Menü bezárása
Konzultáció Ingatlanod értéke Kalkulátorok Miben tudunk segíteni Gyík Befektetőknek Bejelentkezés

Ingatlan árak alakulása 2024 Hogyan alakulnak az ingatlan árak?

Közzétéve:2020.11.09
Frissítve:2024.06.14


2024ben hogyan alakulnak majd az ingatlanárak? Ez az a kérdés, ami minden ingatlanpiaci részvevőt izgat, legyen akár eladó, vevő vagy befektető. 


A legnagyobb hirdető portál adatai szerint az eladó házak, lakások száma: 2022.02.01 és 2023.10.18 között így változik. 2021-ben közel 20%, 2019 ben pedig közel 35 százalékkal volt nagyobb a kínálat az eladói oldalon mint 2022-év elején. Viszont 2023ban ahogy a fenti ábrán is látható a kínálat nagymértékű növekedése elindult.


A magyar ingatlanárak drágulása 2010 - 2021 között a második legnagyobb (118%) volt az egész EU-ban, addig az albérletárak csak 49%-kal lettek drágábbak. 


Forrás: eurostat


Mi hajtotta fel a budapesti és a magyar ingatlanárakat?


>A falusi CSOK meghosszabbítva 2024. év végéig.

>CSOK nincs határidelye 

>Babaváró 2024-ig meghosszabbítja a kormány a babaváró hitel határidejét!

>5 % áfa -az újépítésű ingatlanoknál- 2023 végéig fog maradni.

Az Ingatlanárak 2024-ben csökkenni fognak?


Ha ösztönösen ki akarja szagolni a jó üzletet vagy csak kíváncsi, hogyan alakulnak az ingatlanárak; ahhoz elegendő gazdasági ismeret, megfelelő felkészültség kell, amelyet egy kis idő ráfordításával most megszerezhet. Elég ha megvizsgálunk 6 olyan tényezőt, amelyek közvetlen hatással vannak az ingatlanárak alakulására. Ezt az úgynevezett 6 trendet tehát a legfontosabb figyelni, mert minden esetben ezek összessége hat az ingatlanárakra. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a piac és az ingatlanárak sokkal tovább tudnak irracionálisak lenni, mint ameddig és amennyire te fizetőképes vagy.

Tud meg mennyit ér ingatlanod ingyenes online kalkulátorunk segítségével. 


INFLÁCIÓ – Az ingatlan árát befolyásoló  tényező

Az infláció máshogyan megfogalmazva: pénzromlás. Az infláció segítségével logikus módon tudjuk az ingatlan bérleti díjak árait növelni. Ez kézenfekvő magyarázatot jelent az albérlőknek is. 

Ha az infláció lassan elkezd növekedni, az ingatlan árak - értéke is képes lépést tartani vele. A pénzromlásnak egyértelmű hatása van a felújítási költségekre, a bérek, anyagköltségekre, ezáltal az ingatlan árak alakulására is.  


2023.November A magyar INFLÁCIÓ mértéke 7.9% volt 


A gyakorlatban az infláció a fogyasztási cikkek és nyersanyagok árának egységes és tartós emelkedésében érzékelhető.

A defláció a fentiek ellentettje. Ha mélyebben megvizsgáljuk, egyértelművé válik, hogy az infláció és a defláció hatalmas szerepet játszik abban, hogy csökkenő vagy növekvő ingatlanpiacra számíthatunk. 

Inflació várható alakulása

Forrás MNB

INGATLANÁRAK 2024 KAMATOK

Talán az egyik legfontosabb országos trend, hisz' tudjuk, hogy az ingatlanok nagy részét hitelből vásárolják.

Elég csak egy kicsit megvizsgálnunk milyen hatással van a jegybanki alapkamatok csökkenése vagy növekedése az ingatlanpiacra.

MNB kamatemelése státusz: 13%

A mostani magas lakáshitel-kamatok akkor csökkenhetnek, ha az inflációs nyomás enyhül, és az MNB csökkenti a kamatszinteket. Az infláció csökkenése nélkül nem élénkülhet meg az ingatlan kereslet, nem csökkenhetnek a hitelkamatok, és nem indulhat meg a gazdasági növekedés. Az alacsony kamatok csökkentik a jelzálogtörlesztés mértékét, az ingatlanok iránti vásárlókedv tehát növekszik; ha viszont a kamatok növekednek, ennek az ellenkezője figyelhető meg az ingatlanpiacon. A hitelkamat mértéke tehát nagyban befolyásolja, hogy árcsökkenés vagy esetleg áremelkedés várható a lakáspiacon.

