Menü bezárása
Blog Konzultáció Ingatlanod értéke Kalkulátorok Miben tudunk segíteni Gyík Befektetőknek Bejelentkezés

A lakáshasználati jog ellenértéke

Közzétéve:2022.02.28
Frissítve:2022.02.28

 

Lakáshasználati jog illeti meg azt a házastársat, aki szerződés vagy bírósági döntés alapján köteles az utolsó közösen lakott lakást elhagyni. A költöző fél a korábbi használati joga vagyoni értékének megfelelő térítésre tarthat igényt (ezt pedig be kell illeszteni a házastársak vagyonmegosztásába), amelyet a házastársnak kell megfizetnie. A lakáshasználati jog ellenértékének szabályozása során figyelembe vették a jogalkotók, hogy a lakás használatára vonatkozó jognak vagyoni értéke van, amely ugyanúgy a házastársak vagyonának része, mint más vagyontárgy (például autó) vagy vagyoni értékű jog. Igényt tarthat erre mindenki? A lakáshasználati jog ugyanaz, mint a többlethasználati díj? Nézzük!


Jár minden távozónak? És mégis mennyi az annyi?


Az első kérdésre egyértelmű nem a válasz. Nem tarthat igényt lakáshasználati díjra az a házastárs, aki az utolsó közösen lakott lakás elhagyását - szerződésben - elhelyezési és térítési igény nélkül vállalta a lakás elhagyását, azaz abból önként, a visszatérés szándéka nélkül távozott, annak ellenére, hogy a távozásra nem lett volna köteles. Ez az ő döntése volt, ennek anyagi terhét nem róhatja a lakásban maradó házastársra. A költözés tehát ilyen esetben olyan ráutaló magatartásnak értékeli a bíróság, amely arra utal, hogy ő nem tart igényt a lakás használatára.

 

Nem sorolható ide az az eset, amikor a házastárs, azért hagyja el a közösen lakott ingatlant, mert a másik házastárs magatartása miatt ott nem maradhat tovább. Kényszerből történő lakáselhagyás esetén, jogosult lesz az elköltöző fél a lakáshasználati díj ellenértékére, még abban az esetben is, hogy ha a lakásban maradó fél különvagyonába tartozó lakásból távozott (azaz akkor is jár a kiköltöző félnek a lakáshasználati jog ellenértéke, ha a lakás az ott maradó fél kizárólagos tulajdona).

 

Az sem tarthat igényt a lakáshasználati jog ellenértékére, akitől a bíróság a lakáshasználati jogot határozott vagy határozatlan időre vagy egy meghatározott feltétel bekövetkeztéig megvonta.

 

A gyermek lakáshasználati jogának értékét annak a házastársnak a javára figyelembe kell venni, aki a lakáshasználatot szülői felügyeleti joga alapján a gyermek részére biztosítja a jövőben, ezzel tehát a lakáshasználat ellenértékét csökkenteni kell (vagy növelni, ha a házastárs a gyermekkel együtt hagyta el a lakást).

 

A térítés a lakás elhagyásakor esedékes, kivéve akkor, ha a házastársat a bíróság kötelezte a lakás elhagyására annak felróható magatartása miatt (például bántalmazta a házastársát, esetleg a gyerekeket is) vagy akkor, ha a lakás használat kérdése a házastársi közös vagyon megosztása iránti perben kerül terítékre és a lakáshasználati jog vagyoni értékét a bíróság a vagyonmegosztás során számolja el. Ez egy elég erős jogszabályi ösztönzés arra, hogy a felek a lakáshasználatot – ha lehetséges – a közös vagyon megosztásával együtt rendezzék. Főszabály szerint pénzben kell, hogy történjen a kifizetés, de kivételes esetben cserelakás is felajánlható, ennek megfelelőségét egy esetleges vita esetén a bíróság vizsgálhatja. A vizsgálat során számba veszik mindkét lakás komfortfokozatát, alapterületét, műszaki állapotát, lakóhelyiségeinek számát, településen belüli fekvését, a cserelakásba költözők számát, a lakáshasználatra jogosult gyermek érdekeit, amennyiben a gyerekek a házastársi közös lakásból távozó féllel együtt hagyják el a volt közös otthont.

