Menü bezárása
Blog Konzultáció Ingatlanod értéke Kalkulátorok Miben tudunk segíteni Gyík Befektetőknek Bejelentkezés

Osztott lakáshasználat és annak megszüntetése

Közzétéve:2022.02.28
Frissítve:2022.03.17

Az osztott lakáshasználatról volt már szó korábbi írásunkban, így most ezt csak röviden említjük. Szó lesz továbbá az osztott lakáshasználat megszüntetéséről és említést teszek azokról a problémákról, amelyek az osztott lakáshasználat kapcsán felmerülnek és megoldásuk közel sem olyan egyszerű, mint ahogy azt gondolnánk.

 

Röviden az osztott lakáshasználatról

 

Közös lakásról akkor beszélünk, ha azt a házastársak közül az egyikük vagy mindkettejük tulajdonjoga vagy haszonélvezeti joga vagy pedig bérleti joga alapján lakják. Lényeges a közös lakáshasználat esetében, hogy a közös kiskorú gyermek lakhatását a közös lakásban kell megoldani.

A lakáshasználat rendezésének két fő módja lehet: a felek rendezhetik szerződéssel vagy hagyhatják a bíróságra is a döntést.

 

Tehát dönthetnek maguk a felek a közös, azaz az osztott lakáshasználat mellett, de erre a per végén a bíróság is kötelezheti őket. A bíróság akkor hozhat osztott lakáshasználatra vonatkozó határozatot, ha a lakás adottságai az osztott használat feltételeinek megfelelnek. Ez azt jelenti, hogy az ingatlan bizonyos helyiségeit a felek kizárólagosan, más helyiségeket pedig megosztva használhatnak, ehhez pedig olyan ingatlan szükséges, amely rendelkezik kellő számú helyiséggel vagy az alapterülete alapján megállapítható, hogy kisebb átalakítással kialakíthatóak a megfelelő számú helyiségek.

 

Lényeges tudni, hogy az osztott lakáshasználatot lehet mellőzni, ha az egyik félnek van beköltözhető lakása ugyanabban a városban/községben, ahol a közös lakás található vagy ha az egyik házastárs a lakásból önként és a visszatérés szándéka nélkül elköltözött és – ha a szülői felügyeletet ő gyakorolja – a kiskorú gyermek lakáshasználati jogát megfelelően biztosítja.

 

Nem rendelhető el az osztott lakáshasználat, ha az egyik házastárs olyan felróható magatartást tanúsít, amely miatt a közös használat a másik házastárs vagy a kiskorú gyermek érdekeinek súlyos sérelmével járna. Ez a felróható magatartás lehet bántalmazás, lelki és fizikai értelemben egyaránt, állandó konfliktushelyzet és zsarolás, rágalmazás is.

 

Ha a lakás osztott használata valamilyen okból nem megoldható, akkor a bíróság az egyik felet (általában azt, aki nem rendelkezik a kiskorú gyermek felügyeleti jogával) a lakás elhagyására kötelezi. A bíróság ezen kívül akkor is megszünteti az egyik fél lakáshasználati jogát, ha a másik fél cserelakást ajánl fel volt házastársa számára és ez a kiskorú gyermek érdekeit nem sérti.

 

Akár a bíróság, akár szerződés alapján kerül sor az osztott lakáshasználatra, a lakást elhagyó fél számára megítélhető lakáshasználati jog ellenértékének megtérítése. Erről szintén volt szó korábban, itt csak megemlítjük, hogy a kiköltöző fél a korábbi használati joga vagyoni értékének megfelelő térítésre tarthat igényt.

 

Az osztott lakáshasználat egyéb vetületei

 

A válás önmagában egy konfliktusokkal terhelt élethelyzet, ezt pedig tovább súlyosbíthatja, ha a felek pénztárcáját vagy lakhatását is érinti a vita.

 

Számos probléma merülhet fel akár az osztott lakáshasználat, akár a vagyonmegosztás során. Az ügyvédek gyakran találkoznak zsarolással, rendezetlen tulajdonjogi helyzetekkel, és azzal, hogy a felek képtelenek megállapodni, sőt a bírósági ítéletet áthágva igyekeznek érvényt szerezni az igazuknak.

