Menü bezárása
Konzultáció Ingatlanod értéke Kalkulátorok Miben tudunk segíteni Gyík Befektetőknek Bejelentkezés

Az ingatlan árverés buktatói

Közzétéve:2021.01.04
Frissítve:2021.11.30
Az árverés jó alternatívának tűnhet, hiszen a legtöbb esetben a piaci ár alatt lévő lakások szerepelnek az árverési oldalon, azonban néhány szabállyal érdemes tisztában lenni!  A Magyar Bírósági Végrehajtó Kamara honlapján (mbvk.hu) áttekinthetjük az összes lefoglalt és árverésre kínált banki árveréses ingatlant. 

Hogy miért itt? Mert ingatlanok esetében az árverés kizárólag elektronikusan történhet. Ez egyrészt azt jelenti, hogy sokkal több ember számára elérhetőek ezek az árverezett ingatlanok, másrészt azt is jelenti, hogy a licitálás során több lehetséges vevővel leszünk “versenyben”, azaz előfordulhat, hogy végül mégsem lesz olyan olcsó az árverezett ingatlan.

Az árverési oldalon elérhetőek tehát az ingatlanok hirdetései, amelyek tartalmazzák az árverezett házak pontos címét, lényeges adatait (képek, méret, szobák száma,tulajdoni lap, ingatlan állapota stb.), valamint azt, hogy az időintervallumot, amelyen belül lehet licitálni az ingatlanra.  Az ingatlant meg lehet nézni személyesen is, erről az adott ingatlan végrehajtójával kell egyeztetni (ez az adat szintén szerepel a hirdetésben).

Mire  érdemes figyelni az árverésen?


Először is az árverési hirdetésre: különösen a kikiáltási árra, a minimál árra (bizonyos esetekben ez a két ár megegyezik), a jogokra, amelyekkel terhelve van az árverezett ingatlan. Ezek közül van, amelyik sikeres ingatlan árverés esetén törölhető - legjobb esetben mindegyik -, vannak azonban olyan jogok, amelyek sikeres árverezett ingatlan esetén sem törölhetőek, például a haszonélvezeti jog, ráadásul ekkor a haszonélvezőt sem költöztethetjük ki és még csak bérbe sem adhatjuk az ingatlant.

Másodszor arra is kell figyelni, hogy szerepel -e a hirdetésben az, hogy van olyan személy, aki sikeres ingatlan árverés esetén sem köteles elhagyni az árverezett ingatlanokat. Ilyen például a tulajdonostárs, fontos tehát, hogy 1/1 tulajdoni hányadú ingatlanra licitáljunk. 

Ha az árverési hirdetésben mind a jogoknál, mind pedig a kiköltözésre nem köteles személynél az szerepel, hogy “NINCS ILYEN”, akkor megnyugodhatunk. Ha bármelyik adatnál más bejegyzés szerepel, akkor jobban járunk, ha tovább folytatjuk a keresést.

Abban az esetben, hogyha a tulajdonosa lakja az árverezett ingatlant, akkor ez azt jelenti, hogy sikeres árverés esetén el kell hagynia az ingatlant az árveréstől számított 30 napon belül. Méltányosságból egy alkalommal kérhet halasztást, amely maximum 6 hónap lehet. Amennyiben tehát ingatlan árverésen gondolkodunk, azt mindenképpen tavasszal tegyük, mivel november és március között általában kilakoltatási moratórium van, így ekkor - hiába telik le vagy a 30 nap, vagy a halasztásra nyitva álló 6 hónap - nincs lehetőség kiköltöztetésre.

Így vegyünk részt  ingatlan árverésen


Az első lépés: személyes regisztráció az Árverezők Elektronikus Nyilvántartásába. Ehhez fel kell keresnünk a lakóhelyünkhöz legközelebb eső végrehajtót és időpont egyeztetést követően a segítségével beregisztrálni a nyilvántartásba (szükség lesz személyazonosító igazolványra, lakcímkártyára, cserébe pedig regisztrációs számot kapunk). A regisztrációt követően megkezdhetjük a böngészést élesben és ha sikerült kiválasztani a vágyott árverezett ingatlant, akkor az árveréshez aktiváltatnunk kell magunkat, amelyet a végrehajtó végez. Ezzel együtt be kell fizetnünk az árverési előleget (amint megjelenik a végrehajtó számláján a befizetett előleg, az aktiválásunk megtörténik). Ezek után pedig megkezdhetjük a licitálást a kiszemelt árveréses ingatlanra.

Az oldal előnye az, hogy minden árverési eseményről emailes értesítést kapunk: azaz, megtudhatjuk, hogy ha más licitál vagy azt, hogy hol tart a licit. Lényeges, hogy árverés lezárása előtt 5 perccel tett licit esetén az árverést újabb 5 perccel (az eredeti időponthoz képest) automatikusan meghosszabbítja. Érdemes tehát az árverés lezárása előtt fél órával már a gép előtt ülni és figyelni a licitek alakulását.

Ezt kell tennünk, ha nyertünk az árverésen


Az ingatlan árverés megnyerését követően meg kell fizetnünk a teljes vételárat a végrehajtónak az árverési jegyzőkönyv aláírását követő 15 napon belül. Ez alól a végrehajtó adhat - kérelmünkre - felmentést, amely maximum 2 hónap lehet. A vételár megfizetését követően kézhez kapjuk az árverési jegyzőkönyvet, amely igazolja az árverezett ingatlan vásárlást (mint más esetben az adásvételi szerződés) és a földhivatal ez alapján jegyzi be a tulajdonjogunkat. Ha a birtokbavétel nem menne simán, a végrehajtótól kérhetjük az ingatlan kiürítését.

Amennyiben nem a miénk a nyertes licit, úgy az árverési előleget visszakapjuk. Egyszerre több árverezett ingatlanra is licitálhatunk, ekkor az összes ingatlan tekintetében meg kell fizetni az árverési előleget. Az árverés folyamata röviden ennyi, azonban ezt még számos szabály tarkítja, így ingatlanjogi szakember segítsége nélkül, ha lehet, ne vágjunk bele. Kérdés esetén pedig a Kapcsolat menüpont alatti elérhetőségeken állunk rendelkezésére.

Írjon Nekünk

Miben tudunk segíteni?


Kapcsolatfelvétel

Jelenleg csak budapesti és pest megyei ingatlanok értékesítését tudjuk vállalni!

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Csak Budapesten és Pest megyében tudunk megbízásokat vállalni jelenleg.

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

A konzultáció díja 50.000 Ft + áfa. Az összeget beszámítjuk, ha lesz közöttünk további együttműködés, tehát megbízást kapunk egy ingatlan eladására, vagy felkutatására.

Megrendelem a konzultációt, és várom a díjbekérőt, Valamint megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Csak Budapesten és Pest megyében tudunk megbízásokat vállalni jelenleg. Az értékmegállapítás díja 50.000 Ft + áfa. Természetesen az összeget beszámítjuk, amennyiben megbízást kapunk az ingatlan értékesítésére.

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Jelenleg csak budapesti és pest megyei ingatlanok értékesítését tudjuk vállalni!

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Gyakori Kérdések.


Szólj hozzá te is !

Hozzászólások.

Kérjük vedd figyelembe, hogy hozzászólásod csak moderáció után jelenik meg az oldalon.

Olvassa el a többi cikkünket is legyen tájékozott
Köszönjük a kommented, moderálás után megjelenítjük