Menü bezárása
Konzultáció Ingatlanod értéke Kalkulátorok Miben tudunk segíteni Gyík Befektetőknek Bejelentkezés

Ingatlan eladás utáni adózás 2023 - 2024 Adómentesség

Közzétéve:2020.10.28
Frissítve:2023.10.04

Magyarországon magánszemélyeknek személyi jövedelemadót "SZJA"-t kell fizetni ingatlan eladás után, amennyiben drágábban adja el, mint amennyiért vásárolta ingatlanát. Az az, nyeresége származott belőle. Az ingatlan adó kiszámításához három dologgal kell tisztában lennünk. 1) Hogyan számoljuk ki az adóalapot 2) Mennyi az ingatlan eladás utáni adó mértéke 3) Mi az adó és az idő összefüggése, az az hogyan csökken sávosan az adóalap és ezzel együtt a fizetendő adó. 


Ingatlan eladás utáni adózás 


Eladási ár – vételi ár – elszámolható költségek = adóalap. 

11.500.000 eladás-10.000.000 vétel-500.000 költségek= 1.000.000 adóalap 


Az ingatlan eladásából származó jövedelem után a jelenlegi jogszabály szerint 15% személyi jövedelemadót (SZJA) kell fizetni.

Adóalap szorozzva  0.15-el. Ezzel a képlettel számoljuk ki a 15%-os SZJA-t. Például amennyiben a számított jövedelem 1.000.000 akkor a fizetendő SZJA összege  1.000.000*015=150.000 

De a kiszámított jövedelem az adó mértékére nem adja meg a pontos választ, ugyanis figyelembe kell azt venni, hogy a lakás mennyi ideig volt az eladó tulajdonában, merthogy az 5 éven belül fizetendő adó mértéke évről évre az eltelt évek számával csökken majd az idő múlásával nullázódik 

5 éven  belül Eladott Ingatlan adózása évről évre


Adóalap 1.000.000HUF, a szerzés időpontja 2017.
Adóalap sávos csökkenése Adófizetési kötelezettség
2017 - 100% 150.000 HUF
2018 - 100% 150.000 HUF
2019 - 90% 135.000 HUF
2020 - 60% 90.000 HUF
2021 - 30% 45.000 HUF
2022 - 0% Adómentes


Ingatlan eladás utáni adózás – Levonható költségek


-Az ingatlan megszerzésére fordított összeg és azzal összefüggő kiadások, például: ügyvédi díj (számla szükséges hozzá). Átruházással kapcsolatos kiadások. (Például: az ingatlanközvetítő jutaléka, illeték, az ingatlan hirdetésének díja, az energetikai tanúsítvány kiállításának díja, tulajdoni lap lekérésének díja.) Értéknövelő beruházások költségei. Amely lehet például, a fűtés korszerűsítése, egyéb felújítás amely az eladást megelőző 24 hónapban történt és a vételár 5 százalékát meghaladja. 


Ez az ingatlan adó kalkulátor segít kiszámolni, hogy az eladott ingatlan után milyen esetekben és mennyi adót kell fizetni.

Ingatlan adó kalkulátor


+1 tipp:

Az adó csökkenthető továbbá az ingatlan ingóságaival. Ha ugyanis az ingatlannal együtt eladjuk a berendezési tárgyakat (az ingatlanban található ingóságokat). A vételár megbontható, két külön szerződés készül, ingatlan adásvételi és ingó adásvételi szerződés. Így az ingóságok árával csökkentett vételár után kell adót fizetni.


Mikor adómentes az eladás?


A házassági vagyonközösség megszüntetésekor, az ingatlan megváltásából származó jövedelem adómentes. Szintén adómentes az ingatlanszerzés, ha két magánszemély tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződést köt és ez alapján történik ingatlan átruházás. 


Meddig kell kifizetni az ingatlaneladás utáni adót?


Az ingatlan adózás kötelezettségünket az eladás évében kell szerepeltetni, a személyi jövedelemadó SZJA bevallásban. Abban az esetben nem kell adóbevallást készíteni az igatlan eladása után, ha az adómentes, vagy abból jövedelem nem keletkezik.