 

Fontos látni, hogy ebben az élethelyzetben is az egyezség lehet az egyetlen járható út, ehhez pedig a bíróságon kívül a mediációt is igénybe lehet venni.

 

Kevésbé ismert módja a megegyezésnek a mediáció. A mediátor segítségével könnyebb a konfliktust kezelni, hiszen szakértő támogatásával rendezhetőek a viták. A mediáció nem bíróság, itt nem hoz a mediátor döntést, hanem a végcél a közös egyezség, a közös álláspont kialakítása. Olyan megoldás is születhet, amely bírósági keretek között nem feltétlenül képzelhető el, a mediátor pedig a folyamat egésze alatt kérdésekkel igyekszik a megállapodást elősegíteni. A megállapodás tehát a felek közös akaratát - nem pedig a mediátor akaratát - tükrözi, így annak betartására is sokkal nagyobb esély van. A mediáció önkéntes eljárás, arra kötelezni senkit sem lehet, így ha egyik fél nem nyitott erre a lehetőségre és más egyezségre sem, akkor csak a bírói út marad. Ha azonban a felek a mediáció során megállapodnak, a mediátor segítséget nyújt a keresetlevél megfogalmazásában és a közös megállapodással együtt annak az illetékes bíróság felé történő benyújtásában.

 

A mediációs eljárás tehát olcsóbb és rövidebb, mint a per, jó eséllyel konszenzussal születik az egyezség, így nincs nyertes vagy vesztes fél nincs, valamint végig a felek kezében van a döntés, amelyben a mediátor segíti őket, nem pedig a fejük felett dönt egy bíró az ügyükről.

 

Az osztott lakáshasználat megszüntetése

 

Megszűnik egyrészt az osztott lakáshasználat, ha a bíróság egyébként az osztott vagy kizárólagos lakáshasználatot meghatározott időre vagy feltétel bekövetkezéséig biztosítja. Azaz, ha a meghatározott idő lejárt vagy a feltétel bekövetkezett, az osztott lakáshasználat megszűnik.

 

Másrészt, ha a bíróság a lakás osztott használatát rendelte el, vagy a tulajdonos vagy haszonélvező házastársat kötelezte a lakás elhagyására, bármelyik házastárs kérheti a lakáshasználat újrarendezését arra hivatkozással, hogy a rendezés alapjául szolgáló körülményekben bekövetkezett változás folytán a használat módjának változatlan fenntartása lényeges jogi érdekét vagy a közös kiskorú gyermek érdekét sérti. Ebben az esetben újabb bírósági eljárás kezdődik (kivéve, ha a felek meg tudnak egyezni és ezt az egyezséget nyújtják be közösen a bíróság elé).

 

Mivel rendkívül speciális terület ez az ingatlanjogon belül, így mindenképpen érdemes ügyvédhez vagy mediátorhoz fordulni és szakszerű segítséget kérni. Amennyiben kérdésed van, mi is igyekszünk megválaszolni, keress minket a Kapcsolat menüpont alatti elérhetőségeken.

856

Írjon Nekünk

Miben tudunk segíteni?


Kapcsolatfelvétel

Jelenleg csak budapesti és pest megyei ingatlanok értékesítését tudjuk vállalni!

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Csak Budapesten és Pest megyében tudunk megbízásokat vállalni jelenleg.

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

A konzultáció díja 50.000 Ft + áfa. Az összeget beszámítjuk, ha lesz közöttünk további együttműködés, tehát megbízást kapunk egy ingatlan eladására, vagy felkutatására.

Megrendelem a konzultációt, és várom a díjbekérőt, Valamint megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Csak Budapesten és Pest megyében tudunk megbízásokat vállalni jelenleg. Az értékmegállapítás díja 50.000 Ft + áfa. Természetesen az összeget beszámítjuk, amennyiben megbízást kapunk az ingatlan értékesítésére.

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Jelenleg csak budapesti és pest megyei ingatlanok értékesítését tudjuk vállalni!

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Szólj hozzá te is !

Hozzászólások.

Kérjük vedd figyelembe, hogy hozzászólásod csak moderáció után jelenik meg az oldalon.

Olvassa el a többi cikkünket is legyen tájékozott
Köszönjük a kommented, moderálás után megjelenítjük