Menü bezárása
Blog Konzultáció Ingatlanod értéke Kalkulátorok Miben tudunk segíteni Gyík Befektetőknek Bejelentkezés

Kiskorú gyermek tulajdonában lévő ingatlan eladása

Közzétéve:2021.11.18
Frissítve:2021.11.22

 

Sok esetben a szülők befektetési céllal vagy hogy segítsék gyermekük életben való elindulását, a még kiskorú gyermek számára vásárolnak ingatlant, amely a gyermek nevére is kerül. Ám az élet hozhatja úgy, hogy az ingatlant el kell adni, például egy válás során, ez azonban kizárólag a gyámhivatal bevonásával történhet. De lássuk a szabályokat!

 

A gyámhivatal szerepe

 

A Polgári Törvénykönyv meghatározza, hogy ki tekinthető kiskorúnak. Először is azok a személyek, akik 14. életévüket még nem töltötték be. Ők azok, akik egyáltalán nem köthetnek szerződést, mivel a törvény cselekvőképtelennek tartja őket jogi szempontból. Másodszor kiskorúak azok is, akik 14. életévüket már betöltötték, de a 18.-at még nem. Ők korlátozottan cselekvőképesek, tehát bizonyos korlátozásokkal már köthetnek szerződéseket. Adásvételi szerződés szempontjából a korlátozottan cselekvőképes kiskorúak odaírhatják a szerződésre a nevüket, de mindkét szülő (ha mindketten rendelkeznek szülői felügyeleti joggal) jognyilatkozata szükséges ahhoz, hogy a gyermek aláírása jogszerű legyen. Ezen felül szükséges az adásvételi szerződés tervezetének (nem az aláírt, kész példánynak!, hanem csupán a tervezetnek) a megküldése az illetékes gyámhivatal részére.

 

Előfordulhat olyan eset, amikor a szülő és a gyermek között érdekellentét merül fel (erről a Ptk. 4:163. § (1) - (2) bekezdések rendelkeznek), azaz a például a szülő is szerződő fél az adásvételi szerződésben. Ilyen esetben a gyámhivatal eseti gyámot rendel ki a kiskorú részére.

 

Az adásvételi szerződéshez ezen kívül szükséges még az ingatlanra vonatkozó 3 hónapnál nem régebbi adó- és értékbizonyítvány vagy az ingatlanközvetítésre feljogosított bármelyik szerv értékbecslésének csatolása is. És hogy ez miért szükséges? Mert a gyámhivatal vizsgálja, hogy a kiskorú részére a szerződésben  megállapított vételár eléri e az értékbizonyítványban vagy  értékbecslésben megállapított összeget.

 

A gyámhivatal a szerződés tervezetet megvizsgálja, a kiskorút és a törvényes képviselőjét meghallgatja, feltéve, hogy a kiskorúnak van belátási képessége, és ha szükséges eseti gyám kirendeléséről, valamint annak személyéről is határozatot hoz. Majd ezután kerülhet sor az adásvételi szerződés aláírására. Az aláírt szerződést pedig szintén be kell nyújtani a gyámhivatal felé egy eredeti és három másolati példányban. Az illetékes kormányhivatal ingatlan-nyilvántartási osztálya (azaz a földhivatal) részére csak akkor nyújtható be az aláírt adásvételi szerződés, ha a vételár kiskorút illető része igazolhatóan (!) a kiskorú saját nevére szóló számlájára kerül aláírásra. Az is elfogadható, ha a szülő számlájára kerül átutalásra a vételár, azonban fontos megjegyezni, hogy azzal a szülők nem rendelkezhetnek.  Ezután a gyámhivatal záradékkal látja el a szerződést és így az már benyújtható a földhivatal felé.

 

Hosszadalmasnak tűnik az eljárás, azonban ezt nem lehet megspórolni, mivel a gyámhivatal záradéka nélkül a szerződés alkalmatlan lesz a tulajdonjog átvezetésére, a földhivatal ugyanis azt nem fogadhatja el.

 

A fentiekből is látható, hogy a kiskorú gyermek nevén lévő ingatlan adásvétele kapcsán a gyámhatóság belépése az eljárásba megkerülhetetlen. A vagyonmegosztás során más megoldást sem lehet bevetni, hiszen ha a kiskorú tulajdonát érinti bármilyen tulajdonosváltás (például nem adásvétel, hanem ajándékozás), akkor is értesíteni kell a gyámhatóságot (vagy legkésőbb a földhivatal fogja kiszúrni az ügyletet és nyilvánítja érvénytelenné azt). És ahogyan fentebb is írtuk, a befolyt vételárral sem rendelkezhetnek szabadon a szülők, hiszen az is a gyereket illeti. Érdemes tehát megfontolni, hogyan is vásárolunk ingatlant a gyermeknek! Ha pedig kérdésed lenne, akkor a Kapcsolat menüpont alatti elérhetőségeken keress minket és mi igyekszünk segíteni Neked megtalálni a legjobb megoldást!

 

328

Írjon Nekünk

Miben tudunk segíteni?


Kapcsolatfelvétel

Jelenleg csak budapesti és pest megyei ingatlanok értékesítését tudjuk vállalni!

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Csak Budapesten és Pest megyében tudunk megbízásokat vállalni jelenleg.

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

A konzultáció díja 50.000 Ft + áfa. Az összeget beszámítjuk, ha lesz közöttünk további együttműködés, tehát megbízást kapunk egy ingatlan eladására, vagy felkutatására.

Megrendelem a konzultációt, és várom a díjbekérőt, Valamint megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Csak Budapesten és Pest megyében tudunk megbízásokat vállalni jelenleg. Az értékmegállapítás díja 50.000 Ft + áfa. Természetesen az összeget beszámítjuk, amennyiben megbízást kapunk az ingatlan értékesítésére.

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Jelenleg csak budapesti és pest megyei ingatlanok értékesítését tudjuk vállalni!

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Szólj hozzá te is !

Hozzászólások.

Kérjük vedd figyelembe, hogy hozzászólásod csak moderáció után jelenik meg az oldalon.

Olvassa el a többi cikkünket is legyen tájékozott
Köszönjük a kommented, moderálás után megjelenítjük