A kamatemelkedés miatt egy 40 millió Ft összegű, 20 év futamidejű lakáshitel törlesztője 8 000 - 19 000 forinttal emelkedhet meg. Emiatt az emelés miatt 20 év alatt a teljes visszafizetendő összeg 1 800 000 - 4 600 000 forinttal növekedhet meg. Ez a jelenlegi trend is arra utal , hogy az ingatlanárak 2022-ben csökkenni fognak. 


INGATLANÁRAK 2024 TŐKEÁRAMLÁS AZ INGATLANOKBA

A tőkeáramlás az ingatlanokba – avagy a tőkésítési ráta – azt jelenti, hogy ha a pénzünket más vállalkozások helyett ingatlanokba fektetjük, milyen és mekkora hozam, illetve előnyünk származhat belőle. Nagyon óvatosan kell bánni ezzel! Van, amikor népszerű befektetési forma az ingatlan, és van, amikor kevésbé. Adott ingatlan típusokra ráadásul különböző tendenciák érvényesek, ahogy azt az előző írásunkban is megírtuk. 


Nézzünk egy konkrét példát:


Ebben a példában az 1 szobás ingatlanok árai 30 - 34 000 000 forint között vannak. Ezen kívül számolnunk kell a 4%-os vagyonszerzési illetékkel, ami 34 000 000 forintnál 1 360 000 forint. Tehát ott tartunk, hogy van egy ingatlanunk kb. 35 000 000 forintért, amit kiadhatunk havi 130 000 forintért. Ebből az összegből természetesen még adózni is kell... Ez évente 4%-os hozamot jelent úgy, hogy még nem vettük számításba az esetleges üresen állás kockázatát vagy az amortizációs költségeket, ugyanis az ingatlan állaga folyamatosan romlik, illetve bármikor elromolhat valami.


Ugyan jelen esetben csak Budapest ingatlanáraival szolgáltattunk példát, de ez a számítás átlagosan jellemző az egész ország területére – az elérhető hozam mértékének szempontjából. 


A nem megfelelő időben vásárolt ingatlant nehéz veszteség nélkül eladni, ha nem épp a megfelelő időben akarunk megszabadulni tőle. Vagy csak vegyük például a tőzsdét: Jól megfigyelhető, hogy ha a részvények magasra ívelnek, tehát népszerűek, akkor sokkal kevesebb tőke áramlik az ingatlanokba.


INGATLANÁRAK 2024 MUNKAHELYEK SZÁMÁNAK ALAKULÁSA

A munkahelyek számának alakulása az egyik legfontosabb lokális trend. Kölcsönös viszonyban áll a családi házak és lakások eladásával, a bérleti díjakkal és az albérletek telítettségi szintjével. Amennyiben a munkahelyek száma növekszik egy adott területen, jól megfigyelhető, hogy ott az ingatlanok árai is növekedésnek indulnak. Amennyiben egy adott településen sok az üresen álló ingatlan, ott biztosak lehetünk benne, hogy a munkalehetőségek száma is erősen korlátozott.INGATLANÁRAK – ÚJ ÉPÍTKEZÉSEK

Az új építkezések az ingatlanpiac kínálati oldalát módosítják. Ha a jelenlegi piacon bizonyos típusú ingatlanokból túl kicsi vagy túl nagy kínálat alakul ki, az nagyban befolyásolja a lakás árakat és a nettó működési bevételt az alapján, hogy a kereslet az adott típusnál gyengül vagy erősödik. A nettó működési bevétel, magyarul az adott ingatlan mekkora bevételt képes generálni. 

Ha egy adott területen vagy kerületben megnő a kínálat nagylakások területén vagy egyre több irodaház jelenik meg, túlépítkezés következik be. Rövid időn belül ezek a nagylakások kiadhatatlanná, feleslegessé válnak. Itt is jól felismerhető, hogy menyire fontos az ingatlan ár és az eladási idő szempontjából, hogy ismerjük milyen ingatlanunk van, és milyen új építkezések várhatóak. Erről bővebb információt  a KSH oldalán szerezhet be  Link 


Ez várható az ingatlanpiacon  2024-ban az új építkezések tekintetében:

A 2023 év végéig zajló építkezések esetében ismét 5%-os lesz a lakásépítés áfája. Az ingatlan.com számítása szerint, nettó 40 millió forintos ingatlannál a teljes vételár -27% áfával- bruttó 50.8 millió forint lett volna. Amennyiben befejeződik az építkezés  2023 év végéig, abban az esetben, a vásárlónak mindössze bruttó 42 millió forintos vételárat kell fizetnie. Ez 8.8 millió forintos ingatlan árcsökkenés.