A befizetés határideje az adóévet követő év, május 31-e. A 2023-ban eladott ingatlan utáni adót, 2024. május 31-ig kell megfizetni.


Ha ingatlant vásárolunk, vagyonszerzési illetéket kell fizetnünk. Amennyiben ingatlant adunk el, akkor ingatlanadót (SZJA-t) kell fizetnünk az államnak ez az adószabály az örökölt ingatlan eladására is vonatkozik. Viszont egyre többen kérdezik, hogy hogyan lehet adó nélkül eladni egy ingatlant: az idő múlásával az adóalap lecsökken, majd nullázódik de vannak lehetőségek az ingatlanadó csökkentésre, amire kifejezetten érdemes figyelni! "Nehogy adócsalást kövessünk el!"


Előszerződés: Az előszerződés időben megelőzi az adásvételi szerződést. Amely lényege, hogy nem kell beadni az ingatlanügyi hatósághoz (azaz a földhivatalba). Ezért, amíg az ingatlan adásvételi szerződés nem kerül megkötésre, adót sem kell fizetni! Az előszerződés is arra szolgál, hogy az időt hosszabbítsuk. Az adómentességet nem is, de akár egy alacsonyabb összegű adó elérése érdekében, felmerülhet ez a lehetőség is. 


Magasabb vételár: Amennyiben készpénzért akarja megvásárolni ingatlanát és már előre tudja, hogy a megvásárolandó lakást 5 éven belül el szeretné adni (és az eladó 5 évnél régebben vásárolta az ingatlant). Felmerülhet bennünk, hogy az ingatlan adásvételi szerződésbe magasabb összeg kerüljön a kialkudottnál, hiszen ekkor csak a 4 %-os illeték többletet kell megfizetni a 15%-os SZJA mértéke helyett.


Alacsonyabb vételár: Ha készpénzes vevő és azonnali birtokba adható az ingatlan akkor a kialkudott vételárnál alacsonyabb összeg kerülhet az adásvételi szerződésbe (ha a felek ebben állapodnak meg). A fennmaradó vételár rész pedig szerződésen kívül kerül az eladóhoz. Ebben az esetben ha az előző példánal maradunk 10.000.000 forinttal csökkentett vételár után 1.500.000HUF ingatlanadót SZJA és 400.000HUF vagyonszerzési illetéket takarítottunk meg.  FIGYELEM! Azt tudni kell, hogy a NAV a feltűnően alacsony árú ingatlan eladások esetén, hivatalból értékbecslést rendel el, hogy kiderüljön a reális vételár, ami után kell fizetni az illetéket és az ingatlanadót.Ha érdekli az  ingatlanközvetítés, vagy szüksége van valamelyik ingatlanos szolgáltatásra, kérjen visszahívást vagy keressen elérhetőségeinken

Írjon Nekünk

Miben tudunk segíteni?


Kapcsolatfelvétel

Jelenleg csak budapesti és pest megyei ingatlanok értékesítését tudjuk vállalni!

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Csak Budapesten és Pest megyében tudunk megbízásokat vállalni jelenleg.

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

A konzultáció díja 50.000 Ft + áfa. Az összeget beszámítjuk, ha lesz közöttünk további együttműködés, tehát megbízást kapunk egy ingatlan eladására, vagy felkutatására.

Megrendelem a konzultációt, és várom a díjbekérőt, Valamint megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Csak Budapesten és Pest megyében tudunk megbízásokat vállalni jelenleg. Az értékmegállapítás díja 50.000 Ft + áfa. Természetesen az összeget beszámítjuk, amennyiben megbízást kapunk az ingatlan értékesítésére.

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Jelenleg csak budapesti és pest megyei ingatlanok értékesítését tudjuk vállalni!

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Gyakori Kérdések.


Ha ingatlant adunk el szja-t kell fizetni. Ha ingatlant vásárolunk illetéket.

