Menü bezárása
Ingatlanpiac info Ingatlanpiaci konzultáció Ingatlanod értéke Ha eladnád ingatlanod Kalkulátorok Szolgáltatások Gyík Befektetőknek Csapatunk Bejelentkezés

Osztott lakáshasználat és annak megszüntetése

Közzétéve:2022.02.28
Frissítve:2022.03.17

Az osztott lakáshasználatról volt már szó korábbi írásunkban, így most ezt csak röviden említjük. Szó lesz továbbá az osztott lakáshasználat megszüntetéséről és említést teszek azokról a problémákról, amelyek az osztott lakáshasználat kapcsán felmerülnek és megoldásuk közel sem olyan egyszerű, mint ahogy azt gondolnánk.

 

Röviden az osztott lakáshasználatról

 

Közös lakásról akkor beszélünk, ha azt a házastársak közül az egyikük vagy mindkettejük tulajdonjoga vagy haszonélvezeti joga vagy pedig bérleti joga alapján lakják. Lényeges a közös lakáshasználat esetében, hogy a közös kiskorú gyermek lakhatását a közös lakásban kell megoldani.

A lakáshasználat rendezésének két fő módja lehet: a felek rendezhetik szerződéssel vagy hagyhatják a bíróságra is a döntést.

 

Tehát dönthetnek maguk a felek a közös, azaz az osztott lakáshasználat mellett, de erre a per végén a bíróság is kötelezheti őket. A bíróság akkor hozhat osztott lakáshasználatra vonatkozó határozatot, ha a lakás adottságai az osztott használat feltételeinek megfelelnek. Ez azt jelenti, hogy az ingatlan bizonyos helyiségeit a felek kizárólagosan, más helyiségeket pedig megosztva használhatnak, ehhez pedig olyan ingatlan szükséges, amely rendelkezik kellő számú helyiséggel vagy az alapterülete alapján megállapítható, hogy kisebb átalakítással kialakíthatóak a megfelelő számú helyiségek.

 

Lényeges tudni, hogy az osztott lakáshasználatot lehet mellőzni, ha az egyik félnek van beköltözhető lakása ugyanabban a városban/községben, ahol a közös lakás található vagy ha az egyik házastárs a lakásból önként és a visszatérés szándéka nélkül elköltözött és – ha a szülői felügyeletet ő gyakorolja – a kiskorú gyermek lakáshasználati jogát megfelelően biztosítja.

 

Nem rendelhető el az osztott lakáshasználat, ha az egyik házastárs olyan felróható magatartást tanúsít, amely miatt a közös használat a másik házastárs vagy a kiskorú gyermek érdekeinek súlyos sérelmével járna. Ez a felróható magatartás lehet bántalmazás, lelki és fizikai értelemben egyaránt, állandó konfliktushelyzet és zsarolás, rágalmazás is.

 

Ha a lakás osztott használata valamilyen okból nem megoldható, akkor a bíróság az egyik felet (általában azt, aki nem rendelkezik a kiskorú gyermek felügyeleti jogával) a lakás elhagyására kötelezi. A bíróság ezen kívül akkor is megszünteti az egyik fél lakáshasználati jogát, ha a másik fél cserelakást ajánl fel volt házastársa számára és ez a kiskorú gyermek érdekeit nem sérti.

 

Akár a bíróság, akár szerződés alapján kerül sor az osztott lakáshasználatra, a lakást elhagyó fél számára megítélhető lakáshasználati jog ellenértékének megtérítése. Erről szintén volt szó korábban, itt csak megemlítjük, hogy a kiköltöző fél a korábbi használati joga vagyoni értékének megfelelő térítésre tarthat igényt.

 

Az osztott lakáshasználat egyéb vetületei

 

A válás önmagában egy konfliktusokkal terhelt élethelyzet, ezt pedig tovább súlyosbíthatja, ha a felek pénztárcáját vagy lakhatását is érinti a vita.

 

Számos probléma merülhet fel akár az osztott lakáshasználat, akár a vagyonmegosztás során. Az ügyvédek gyakran találkoznak zsarolással, rendezetlen tulajdonjogi helyzetekkel, és azzal, hogy a felek képtelenek megállapodni, sőt a bírósági ítéletet áthágva igyekeznek érvényt szerezni az igazuknak.

 

Fontos látni, hogy ebben az élethelyzetben is az egyezség lehet az egyetlen járható út, ehhez pedig a bíróságon kívül a mediációt is igénybe lehet venni.

 

Kevésbé ismert módja a megegyezésnek a mediáció. A mediátor segítségével könnyebb a konfliktust kezelni, hiszen szakértő támogatásával rendezhetőek a viták. A mediáció nem bíróság, itt nem hoz a mediátor döntést, hanem a végcél a közös egyezség, a közös álláspont kialakítása. Olyan megoldás is születhet, amely bírósági keretek között nem feltétlenül képzelhető el, a mediátor pedig a folyamat egésze alatt kérdésekkel igyekszik a megállapodást elősegíteni. A megállapodás tehát a felek közös akaratát - nem pedig a mediátor akaratát - tükrözi, így annak betartására is sokkal nagyobb esély van. A mediáció önkéntes eljárás, arra kötelezni senkit sem lehet, így ha egyik fél nem nyitott erre a lehetőségre és más egyezségre sem, akkor csak a bírói út marad. Ha azonban a felek a mediáció során megállapodnak, a mediátor segítséget nyújt a keresetlevél megfogalmazásában és a közös megállapodással együtt annak az illetékes bíróság felé történő benyújtásában.

 

A mediációs eljárás tehát olcsóbb és rövidebb, mint a per, jó eséllyel konszenzussal születik az egyezség, így nincs nyertes vagy vesztes fél nincs, valamint végig a felek kezében van a döntés, amelyben a mediátor segíti őket, nem pedig a fejük felett dönt egy bíró az ügyükről.

 

Az osztott lakáshasználat megszüntetése

 

Megszűnik egyrészt az osztott lakáshasználat, ha a bíróság egyébként az osztott vagy kizárólagos lakáshasználatot meghatározott időre vagy feltétel bekövetkezéséig biztosítja. Azaz, ha a meghatározott idő lejárt vagy a feltétel bekövetkezett, az osztott lakáshasználat megszűnik.

 

Másrészt, ha a bíróság a lakás osztott használatát rendelte el, vagy a tulajdonos vagy haszonélvező házastársat kötelezte a lakás elhagyására, bármelyik házastárs kérheti a lakáshasználat újrarendezését arra hivatkozással, hogy a rendezés alapjául szolgáló körülményekben bekövetkezett változás folytán a használat módjának változatlan fenntartása lényeges jogi érdekét vagy a közös kiskorú gyermek érdekét sérti. Ebben az esetben újabb bírósági eljárás kezdődik (kivéve, ha a felek meg tudnak egyezni és ezt az egyezséget nyújtják be közösen a bíróság elé).

 

Mivel rendkívül speciális terület ez az ingatlanjogon belül, így mindenképpen érdemes ügyvédhez vagy mediátorhoz fordulni és szakszerű segítséget kérni. Amennyiben kérdésed van, mi is igyekszünk megválaszolni, keress minket a Kapcsolat menüpont alatti elérhetőségeken.

856

Szólj hozzá te is !

Hozzászólások.

Kérjük vedd figyelembe, hogy hozzászólásod csak moderáció után jelenik meg az oldalon.

Olvassa el a többi cikkünket is legyen tájékozott
Köszönjük a kommented, moderálás után megjelenítjük