Menü bezárása
Konzultáció Ingatlanod értéke Kalkulátorok Miben tudunk segíteni Gyík Befektetőknek Bejelentkezés

Közös lakás - közös lakáshitel válás során

Közzétéve:2021.12.06
Frissítve:2021.12.06


A válás során az új, külön életek kialakítása is gondot okoz, ezt tovább nehezíti a vagyonmegosztás és a közös hitel. Szokás mondani, hogy a lakáshitel jobban összetart, mint a házassági eskü, azonban ez nem teljesen igaz. A bankkal egyezségre jutni olykor nem egyszerű, de nem is lehetetlen. De kezdjük az elején!

 

Közös jelzáloghitel

 

Vegyünk egy válni készülő párt, akik vásároltak egy ingatlant, amelyben ½ - ½ részben tulajdont szereztek. A lakás jelzáloggal terhelt, így a bankkal való tárgyalás megkerülhetetlen, ám szerencsénkre a pár tagjai teljes egyetértésben válnak. Csupán annyi a probléma, hogy egyiküknek sincs, annyi pénzük, hogy a teljes, hátralévő hitelt kifizessék és megváltsák a másik tulajdoni hányadát. Viszont megoldás kell!

 

Először is meg kell nézni, hogy melyik félnek van - hivatalos papírokkal alátámasztott - akkora jövedelme, amekkora a hitel törlesztőrészletének fizetéséhez elég. Azt azonban ne felejtsük el, hogy a hitel törlesztőrészletének továbbfizetése csak egy dolog, a házastársat is ki kell fizetni!

 

Nézzünk egy példát: adott egy 50 millió Ft értékű ingatlan, amelyen a hitel 4 millió Ft. Ha eladnák a felek a lakást,  a hitel visszafizetése után maradna 46 millió Ft, a feleknek pedig fele - fele arányban 23 - 23 millió Ft. Tehát ha az egyik fél szeretne a lakásban maradni, akkor ki kellene fizetnie a 23 millió Ft- ot és a 4 millió Ft hitelt, azaz 27 millió Ft-ra lenne szüksége. A gond az, hogy nem feltétlenül áll sokak rendelkezésére 27 millió Ft.

 

A következő lépés az, hogy az a fél, akié az ingatlan lesz, a nevére veszi a korábbi hitelt, azaz egymaga lesz adós (a másik csak zálogkötelezett lesz) és amint kész a vagyonmegosztás vagy az adásvételi szerződés, az mehet is a bank felé, ahol kérelmezniük kell a feleknek, hogy a távozó házastársat engedjék ki a hitelből (tehát zálogkötelezett se legyen).

 

A harmadik lépés, hogy a lakásban maradó fél a vagyonmegosztással vagy adásvételi szerződéssel indít egy új hitelt (ha szükséges), hiszen megvásárolja a másik fél ½-ed tulajdoni hányadát. A folyamat végén a maradó félé lesz a lakás 1/1 arányban és a távozó felet is ki tudta fizetni.

 

Érdemes a lakáscélú hitelt nyújtó banknál kezdeni a folyamatot és a tájékozódást, hiszen ez nem egyedi eset és könnyen lehet, hogy javaslataik mentén a megoldható ez az élethelyzet. Kulcsfontosságú, hogy ehhez a folyamathoz - mint ahogy a válás egészéhez - sok -sok kompromisszum és türelem szükséges. A bank vélhetően nyomott forgalmi értéket fog megállapítani, a folyamat pedig több hetet is igénybe vehet.

 

Tartsuk szem előtt továbbá azt, hogy a hazai bírói gyakorlat szerint a vagyonmegosztás során a bíróság a felekre hagyja a közös hitel rendezését. Ez azt jelenti, hogy a válóperben a bírósági határozat nem fog tartalmazni semmilyen kötelező rendelkezést harmadik személy vagy a bank irányába a közös hitel rendezésére vonatkozóan. Tehát erről a feleknek mindenképpen meg kell egyezniük és közösen kell eljárniuk a banknál.