Igen, hivatalból értékbecslést rendel el a NAV, hogy kiderüljön a reális vételár ami után kell fizetni az ingatlan adót.

5% alatt állagmegóvásnak minősül, 5% felett értéknövelő beruházásnak tekinti az adóhatóság az ingatlanra fordított felújítás költségeit.

Ajándékozás esetén ahol nem történik pénzmozgás, az az a szerzéskori érték nem állapítható meg és az ingatlan eladásra kerül 5 éven belül az eladási ár 25%-a lesz az adóalap.

Amennyiben eladott ingatlanát, lakását 5 éven túl szerezte, vagy a költségei elérik a bevételét. Továbbá adómentes például a váláskor a házastárs által megváltott ingatlan után fizetett összeg; magánszeméllyel kötött tartási, öröklési, életjáradéki szerződés során az ingatlanért cserébe kapott érték.

Alapesetben azt az időpontot, amikor az érvényes adásvételi szerződést, a földhivatalhoz benyújtották. Öröklés esetén azonban a szerzés időpontjaként az örökhagyó halálának napját kell figyelembe venni. Lízingszerződés alapján megszerzett ingatlan esetén a szerződés megkötésének napja a szerzési időpont.

Szólj hozzá te is !

Hozzászólások.

Kérjük vedd figyelembe, hogy hozzászólásod csak moderáció után jelenik meg az oldalon.

