járó illetékkedvezményt, azaz 15 millió forint vagy annál alacsonyabb forgalmi értékű ingatlan esetében az illeték mértéke - 4 helyett - csak 2 százalék.

 

Ha pedig további kérdése lenne, keressen minket bizalommal! Sikeres vásárlást kívánunk!

Írjon Nekünk

Miben tudunk segíteni?


Kapcsolatfelvétel

Jelenleg csak budapesti és pest megyei ingatlanok értékesítését tudjuk vállalni!

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Csak Budapesten és Pest megyében tudunk megbízásokat vállalni jelenleg.

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

A konzultáció díja 50.000 Ft + áfa. Az összeget beszámítjuk, ha lesz közöttünk további együttműködés, tehát megbízást kapunk egy ingatlan eladására, vagy felkutatására.

Megrendelem a konzultációt, és várom a díjbekérőt, Valamint megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Csak Budapesten és Pest megyében tudunk megbízásokat vállalni jelenleg. Az értékmegállapítás díja 50.000 Ft + áfa. Természetesen az összeget beszámítjuk, amennyiben megbízást kapunk az ingatlan értékesítésére.

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Jelenleg csak budapesti és pest megyei ingatlanok értékesítését tudjuk vállalni!

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Gyakori Kérdések.


Szólj hozzá te is !

Hozzászólások.

Kérjük vedd figyelembe, hogy hozzászólásod csak moderáció után jelenik meg az oldalon.

Olvassa el a többi cikkünket is legyen tájékozott
Köszönjük a kommented, moderálás után megjelenítjük