Menü bezárása
Konzultáció Ingatlanod értéke Kalkulátorok Miben tudunk segíteni Gyík Befektetőknek Bejelentkezés

Közös lakás, közös lakáshitel (és közös CSOK, és közös babaváró hitel)

Közzétéve:2021.12.06
Frissítve:2021.12.06

Közös lakás, közös lakáshitel (és közös CSOK, és közös babaváró hitel)

A Közös lakás, közös lakáshitel 1. rész című cikkünkben már foglalkoztunk a közös lakáshitellel. Jelen cikkünkben végig vesszük a megoldásokat röviden és megnézzük, mit tehetünk, ha korábban babaváró hitelt vagy CSOK-ot vettünk fel és a válás miatt ezeket rendezni kell.

A közös lakáshitel sem tart örökké

Sokaknak a közös lakáshitel okozza a legnagyobb fejtörést a válás során, pedig a későbbiekben majd látni fogjuk, hogy az államilag támogatott hitelek sajnos nehezebb ügyek.

Azt már tudjuk, hogy házasként csakis közösen vehetünk fel lakáshitelt, kivéve, ha házassági vagyonmegosztás megelőzi a hitelfelvételt és az adós házastárs igazolja, hogy a hitelt kizárólag ő fogja fizetni a saját jövedelméből a hitel fedezeteként szolgáló ingatlanon pedig a másik házastársnak nincs sem tulajdonjoga, sem jelzálogjoga.

A házassági vagyonmegosztás még kevésbé elterjedt, így a legtöbb esetben azzal találkozhatunk, hogy a házastársak közösen vettek fel szabad felhasználású jelzáloghitelt, lakáshitelt, személyi kölcsönt. Az államilag támogatott hitelek pedig ebben a körben külön csoportot képviselnek. Tehát az esetek nagy részében a felek, adóstársak, akik közösen felelnek a hitel törlesztéséért. Azaz, ha az egyikük nem fizet, a teljes hitel behajtható az adóstárson.

Élettársi kapcsolat esetében a hitel felvételekor külön kell nyilatkozni, hogy párkapcsolatban él - e az adós. Ha úgy nyilatkozik, hogy nem él párkapcsolatban, akkor a hitel fedezetként szolgáló ingatlanon az adós párja nem szerezhet tulajdonjogot.

Válás esetén - ahogy az előző cikkünkben már írtuk - a bíróság nem dönthet a bank bevonása nélkül. Ez azt jelenti, hogy a bankot minden esetben időben tájékoztatni kell a válás tényéről, valamint a felek által választott megoldási lehetőségről. Ez lehet:

-        végtörlesztés: ha van a feleknek annyi megtakarítása, ami fedezi a hitelt, akkor abból az kifizethető; ha nincs, akkor választhatják a felek az ingatlan közös értékesítését, a vételárból pedig végtörleszthető a hitel.

-        az egyik fél marad a hitelben: az egyik fél tehát tovább fizeti a hitelt (ha van elegendő jövedelme vagy újabb adóstárs vagy fedezetként szolgáló más ingatlan), szerződésmódosítással pedig a másik felet kiengedi a bank a hitelből.

-        mindkét fél marad a hitelben: a pár vállalja, hogy a válás után is közösen fizetik a hitelt.

-        hitelből fizeti ki egyik fél a másikat: az aki a közös ingatlanban marad, kifizeti a hitel fennmaradó részét és a másik felet annak tulajdoni hányada arányában.

És a CSOK és a babaváró hitel?

Ebben az esetben is igaz, hogy addig amíg a bankkal nem egyeztettünk és nem oldottuk meg a helyzetet, a felek közösen felelnek a hitelért.

A CSOK hitellel történő vásárlást követő 10 éven belül bekövetkező válás esetén nem következik automatikusan visszafizetési kötelezettség. Ha ugyanis a támogatás során figyelembe vett gyerekek a válás után az ingatlan élnek és ez a cím szerepel a lakcímkártyájukon, akkor nem keletkezik visszafizetési kötelezettség. A CSOK-ot folyósító banknál kell kezdeményezni a támogatási szerződés módosítását (ha az elköltöző fél tulajdonrészét megváltja a másik fél). A szerződés módosítás díja azt a személyt terheli, aki az ingatlanban marad, mint támogatott.

Annak a félnek sem kell fizetnie, aki elköltözik és tulajdoni hányadát megváltották. Ebben az esetben plusz teendő, hogy a válás tényét annak jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül be kell jelenteni az illetékes kormányhivatalnál.

Figyelem! CSOK esetében a fenti megoldás csakis akkor működik, ha a párnak nincs a gyermekek vállalása terén “elmaradása”. Ha nem teljesítették a gyermekek számára vonatkozó feltételeket, akkor mindenképpen vissza kell fizetni a támogatást.

Ha a babaváró hitel futamideje alatt bomlik fel a házasság, akkor egy összegben kell visszafizetni az addigi kamattámogatást, a hitelt és piaci kamatozású hitellé alakul át a fennmaradó időre. A babaváró hitel futamideje 20 év, ezt a hitelfelvétel előtt mindenképpen érdemes szem előtt tartani.

 

A hitelek kapcsán tehát szintén akadhatnak bonyodalmak a válás esetén. Amennyiben segítségre lenne szükséged, keress minket nyugodtan elérhetőségeink valamelyikén!

0

Írjon Nekünk

Miben tudunk segíteni?


Kapcsolatfelvétel

Jelenleg csak budapesti és pest megyei ingatlanok értékesítését tudjuk vállalni!

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Csak Budapesten és Pest megyében tudunk megbízásokat vállalni jelenleg.

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

A konzultáció díja 50.000 Ft + áfa. Az összeget beszámítjuk, ha lesz közöttünk további együttműködés, tehát megbízást kapunk egy ingatlan eladására, vagy felkutatására.

Megrendelem a konzultációt, és várom a díjbekérőt, Valamint megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Csak Budapesten és Pest megyében tudunk megbízásokat vállalni jelenleg. Az értékmegállapítás díja 50.000 Ft + áfa. Természetesen az összeget beszámítjuk, amennyiben megbízást kapunk az ingatlan értékesítésére.

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Jelenleg csak budapesti és pest megyei ingatlanok értékesítését tudjuk vállalni!

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Gyakori Kérdések.


Szólj hozzá te is !

Hozzászólások.

Kérjük vedd figyelembe, hogy hozzászólásod csak moderáció után jelenik meg az oldalon.

Olvassa el a többi cikkünket is legyen tájékozott
Köszönjük a kommented, moderálás után megjelenítjük