Kiss Katalin
T. Ingatlan5 Ingatlan utáni adózásnál a felújítási költségeket ha 24 hónapnál régebbiek a számlák nem lehet elszámolni?
Ingatlan5
Kedves Katalin Csak az eladást megelőző 24 hónapban történt felújítások számláival lehet csökkenteni az adóalapot.
G.Szergej
Tisztelt ingatlan5 Ingatlant adnánk el 9 éve vásároltuk, és a jelenlegi haszonélvező venné meg. Kérdésem az lenne, kell e fizetni adót vagy illetéket vagyis bármit valakinek?
Gergő F.
T.INGATLAN5 Vásároltam egy lakást 2018-bAn és szeretném eladni. Az eladás így 5 éven belül történne, így tehát fizetnem kell a 15%-os személyi jövedelemadót. Az lenne a kérdésem, amennyiben az ingatlan eladási árát egy másik ingatlan vásárlására fordítom, aminek az ára magassabb, kell adót fizetnem akkor is az eladás után?
Ingatlan5
Tisztelt G.Szergej! Adót nem kell, de illetéket kell fizetnie a vevőnek.
Ingatlan5
Kedves Gergő.F Adót az eladott lakás jövedelme után fizet. Az értékesített ingatlan értékét az illeték számításnál veszik figyelembe. Illetéket a két ingatlan különbözete után fizet.
Emődi Zoltán
Üdvözlöm. A vásárlást követő 2. évben eladásra kerül az ingatlan válás miatt. Az eladás után keletkező “haszonból” a volt házastársat, valamint az ingatlant terhelő hitelt és CSOK-ot is vissza kell fizetni. A felsoroltak igazolható költségnek számítanak e és levonhatóak az adóalapból? Kit terhel az adófizetési kötelezettség?
Ingatlan5
Kedves Emődi Zoltán Az ingatlanadó megfizetéséről érdemes ügyvéd előtt a volt házastárssal megállapodni, ugyanis a kérdésben felsoroltak sajnos nem minősülnek igazolható költségnek, tehát az ingatlan eladás utáni adó megfizetésével számolni kell.
Eniko
Tisztelt Ingatlan5 Csapata, A következő kérdéseim lennének : Mi a teendő abban az esetben, ha nincs lakáseladásból származó igazolható költség? Csökkenthető az adó? Létezik e olyan lehetőség, amelyel számla nélkül is elszámolható meghatározott százaléka a költségeknek? Köszönöm válaszukat,
Ingatlan5
Kedves Eniko Sajnos nincs ilyen lehetőség, az ingatlanadó nem csökkenthető számla nélkül nincs igazolható költség, és ha nincs igazolható költség, akkor az adóalap sem csökkenthető.
Bodnár Anita
T.Ingatlan5 A 9%-os öröklési illetékkel csökkenthető az ingatlanadó? El lehet számolni költségnek?
Martini Ferenc
Jó napot kívánok, nekem az lenne a kérdésem az ingatlanadó kalkulátorban a jövedelem részt a kalkulátor hogyan számolja ki? Köszönettel Martini Ferenc
Ingatlan5
Kedves Ferenc Az adókalkulátorban a jövedelem résznél már az eltelt évek sávos csökkenésének az eredményét látja (0-1 év 100%, 2 év-90%, 3 év 60%, 4 év 30%, 5 év adómentes 0%) Az adókalkulátor a jövedelmet ennek alapján mutatja.
Ingatlan5
Kedves Bodnár Anita Az öröklési illeték  elszámolható költség. Az adóalap és ezáltal az ingatlan eladás utáni adó is csökkenthető az öröklési illetékkel.
Nagy Elemér
Tisztelt ingatlaniroda. Nekem az lenne a kérdésem, hogy az ingatlanadózás szempontjából újépítésű lakások esetében, mely dátum számít a szerzés évének? Az adásvételi szerződés dátuma? A műszaki átadás dátuma? Vagy a használatbavételi engedély dátuma?
Ingatlan5
Kedves Elemér Mindig az adásvételi szerződés dátuma határozza meg a szerzést, attól az időponttól kell számítani az 5 évet, ezek alapján számolja ki az ingatlan eladás utáni adót.
Martini Béla
Tisztelt iroda. A közös ingatlan fele - fele részben a házastársak tulajdona és a válás során a feleség megvásárolná a férj tulajdonrészét. Milyen megoldással járna jól mindkét fél? Adásvétel vagy ajándékozás? És hogyan alakul ekkor az adó- illetve illetékfizetési kötelezettség?