INGATLANÁRAK ALAKULÁSA – FEJLESZTÉSI IRÁNYOK

Általában nagyvárosokban, de akár kis településeken belül is lehetnek olyan részek, amelyek úgynevezett fejlesztési irányokba esnek. Erre egy konkrét példa:  Budapesten a Corvin-Negyed. Aki jól tervezett és átgondoltan vásárolt ezelőtt 10 évvel, a lakást kipofozta-felújította, most három-négyszeres áron is el tudja adni. Valamint a bérleti díjak hozama elérheti akár a 10-15 éves százalékot. 


Az ingatlanpiachoz kötődő egyéb források:

DH havi barométer Itt

Otp lakóingatlan értéktérkép itt

MNB Lakáspiaci jelentés Itt


Lakáspiaci jelentés:

A Magyar Nemzeti Bank évek óta nyilvánosságra hozza saját lakásindexét. Megtudható, hogy hol tartanak most az ingatlanpiaci irányzatok. Ha szeretne pontosabb képet alkotni az ingatlan árak aktuális helyzetéről, mindenképp ajánljuk, hogy részletesen vizsgálja meg a legfrissebb ingatlanpiaci adatokat, melyeket megtehet ITT!


Ingatlanárak százalékos emelkedése:


Az ingatlanárak 2024-ben csökkenni fognak?


Most pedig összegezzük az eddigieket: ha megvizsgáljuk az inflációt, megnézzük az elmúlt 10 év kamatait és azok változásának irányát, megfigyeljük a munkahelyek számának alakulását, egy kicsit jobban szétnézünk, vannak-e új építkezések, illetve milyen fejlesztési irányok látszanak a lakáspiacon – ezek alapján várható-e tőkeáramlás az ingatlanokba?  


LOGIKUSAN LEHET KÖVETKEZTETNI HOGY AZ INGATLANÁRAK 2024-BAN CSÖKKENNI FOGNAK!

Legjobban szemléltetni az ingatlanárak irányát, egy ingatlanpiaci ciklusokat ábrázoló grafikonnal lehet!

Ön hová helyezné el a jelenlegi ingatlanpiacot?
Fontos tudni, hogy az ingatlan-körforgás folyamán az ingatlanárak 40-60%-os árkilengést is képesek produkálni a piacon. 


Hogy milyen stratégia mentén haladjon? A felkészültség és a jó időzítés kulcsfontosságú! Ehhez tudnia kell, milyen tényezőket kell vizsgáljon. Az úgynevezett 6 trendet a legfontosabb megfigyelni. Minden esetben ezek összessége hat az ingatlanárakra. Alkalomadtán az egyik dominál, olykor pedig a másik. De az esetek többségében erősítik egymást. Minden esetben ezek összessége hat az ingatlanpiaci árakra. Hogyan tovább?


Eldöntheti, hogy mikor száll fel az ingatlanpiac lassuló tehervonatára, de akár dönthet úgy is, hogy nem adja el az ingatlanát, kivárhatja mikor lép át a piac a növekvő fázisba. Az ingatlan-körforgás pedig azt mutatja, hogy ez biztosan meg fog történni. Hogy mikor? Akár az is lehet, hogy csak hosszú évek múlva.Mindenesetre, amennyiben a közeljövőben akarja eladni lakását vagy házát, minimum 3 dologra szüksége lesz:

1) Kimagasló marketingre 

2) Egy pontosan jól belőtt ingatlan árra  

3) Kiváló tárgyalás technikára

+ 1 tipp- sztatisztika


A vásárlók 60-70 %-a hosszú keresgélés után arra vágynak, hogy megtalálják álmaik otthonát – ahová csak költözni kell.

Íme a statisztika, hogy milyen állapotú ingatlanokat keresnek a vevők:


 


Gratulálunk, sikerült a végére érnie ennek a cikknek. Most már jóval többet tud, mint az ingatlan eladók 75%-a!


