Menü bezárása
Ingatlanpiac info Adja el otthonát Vevőknek Bérlés Kalkulátorok Befektetés Képzések akadémia Karrier Segítség központ Munkatársaink Gyík

Közös lakás, közös lakáshitel (és közös CSOK, és közös babaváró hitel)

Közzétéve:2021.12.06
Frissítve:2021.12.06

Közös lakás, közös lakáshitel (és közös CSOK, és közös babaváró hitel)

A Közös lakás, közös lakáshitel 1. rész című cikkünkben már foglalkoztunk a közös lakáshitellel. Jelen cikkünkben végig vesszük a megoldásokat röviden és megnézzük, mit tehetünk, ha korábban babaváró hitelt vagy CSOK-ot vettünk fel és a válás miatt ezeket rendezni kell.

A közös lakáshitel sem tart örökké

Sokaknak a közös lakáshitel okozza a legnagyobb fejtörést a válás során, pedig a későbbiekben majd látni fogjuk, hogy az államilag támogatott hitelek sajnos nehezebb ügyek.

Azt már tudjuk, hogy házasként csakis közösen vehetünk fel lakáshitelt, kivéve, ha házassági vagyonmegosztás megelőzi a hitelfelvételt és az adós házastárs igazolja, hogy a hitelt kizárólag ő fogja fizetni a saját jövedelméből a hitel fedezeteként szolgáló ingatlanon pedig a másik házastársnak nincs sem tulajdonjoga, sem jelzálogjoga.

A házassági vagyonmegosztás még kevésbé elterjedt, így a legtöbb esetben azzal találkozhatunk, hogy a házastársak közösen vettek fel szabad felhasználású jelzáloghitelt, lakáshitelt, személyi kölcsönt. Az államilag támogatott hitelek pedig ebben a körben külön csoportot képviselnek. Tehát az esetek nagy részében a felek, adóstársak, akik közösen felelnek a hitel törlesztéséért. Azaz, ha az egyikük nem fizet, a teljes hitel behajtható az adóstárson.

Élettársi kapcsolat esetében a hitel felvételekor külön kell nyilatkozni, hogy párkapcsolatban él - e az adós. Ha úgy nyilatkozik, hogy nem él párkapcsolatban, akkor a hitel fedezetként szolgáló ingatlanon az adós párja nem szerezhet tulajdonjogot.

Válás esetén - ahogy az előző cikkünkben már írtuk - a bíróság nem dönthet a bank bevonása nélkül. Ez azt jelenti, hogy a bankot minden esetben időben tájékoztatni kell a válás tényéről, valamint a felek által választott megoldási lehetőségről. Ez lehet:

-        végtörlesztés: ha van a feleknek annyi megtakarítása, ami fedezi a hitelt, akkor abból az kifizethető; ha nincs, akkor választhatják a felek az ingatlan közös értékesítését, a vételárból pedig végtörleszthető a hitel.

-        az egyik fél marad a hitelben: az egyik fél tehát tovább fizeti a hitelt (ha van elegendő jövedelme vagy újabb adóstárs vagy fedezetként szolgáló más ingatlan), szerződésmódosítással pedig a másik felet kiengedi a bank a hitelből.

-        mindkét fél marad a hitelben: a pár vállalja, hogy a válás után is közösen fizetik a hitelt.

-        hitelből fizeti ki egyik fél a másikat: az aki a közös ingatlanban marad, kifizeti a hitel fennmaradó részét és a másik felet annak tulajdoni hányada arányában.

És a CSOK és a babaváró hitel?

Ebben az esetben is igaz, hogy addig amíg a bankkal nem egyeztettünk és nem oldottuk meg a helyzetet, a felek közösen felelnek a hitelért.

A CSOK hitellel történő vásárlást követő 10 éven belül bekövetkező válás esetén nem következik automatikusan visszafizetési kötelezettség. Ha ugyanis a támogatás során figyelembe vett gyerekek a válás után az ingatlan élnek és ez a cím szerepel a lakcímkártyájukon, akkor nem keletkezik visszafizetési kötelezettség. A CSOK-ot folyósító banknál kell kezdeményezni a támogatási szerződés módosítását (ha az elköltöző fél tulajdonrészét megváltja a másik fél). A szerződés módosítás díja azt a személyt terheli, aki az ingatlanban marad, mint támogatott.

Annak a félnek sem kell fizetnie, aki elköltözik és tulajdoni hányadát megváltották. Ebben az esetben plusz teendő, hogy a válás tényét annak jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül be kell jelenteni az illetékes kormányhivatalnál.

Figyelem! CSOK esetében a fenti megoldás csakis akkor működik, ha a párnak nincs a gyermekek vállalása terén “elmaradása”. Ha nem teljesítették a gyermekek számára vonatkozó feltételeket, akkor mindenképpen vissza kell fizetni a támogatást.

Ha a babaváró hitel futamideje alatt bomlik fel a házasság, akkor egy összegben kell visszafizetni az addigi kamattámogatást, a hitelt és piaci kamatozású hitellé alakul át a fennmaradó időre. A babaváró hitel futamideje 20 év, ezt a hitelfelvétel előtt mindenképpen érdemes szem előtt tartani.

 

A hitelek kapcsán tehát szintén akadhatnak bonyodalmak a válás esetén. Amennyiben segítségre lenne szükséged, keress minket nyugodtan elérhetőségeink valamelyikén!

0

Szólj hozzá te is !

Hozzászólások.

Kérjük vedd figyelembe, hogy hozzászólásod csak moderáció után jelenik meg az oldalon.

Olvassa el a többi cikkünket is legyen tájékozott
Köszönjük a kommented, moderálás után megjelenítjük