Ingatlan5
Kedves Béla Mivel a házastársak közötti ajándékozás adómentes, feltéve, hogy még nem mondta ki a bíróság a válást, ez a megoldás a legegyszerűbb. Persze érdemes ezt ügyvéd előtt, közösen egyeztetni
Ferencné
Tisztelt iroda Ha 2017-ben vásárolt önkormányzati lakás kapcsán, mit kell tekinteni az adó alapjának?Azt az összeget, amely az adásvételi szerződésben szerepel, esetleg figyelembe vehető a bérleti jog mint érték?
Ingatlan5
Kedves Ferencné Az adóalapját az ingatlan adásvételi szerződésben szereplő összeg fogja megalapozni. A bérleti jog ebben az ügyletben nem vehető figyelembe. Az ingatlanadót ennek figyelembevételével számolja ki.
Anett
Tisztelt iroda. Az ingatlan adóból az öröklés után befizetett illeték biztosan elszámolható igazolható költségként?
Ingatlan5
Kedves Anett Tekintettel arra, hogy ez az ingatlan megszerzéséhez kapcsolódó költség, így az biztosan elszámolható igazolható költségként.
Emilia
Tisztelt ingatlan iroda. Élnézést a zavarásért ingatlan adó ügyben szeretnék kérdezni. 2018-ban vásárolt ingatlan eladásra került 5 millió forinttal drágábban, meg abban a hónapban vásároltam egy ingatlant 10millió forinttal olcsóbban minta ahogy az előzött eladtam. Melyik adásvétel után kell adót fizetnem. Válaszokat előre köszönöm Tóthné Emilia
Ingatlan5
Kedves Emilia. Az eladott ingatlan után keletkezett 5 millió forint nyeresége, így ezután kell adóznia. A vásárlás után illetéket sem kell fizetnie, mivel az olcsóbb volt, mint az előző ingatlan.
Kitti
Tisztelt iroda anyukám aki 85 éves, egy 2015-ben családon belül jelképes összegért vásárolt ingatlant tervez eladni, de úgy, hogy 40 millióval drágábban lenne rá vevő, mint amennyiért vette. Kell e ekkor adót fizetni és ha igen, akkor mennyi adót? Várom válaszukat. Köszönettel Mészáros Kitti
Ingatlan5
Kedves Kitti. A 2015-ben vásárolt ingatlan eladása 2021-ben már adómentes, így adót nem kell fizetni.
Kiss Ferenc
Tisztelt iroda nekem az lenne a kérdésem ha 2009-ben lettem ingatlan tulajdonos ½ részben és 2015-ben pedig megvásároltam az ingatlan másik felét. 2021-ben szeretném eladni az ingatlant vételárát pedig szeretném a két gyerekem közt szétosztani, ebben az esetben milyen költségeim lesznek? Köszönöm szépen a válaszát.
Ingatlan5
Kedves Ferenc. Az ingatlan eladás 5 éven túl adómentes. Mivel az ½ részt is több mint 5 éve vásárolta az ingatlan eladásból származó jövedelem után nem kell adót fizetnie.
Gábor
Jó estét Az lenne a kérdésem, hogy mikortól válik biztosan adómentessé az eladás, ha 2017- ban történt az ingatlan megvásárlása és 2021-ben tervezzük ezt az ingatlant eladni, mivel nagyobb ingatlant tervezünk vásárolni, akkor kell még ingatlanadót fizetni az eladás után?
Ingatlan5
Kedves Gábor Az ingatlan eladás 5 éven belül történik, 2021-ben az ingatlan eladás utáni adózás még nem lesz adómentes, csak 2022-ben.
Erzsébet
Tisztelt iroda. Mi a teendő abban az esetben, kinek kell fizetni az ingatlanadót, ha én vagyok a haszonélvező? Ház adót és telek adót eddig én fizettem de a tulajdonos nem fizeti a csekket, kidobja őket, most sem kaptam meg, én külföldön élek a járvány miatt nem tudok utána járni. Nekem egyáltalán nem kell fizetnem mint haszonélvező?
Ingatlan5
Kedves Erzsébet A tulajdonosnak kell fizetnie az ingatlanadót. Valamint köteles az ingatlan tulajdonjogához kapcsolódó öszes költségeket kifizetni.
Jolán