Aktuális ingatlan négyzetméter árak 


Országosan 879.410 Ft/m2 

Budapesten 1.105.560 Ft/m2


Központi és népszerű kerületek:

-  I. kerület (Várnegyed): 1,2 millió HUF/m²

- V. kerület (Belváros-Lipótváros): 1,5 millió HUF/m²

- VI. kerület (Terézváros):1,3 millió HUF/m²


Növekvő és családi házas kerületek:

- II. kerület:1,3 millió HUF/m²

- III. kerület (Óbuda-Békásmegyer): 850 ezer HUF/m²

- XII. kerület (Hegyvidék):1,4 millió HUF/m²


Külső kerületek és megfizethetőbb területek:

- X. kerület (Kőbánya):726 ezer HUF/m²

- XIV. kerület (Zugló):900 ezer HUF/m²

- XVIII. kerület (Pestszentlőrinc-Pestszentimre):783 ezer HUF/m²

- XXI. kerület (Csepel):737 ezer HUF/m²

- XXII. kerület (Budafok-Tétény): 900 ezer HUF/m²KerüetÁtlagos nm árMin nm árMax nm ár
I
1.576.860 Ft/m2471.150 Ft/m24.893.620 Ft/m2
II
1.517.170 Ft/m2476.190 Ft/m27.916.670 Ft/m2
III
1.164.470 Ft/m2201.750 Ft/m22.551.280 Ft/m2
IV934.800 Ft/m2296.060 Ft/m21.808.510 Ft/m2
V1.204.670 Ft/m2383.330 Ft/m23.362.320 Ft/m2
VI
1.779.400 Ft/m2466.670 Ft/m27.514.060 Ft/m2
VII
1.350.360 Ft/m2292.150 Ft/m29.220.860 Ft/m2
VIII
1.122.060 Ft/m2200.000 Ft/m22.891.570 Ft/m2
IX
1.036.770 Ft/m2221.110 Ft/m22.347.060 Ft/m2
X
862.690 Ft/m2229.890 Ft/m21.560.000 Ft/m2
XI1.324.860 Ft/m2320.510 Ft/m24.042.860 Ft/m2
XII
1.481.380 Ft/m2342.470 Ft/m24.892.860 Ft/m2 
XIII
1.304.020 Ft/m2209.460 Ft/m24.199.550 Ft/m2
XIV
1.061.770 Ft/m2220.340 Ft/m22.285.290 Ft/m2
XV889.900 Ft/m2243.060 Ft/m21.379.360 Ft/m2
XVI
839.490 Ft/m2328.880 Ft/m21.399.330 Ft/m2
XVII888.330 Ft/m2242.110 Ft/m21.396.770 Ft/m2
XVIII
882.140 Ft/m2241.380 Ft/m21.538.460 Ft/m2
XIX845.350 Ft/m2316.670 Ft/m21.826.140 Ft/m2
XX
774.040 Ft/m2118.330 Ft/m21.515.790 Ft/m2
XXI738.720 Ft/m2229.750 Ft/m21.432.140 Ft/m2
XXII927.250 Ft/m2304.350 Ft/m21.875.000 Ft/m2
XXIII872.860 Ft/m2213.330 Ft/m21.340.630 Ft/m2

Írjon Nekünk

Miben tudunk segíteni?


Kapcsolatfelvétel

Jelenleg csak budapesti és pest megyei ingatlanok értékesítését tudjuk vállalni!

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Csak Budapesten és Pest megyében tudunk megbízásokat vállalni jelenleg.

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

A konzultáció díja 50.000 Ft + áfa. Az összeget beszámítjuk, ha lesz közöttünk további együttműködés, tehát megbízást kapunk egy ingatlan eladására, vagy felkutatására.

Megrendelem a konzultációt, és várom a díjbekérőt, Valamint megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Csak Budapesten és Pest megyében tudunk megbízásokat vállalni jelenleg. Az értékmegállapítás díja 50.000 Ft + áfa. Természetesen az összeget beszámítjuk, amennyiben megbízást kapunk az ingatlan értékesítésére.

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Jelenleg csak budapesti és pest megyei ingatlanok értékesítését tudjuk vállalni!

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Gyakori Kérdések.


Szólj hozzá te is !

Hozzászólások.

Kérjük vedd figyelembe, hogy hozzászólásod csak moderáció után jelenik meg az oldalon.