 

A bankot pedig minél előbb tájékoztatni kell a kialakult helyzetről, illetve a megkötött egyezségről, mert amíg a banki folyamat le nem zárul a hitel törlesztőrészletét ugyanúgy kell fizetni, mintha minden a legnagyobb rendben volna a felek között. A hitel törlesztését még a válóper során keletkezett jogerős bírósági határozat sem befolyásolja, ezen irat ellenére is kell fizetni a részleteket. Ilyen értelemben tehát valóban erősebb a közös hitel, mint a házassági eskü.

 

Más lehetőségek

 

Talán az egyik legkézenfekvőbb megoldás, hogy a felek közösen fizetik tovább a hitelt. A másik lehetőség, hogy a lakásban maradó fél fizeti a hitelt tovább, a másik felet kiengedi a bank a hitelből (ebben az esetben a maradó fél tekintetében újra lefolytatja a bank a hitelképességi vizsgálatot). Ha a hitelképességi vizsgálat pozitív eredménnyel zárul, akkor szerződésmódosításra lesz szükség (amelynek bankonként eltérő díja van). A szerződésmódosítást új közjegyzői okiratba kell foglalni, amelyet mindkét félnek alá kell írnia. Ha azonban nem bizonyul elegendőnek a maradó fél jövedelme a bank szerint, akkor további biztosítékra van szükség, amely lehet egy újabb adóstárs (akár szülő, testvér) vagy másik ingatlan bevonása a hitelbe.

 

Amennyiben államilag támogatott hitelről van szó, az adóstárs nem engedhető ki a hitelből, mivel ezek személyre szóló kedvezményeket jelentenek. Ekkor vagy piaci hitellé alakítjuk a hitelt, vagy pedig az állami támogatást is visszafizetjük. Egyik sem igazán jó megoldás, így ha államilag támogatott hitel kerül képbe, jobban jársz, ha a hitelben maradsz.

 

Jó döntés lehet az, ha a felek közösen értékesítik az ingatlant. Ebben az esetben a befolyó vételárból kiegyenlítik, azaz előtörlesztik a hitelt és a maradékot a tulajdoni hányad arányában megosztják.

 

A közös hitel további problémáival, valamint a CSOK és babaváró hitel kapcsán felmerülő problémákkal a következő cikkünkben fogunk foglalkozni. Amennyiben pedig lakással vagy hitellel kapcsolatban segítségre lenne szükséged, akkor keress minket a Kapcsolat menüpont alatti elérhetőségeken!

 

 

0

Írjon Nekünk

Miben tudunk segíteni?


Kapcsolatfelvétel

Jelenleg csak budapesti és pest megyei ingatlanok értékesítését tudjuk vállalni!

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Csak Budapesten és Pest megyében tudunk megbízásokat vállalni jelenleg.

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

A konzultáció díja 50.000 Ft + áfa. Az összeget beszámítjuk, ha lesz közöttünk további együttműködés, tehát megbízást kapunk egy ingatlan eladására, vagy felkutatására.

Megrendelem a konzultációt, és várom a díjbekérőt, Valamint megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Csak Budapesten és Pest megyében tudunk megbízásokat vállalni jelenleg. Az értékmegállapítás díja 50.000 Ft + áfa. Természetesen az összeget beszámítjuk, amennyiben megbízást kapunk az ingatlan értékesítésére.

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Jelenleg csak budapesti és pest megyei ingatlanok értékesítését tudjuk vállalni!

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Gyakori Kérdések.


Szólj hozzá te is !

Hozzászólások.

Kérjük vedd figyelembe, hogy hozzászólásod csak moderáció után jelenik meg az oldalon.

Olvassa el a többi cikkünket is legyen tájékozott
Köszönjük a kommented, moderálás után megjelenítjük