Kedves ingatlaniroda elnézést a zavarásért csak tudni szeretném biztosan ha 2018-ban vásároltam meg testvéremtől 28 millióért a szülői házat. 56 millióért adtam el most, az adókalkulátor szint Ingatlan eladás ideje:2021 Ingatlan eladás ára:56 000 000Ft lngatlan vásárlás éve:2018 Ingatlan vétel ára:28 000 000Ft Bevétel:56 000 000 Ft Költség:28 000 000 Ft Fizetendő ingatlan adó:2 520 000 Ft Ez így jól van kiszámolva? 2.520.000 forint adót kell kifizetnem?
Ingatlan5
Kedves Jolán. IGEN Az ingatlan eladás utáni adó ebben az esetben 2.520.000 forint.
Jolán
Kedves ingatlan iroda hogyan tudom csökkenteni az ingatlanadó mértékét? 72 éves vagyok nem tudok valami adókedvezményt igénybe venni?
Ingatlan5
Kedves Jolán, illetéket fizetett? ha igen azzal csökkenthető az ingatlanadó mértéke 28.000.000HUF 4%a =1.120.000HUF 1.120.000HUF 15%szja =168.000 forinttal csökkenthető az ingatlanadó mértéke. Ügyvédi díjat fizetett vagy ingatlanos díjat? Ezekkel a költségekkel is csökkenthető az ingatlanadó.
Ferenc és Klára
Tisztelt ingatlan iroda ha osztatlan házastársi ingatlan vagyont adunk el akkor is külön külön meg kell csinálni az ingatlan adó bevallást?
ingatlan5
Kedves Klára és Ferenc Az ingatlanadó bevallást elég ha csak az egyik házastársnak tölti ki.
Gergő
Tisztelt Ingatlan5! Ha édesanyám vesz most egy ingatlant a 6. kerületben és lehet belőle két lakást csinálni akkor hogyan kell adózni? A lakást amennyiért meg tudjuk venni annál a két ingatlan db ára kevesebb, pl 36M-ért jutnánk hozzá az ingatlanhoz 5M forintot költünk az átalakításra és a lakásokat 27-27M forintért adnánk el.
Ingatlan5
Kedves Gergő Az ingatlan eladás utáni adózás 36.000.000 HUF és 54.000.000 HUF közötti jövedelem után történik, a szerzés költségei,értéknövelő beruházások, valamint az átruházással kapcsolatos kiadások a fenti leírás alapján le lehet vonni az ingatlan eladás utáni adóból. A pontos ingatlanadó meghatározásához ajánlom használja az ingatlanadó kalkulátorunkat.
Ágnes.
T. Ingatlan.szeretném kérdezni, hogy a családi házam ami 50% az én nevemen van, a másik 50% az egyetlen gyermekem nevén van.hogyan járnánk jól, ha az én részemre ráíratnám, a hoszonélvezetet , és a tulajdon jogom oda ajándékoznám gyermekemnnek. Gyermek szülő közt kell e illetéket fizetni ?
Ingatlan5
Kedves Ágenes. Egyenes ági rokonok között az ingatlan adásvétel illeték mentes Kik az egyenes ági rokonok? Azok, akik esetében elmondható, hogy egyik a másiktól származik. Azaz felmenők esetében szülők, nagyszülők, dédszülők, lemenők esetében gyermekek, unokák, dédunokák.
M. Zsófia
A tavalyi évben eladott ingatlanunkat a testvéremmel közösen 20 éve örököltük. Tudom, hogy nem kell fizetni utána, de azt szeretném kérdezni, hogy az adóbevallásban szerepeltetni kell? Köszönöm.
Ildikó
Hárman örököltünk. Első 2013-ban anyukám után, 2016-ban nov. Apukám után 11,5 mft amiből 400eft ingatlanos. Mennyit kell adót fizetni? Köszönöm
H. Erika
Tisztelt Ingatlan5! 2016 és 2018-ban megörökölt ingatlanrésztulajdonom 2020 évi eladásából(amely után ingatlanadó fizetési kötelezettségem van) származó bevételem, ha 2021 évben azaz egy éven belül lakàsvásárlására fordítom, akkor mentesülhetek-e az ingatlanörökségem eladásából származó jövedelemadó (ingatlanadó) fizetése alól, hiszen ingatlanba forditom vissza? Él-e még ez a korábban alkalmazott lehetőség? Vagy megszűnt a korábbi 10 év birtokbantartási idő (mely idő letelte után már mentes az ingatlanadó fizetése alól az ingatlaneladás) 5 évre való leszállításakor? Az ingatlan igazságügyi-szakértői forgalmi érték megállapításának költsége ha 1 évnél korábban keletkezett mint az ingatlan eladása, azaz az adásvételi szerződés időpontjához képest 14,5 hónappal korábban, akkor is elszámolható- e költségként, azaz csökkenthető e a számlával igazolt összegével az ingatlaneladásból származó jövedelemadó alapja? Köszönöm vàlaszait!