 

És hogy mennyi? Az új Ptk. (még mindig újnak hívjuk, mert az előzőt körülbelül 55 évig használtuk, és ehhez képest egészen új) szerint a lakáshasználati jog ellenértékét szakértő állapítja meg minden esetben az adott ingatlan reális forgalmi értéke alapján.

 

Ez vajon vagyonszerzésnek minősül e és kell e utána illetéket fizetni? Az attól függ, hogy mikor szünteti meg a bíróság a házassági vagyonközösséget. A vagyonközösség megszüntetésére ugyanis sokszor csak később kerül sor, azt megelőzi a házasság felbontása. Ha tehát a házasság felbontása előtt kerül sor lakáshasználati jog ellenértéknek kifizetésére, akkor az mentes az illeték alól, mivel ekkor még a felek házastársak jogilag. Ha azonban a házasság felbontása után kerül sor a vagyonmegosztásra, akkor már a felek jogilag nem házasok, tehát vagyonszerzésnek minősül és így már nem lesz mentes az illeték megfizetésének kötelezettsége alól.

 

Többlethasználati díj

 

A lakáshasználati jog ellenértékén felül a közös tulajdonban lévő lakásból, illetve a saját tulajdonú lakásból távozó házastárs többlethasználati díjra tarthat igényt. Ez egy pénzbeli kompenzáció, azért mert a kényszerű távozással nem élhet a továbbiakban a tulajdonjogával (vagy birtoklási, használati és hasznosítási jogával). Azaz, ha a férj költözni kényszerül a közös tulajdonú lakásból, a feleség a gyermekekkel a lakásban marad, a férj jogosult lesz a lakáshasználati jog ellenértékére és a kiköltözés pillanatától kezdve megilleti a többlethasználati díj is. Vannak azonban kivételek, nézzünk két bírósági határozatot, amikor ezek a feltételek csak részben teljesültek, a többlethasználati díj mégis járt.

 

2000.547 BH (bírósági határozat) például rögzíti, hogy az a házastárs, aki a másik fél magatartása miatt nem tudja használni a közös tulajdonban lévő ingatlant, elköltözött onnan jogosult lesz a lakáshasználati jog ellenértékére és többlethasználati díjra is.

 

A 2016.175 BH (bírósági határozat) pedig arról szól, hogy nem értékelhető önkéntes elköltözésnek és többlethasználati díjra jogosult az a házastárs, aki gyermekei lelki épségének védelme érdekében (hogy megvédje őket a további konfliktusoktól) költözött el a másik fél különvagyonát képező ingatlanból (amely egyébként sem lett volna alkalmas az osztott lakáshasználatra).

 

A lakáshasználat és annak értéke egy válás esetén is lényeges és a pénztárcánkat érintő kérdés, így érdemes körültekintően eljárni és akár szakértő segítségét is igénybe venni. Ha kérdésed lenne, keress minket a Kapcsolat menüpont alatti elérhetőségeken!

 

 

 

1

Írjon Nekünk

Miben tudunk segíteni?


Kapcsolatfelvétel

Jelenleg csak budapesti és pest megyei ingatlanok értékesítését tudjuk vállalni!

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Csak Budapesten és Pest megyében tudunk megbízásokat vállalni jelenleg.

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

A konzultáció díja 50.000 Ft + áfa. Az összeget beszámítjuk, ha lesz közöttünk további együttműködés, tehát megbízást kapunk egy ingatlan eladására, vagy felkutatására.

Megrendelem a konzultációt, és várom a díjbekérőt, Valamint megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Csak Budapesten és Pest megyében tudunk megbízásokat vállalni jelenleg. Az értékmegállapítás díja 50.000 Ft + áfa. Természetesen az összeget beszámítjuk, amennyiben megbízást kapunk az ingatlan értékesítésére.

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Jelenleg csak budapesti és pest megyei ingatlanok értékesítését tudjuk vállalni!

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Szólj hozzá te is !

Hozzászólások.

Kérjük vedd figyelembe, hogy hozzászólásod csak moderáció után jelenik meg az oldalon.

Olvassa el a többi cikkünket is legyen tájékozott
Köszönjük a kommented, moderálás után megjelenítjük