Menü bezárása
Blog Konzultáció Ingatlanod értéke Kalkulátorok Miben tudunk segíteni Gyík Befektetőknek Bejelentkezés

Illetékkedvezmények lakásvásárlás esetén.

Közzétéve:2022.03.17
Frissítve:2023.01.08
Lakásvásárlás esetén nem csak az ingatlan vételárával kell számolni, hanem számolni kell a vagyonszerzési illetékkel is. Az illetékfizetési kötelezettség az adásvételi szerződés megkötésével keletkezik. Az adásvételben eljáró ügyvéd az adásvételi szerződéssel együtt úgynevezett B400-as adatlapot benyújtja a földhivatalhoz. 

> Az illeték általános mértéke 4%
> Az örökösödési illeték mértéke 9%
> Ingatlan ajándékozása esetén 9%

Az adóhatóság pedig a forgalmi érték alapján kiszámolja és kiszabja az illetéket. Erről postai úton fizetési meghagyást küld a vevőnek. Az illetékkedvezmény azt jelenti, hogy bizonyos esetekben ezt a vagyonszerzési illetéket az állam elengedi, csökkenti, esetleg részletfizetést engedélyez. 

Illetékkedvezmény cserepótló vétel esetén

A jogalkotó ezt a kedvezményt arra az általános helyzetre találta ki, ha például egy család a régi lakást „kinövi” és nagyobbat vesz, esetleg munkahely változás miatt valakinek más településen kell ingatlant vásárolnia és ezért régi házát el kívánja adni. Az  illetékkedvezmény lényege, hogy amennyiben a lakásvásárlást megelőző 3 éven belül eladtunk egy ingatlant és a jelenleg vásárolni kívánt lakás drágább, mint a régi, akkor csak az értékkülönbözet után kell illetéket fizetni.


Az illetékkedvezményt akkor is igénybe lehet venni, ha előbb szeretnénk megvásárolni az „új” lakást
És csak utána kívánjuk eladni a régit. Ilyen esetben kérni kell a NAV-tól, hogy az illeték kiszabását függessze fel. Fontos, hogy a régi lakást 1 éven belül el kell adni, onnantól számítva, hogy az újat megvettük.

Illetékmentesség építési telek vagy új építésű lakás vásárlása esetén

Nincs illetékfizetési kötelezettség a lakóház építésére alkalmas telek vásárlása esetén, amennyiben vállaljuk, hogy 4 éven belül lakóházat építünk fel rá.

Illetékmentesség akkor is jár, ha az újonnan épített, 15 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű lakást az építtető vállalkozótól (beruházótól) vásároljuk meg. Ha a lakás értéke meghaladja a 15 millió forintot, de nem éri el a 30 milliót, akkor a lakásszerzés 15 millió forintig illetékmentes, a 15 és 30 millió forint közötti értékre pedig meg kell fizetni a 4%-os mértékű illetéket. 30 millió forintot meghaladó forgalmi értékű ingatlan esetén sajnos nem tudunk illetékkedvezményt igénybe venni, ez esetben már a teljes összegre 4%-os illetéket kell megfizetni.

Fiatal első lakásszerző illetékkedvezménye

A 35. életévét be nem töltött fiatal első lakástulajdonának megszerzése esetén az egyébként fizetendő illeték csupán 50%-át (tehát nem 4%-ot, hanem csak 2%-ot) kell megfizetni, ha az ingatlan értéke a 15 millió forintot nem haladja meg.

Fontos tudni, hogy a kedvezmény igénybevétele szempontjából a megvásárolt lakás teljes értéke számít, tehát ha egy 34 millió forintos lakás 50%-os tulajdonát szerzi meg valaki (ami 12 millió forintos ingatlanvagyont jelent részére), attól még nem lesz jogosult a kedvezményre.

Első lakástulajdont szerzőnek az minősül, akinek nincs és nem is volt lakástulajdona, lakástulajdonban 50%-ot elérő tulajdoni hányada vagy lakástulajdonhoz kapcsolódó, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű joga (pl. haszonélvezeti jog).

Illetékmentesség családon belüli ingatlan átruházás esetén

Nem kell illetéket fizetni egyenes ági rokonok (pl. szülő-gyermek, nagyszülő-unoka), Tehát teljesen mentesülünk az illetékfizetés alól, ha az ingatlanvásárlás családon belül történik, ez az egyenes ági családtagokra és házastársokra vonatkozik. Ez történhet rendes vásárlás útján, de ajándékozás által is, az illetékmentesség ilyenkor is életbe lép.

Hogyan lehet még illetéket spórolni?

Ha egy lakást annak berendezésével együtt szeretnénk megvásárolni, akkor érdemes az adásvételi szerződést megbontani külön az ingatlanra és az ingóságokra, mivel a bútorokra nem kell illetéket fizetni. 


Ha szükség lenne útmutatásra az eladás/ingatlanvásárlás témakörben, írjon bátran!
2

Írjon Nekünk

Miben tudunk segíteni?


Kapcsolatfelvétel

Jelenleg csak budapesti és pest megyei ingatlanok értékesítését tudjuk vállalni!

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Csak Budapesten és Pest megyében tudunk megbízásokat vállalni jelenleg.

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

A konzultáció díja 50.000 Ft + áfa. Az összeget beszámítjuk, ha lesz közöttünk további együttműködés, tehát megbízást kapunk egy ingatlan eladására, vagy felkutatására.

Megrendelem a konzultációt, és várom a díjbekérőt, Valamint megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Csak Budapesten és Pest megyében tudunk megbízásokat vállalni jelenleg. Az értékmegállapítás díja 50.000 Ft + áfa. Természetesen az összeget beszámítjuk, amennyiben megbízást kapunk az ingatlan értékesítésére.

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Jelenleg csak budapesti és pest megyei ingatlanok értékesítését tudjuk vállalni!

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Szólj hozzá te is !

Hozzászólások.

Kérjük vedd figyelembe, hogy hozzászólásod csak moderáció után jelenik meg az oldalon.

Olvassa el a többi cikkünket is legyen tájékozott
Köszönjük a kommented, moderálás után megjelenítjük