TValéria
Tisztelt Ingatlan5. Üdvözlöm. 2004-ben megörököltem 1/4 részben egy ingatlant. 2018-ban ugyanennek az ingatlannak megörököltem szintén 1/4 részét. 2020-ban összesen: 4millió ft-ért értékesítésre került az ingatlan melynek a fele (2m ft) illet engem. Érvényesíthető-e ebben az esetben a 25% bevétel számítás, (mivel nem tudom meghatározni a szerzéskori értéket)? Azaz a 2m fele már adómentes, maradt 1mft ennek a 25%-a 250eft, ennek a 90%-a 225eft a bevétel, ennek a 15%-a az adó? Köszönöm megtisztelő válaszát.
Ingatlan5
Kedves M.Zsófia Ha az öt évet eléri vagy meghaladja a tulajdonban tartás időszaka az ingatlanértékesítés adómentes valamint ha a kiadások meghaladják a bevételt, akkor az ingatlan értékesítéséből származó bevételt nem kell bevallani.
ingatlan5
Kedves T Valéria Igen ebben az esetben érvényesíthető a 25% bevétel számítás, mivel nem tudjuk meghatározni a szerzéskori értéket, a jogszabály szerint nyereség 25%-a lesz az adóalap, a számítása tökéletes 225.000HUF lesz az adóalap.
Rózsahegyi19
Üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék, ha 2017-től épített házunkat értékesítjük (használatba vételi engedély 2018-ban volt) akkor ott mekkora adófizetési kötelezettség keletkezik? Az épített ingatlan amúgy 3 évig készült (kerítés, kertépítés, tereprendezés, stb.) az összköltségét számlákkal nem tudjuk igazolni, akkor ilyen esetben mennyi lesz az ingatlan induló értéke (adóalap)? Mit lehet figyelembe venni? Van egy "elvárt" összeg amit bekerülési költségnek be kell vallani (eladási ár 80%-a, vagy hasonló), vagy mi ilyenkor a teendő?
TValéria
Tisztelt Ingatlan5 Üdvözletem. Elnézést kérek, de valamit nem értek. A korábbi kérdésemben ezt írtam: Azaz a 2m fele már adómentes, maradt 1mft, ennek a 25%-a 250eft, ennek a 90%-a 225eft ez a bevétel, ennek a 225eft-nak a 15%-a az adó, azaz a fizetendő adóm: 33,75eft.
ingatlan5
Kedves Rózsahegyi19 A telket amire építették a házat mikor vásárolták? ..... mivel nem tudnak számlával igazolni semmit ezért a telek szerzéskori értéke lesz az SZJA kiinduló pontja de ez csak egy vélemény. Lakóingatlanokkal foglalkozunk ebben az esetben javaslom mindenképp konzultáljon ügyvéddel...
Ingatlan5
Kedves Ildikó Mivel az ingatlan átruházás 5 éven túl történik ezért az eladás adómentes.
Szili Hhanna
Szép estét! Érdeklődöm, hogy ha az eladót ingatlan árából eladáskor 3millió forint hitelt visszaforditottunk, hogy tiszta legyen az ingatlan, az lévő ható?
Ingatlan5
Kedves Szili Hanna Nem értjük a kérdést......Kérjük pontosítsa.
Szilvia
Tisztelt Ingatlan5! 2011-ben elhunyt az édesapam akivel közösen voltunk lakás tulajdonosok fele fele arányban plusz haszonélvezeti joga is volt. Idén elszeretnem adni és kiderült hogy a hagyatéki végzésnel kimaradt az ingatlan atruhazasa és ezért póthagyatekra lesz szükség hogy 1/1-ben atkeruljon az én nevemre. A kérdésem az lenne ilyenkor az eladás után kell adozni mert most kerül a nevemre vagy nem mivel 2011-ben történt az eset? Köszönöm a válaszát!
Bakonyi Erika
Tisztelt Iroda! 2018ban vásárolt ingatlanomat azonos értékű csere útján szeretném értékesíteni. Ilyen esetben milyen adófizetési kötelezettségem van?
Eszter06
Tisztelt Ingatlan5! Vásároltunk férjemmel 2006-ban 17.000.000 értékben egy házat, 2021.02 hóban válás kapcsán a közös vagyon megállapodása, megszüntetése kapcsán 33.000.000ft-ban határoztuk meg az ingatlan tehermentes forgalmi értékét. Neki kifizettem a 16.500.000 ft-ot. Most eladám az ingatlant, melynek értéke 60.000.000,- ft Itt hogyan nézik a tulajdonjog szerzést házasság felbomlása után? Kell szja-t fizetnem? És ha igen a 17.000.000 vagy 33.000.000 minusz 60.000.000 után?. Melyikből származik nyereségem, szaj fizetési kötelezettségem? Köszönöm szíves válaszát!
Iryna Bazanova
T. ingatlan5, alkalmazandó-e ez a törvény a magyarországi nem rezidensekre? Köszönöm.
Szatmári György
Tisztelt Ingatlan5! Azt szeretném megkérdezni én vásároltam egy lakást 2017 decemberében,az első év is beleszámít az adózási öt évbe,vagy csak 2023-ban jár le az öt év? Köszönöm!
totya6104@freemail.hu
T. Ingatlan5. A kérdésem az lenne, hogy az ingatlant 2017. augusztusában vettem és az adózás szempontjából számít a hónap is vagy csak az év? Válaszát előre is köszönöm.
Novák Nóra
Tisztelt Ingatlan5! 2019-ben vásároltam egy zártkertet, amelyet 2021. júliusában sikerült eladnom háromszoros áron, mind amennyiért vettem. Ezután a megfizetendő adó számításaim szerint nagyjából 300.000 Ft-ra jön ki. Azonban 2021. májusában vásároltam egy családi házat, amelyre illetéket fizettem 880.000 Ft 2021. szeptember hónapban. Esetleg az adóbevallásnál ez a 300.000 ft nem csökkenthető, oly módon, hogy (bár a zártkert eladást megelőzően vásárolt, de) ingatlanba fektettem a nyereséget? (Illeték megfizetésbe) Vagy zártkert és családi ház között is tesznek különbséget?
Ecsedi Róza
T.Ingatlan5.Azt szeretném kérdezni,hogy Ingatlan Lízingem van 11 éve,az idén szeretném az ingatlant eladni.Nem értettem pontosan,hogy a Lizingszerződés vagy az adásvételi szerződés dátumától számoljuk az időt az adózáshoz??És ha esetleg még abban tudna segíteni hogy ha én külföldön élek és cdak ott van jövedelmem,akkor is itt magyarországon a nyereségadót ki kell fizetnem vagy csak a külföldi adóbevallásomban kell feltüntetnem mint bevételt a hasznot?
Jenei Sándor
Tisztelt Címzett, Szeretnék segítséget kérni a használt ingatlanok üzletszerűségével kapcsolatos Áfa szabályról. A tavalyi évben 2 db, az idei évben eddig 1 db ingatlant adtam el, ma vettem meg a 4. ingatlant. Elvileg a 4. eladása már üzletszerű lenne? Kell ezután Áfa-t fizetni. Minden eddigi ingatlan használt volt, felújítás után került eladásra a szja befizetése mellett. Amit nem értek, hogy lehet egy tevékenység után 2x adózni? Vagy az Áfa és az Szja más adónem. Én ebben a kérdésben már teljesen elvesztem, ezért szeretnék kérni egy egyértelmű állásfoglalást. Segítségüket hálásan és nagyon szépen köszönöm! Üdvözlettel: Jenei Sándor
Ingatlan5
Kedves Jenei Sándor Sorozat jellegnek minősül, ha két naptári éven belül négy vagy több építési telket (telekrészt) és/vagy beépítés alatt álló ingatlant, és/vagy beépített új ingatlant értékesítenek. Ebben az esetben a negyedik, illetve az azt követő értékesítések lesznek áfa kötelesek. A kisajátított ingatlan, valamint az örökölt ingatlan értékesítése a darabszámba ugyan beleszámít, de önmagában áfa fizetési kötelezettséget nem keletkeztet. A naptári év január 1-től december 31-ig tart. Például: 2018. április 15-én értékesítek egy ingatlant, majd 2019-ben kettőt, ezt követően pedig 2020. március 20-án is eladok egyet. Ebben az esetben nem keletkezik áfa fizetési kötelezettségem, mert a két naptári év 2018. és 2019., illetve 2019. és 2020., és mindkét vizsgált időszakban csak 3 értékesítés történt. Tehát nem azt kell vizsgálni, hogy 2018. április 15. és 2020. március 20. között kevesebb, mint 2 év telt el.
Olvassa el a többi cikkünket is legyen tájékozott
Köszönjük a kommented, moderálás után megjelenítjük