Attila
Hogy lehet felvenni a versenyt az ingatlanárak drágulásával annak aki fizetésből él?
Marcel
Be kell fektetni a megtakarításodat valamibe, aminek az ára az inflációnál jobban nő. Így.
Rita
Már szinte napról napra emelkednek az ingatlanárak. Értem én, hogy a gazdasági fellendülés meg a CSOK kitermelt egy jómódú réteget akiknek már semmi sem drága. De aki alkalmazottként fix fizetést kap ami vagy nem, vagy alig emelkedik, ráadásul nem jogosultak a CSOK-ra azok, hogy vegyenek meg egy lakást maguknak? A hitelkalkulátorral kiszámoltam, hogy 20 évre is csak úgy kapok annyi hitelt ami csak egy sz@rabb panellakásra elég, ha meg van a fele önrészem. Itt az ideje az ingatlanárak csökkenésének!!!!!!!!
Kiss Zoltán
A bérleti piacon látszik is, hogy mekkora szakadék van azok között akik tudnak lakást venni és akik nem. Lesz árcsökkenés!
Olivér
Magas bizalom... Jöhet a recesszió és jönni is fog.
Eszter
Logikus a cikk , mégis kérdéses. Ugyanis nagyon " okos " ingatlanguruk árcsökkenést prognosztizáltak 2021 -re is , ezzel szemben ritkán tapasztalt áremelkedés történt , főleg a panel lakások vonatkozásában, melyek ára 10 hónap alatt legalább 20 százalékkal emelkedett.
tothlevi
Kerdes az ingatlan tipusa is... Szerintem az ingatlan árak legrosszabb esetben is stagnalnak majd, de majd meglatjuk. Kerdes ki mit akar bevonzani.. :) Na meg 2022ig sok tamogatas van meg ami miatt a kereslet eletben marad.
Dr. Halász Attila
Nem úgy tűnik egyenlőre hogy az ingatlan árak csökkenni fognak.
András
Van olyan főváros az EU-ban, ahol elérte az ingatlanok ára a plafont és nem drágul tovább? Ahol van munka, infrastruktúra, egyetemek, ott folyamatos a kereslet, folyamatos a drágulás. Nyilván nem mindegy az ingatlan árak emelkedésének üteme és mértéke, de be kell látni, megtorpanás vagy áresés válságok idején van. A mostani válságból kifelé lábalunk, nem hinném, hogy most következne el az újabb árcsökkenés.
Építőiparban jártas.
Ez a cikk egy egy közgazdász véleménye, amely nem veszi figyelembe az építőipari piacon történt elmúlt 5 év eseményeit. Sajnos a következő években évi cca. 10-15%-al nőnek majd a budapesti új lakások árai 5% -ős ÁFA mellett is, mivel az anyagok, munkadíjakkal, telkek és a hőszigetelési szabványok szigorúbb előírásai miatt nő majd az új lakások műszaki tartalma. Jövőre az új lakások 1.100.000, Ft felett lesznek majd - itt kezdődnek! Vagy nőnek az új budapesti lakások árai vagy nem épülnek!
Marozsán Károly
Kedves előző hozzászóló! 11 éve foglalkozom ingatlanokkal, azon belül ingatlan értékesítéssel és befektetésekkel. Emellett 6 évig voltam irodavezető, és 3 ingatlaniroda tulajdonosa voltam-vagyok. Többezer ingatlan értékesítése ment át a cégeim és kezem alatt, és én is több száz ingatlant értékesítésén vagyok túl. A cikkem egy logikus magyarázat arra, mi várható az ingatlanpiacon, de mint a cikkemben is kiemeltem "érdemes megjegyezni, hogy a piac és az ingatlanárak sokkal tovább tudnak irracionálisak lenni, mint amennyire és ameddig te fizetőképes vagy." Rengeteg példa van arra is, hogy az ingatlan árak és ingatlanpiac illogikusan viselkedik. Nem kell elhinni, készpénznek venni, amit itt leírtam, viszont azt bátran merem állítani, hogy nem csak olyan tudással és képességekkel rendekezem, mint egy közgazdász, de sok éves tapasztalatom van az ingatlanpiacon is. 
Marozsán Károly
Kedves Építőiparban jártas hozzászóló! Még azt hozzátenném, hogy Magyarországon az ingatlanpiac számtalan szegmens összességéből áll össze. Csak egy pár példát említve:-Panellakások piaca -Új építésű ingatlanok piaca -Garzonlakások piaca -Belvárosi 100 nm fölötti lakások piaca -Építési telkek piacaKertes-, családi házak -Mezőgazdasági területek piaca -Irodák és irodaházak piaca -Fővárosi ingatlanpiac -Nyugat és Kelet Magyarország piaca Amennyiben a fenti listát átolvasod, valószínű, hogy számodra is logikus, hogy az eltérő ingatlanpiaci szegmensek egymástól teljesen függetlenül alakulhatnak. Abban szerintem mindketten egyetértünk, hogy ha az ingatlanpiaci árak általánosságban csökkennek, addig az új építésű ingatlanpiaci szegmensben az ingatlanárak még nőhetnek. A zöld Otthon támogatásnak köszönhetően, úgy gondolom, hogy az általad említett új építésű ingatlanok árai, amik megfelelnek a zöld ottho kamattámogatás feltételeinek, valószínűleg egy ideig még emelkednek-emelkedhetnek. Viszont azt is megjegyezném, hogy a zöld otthon támogatás kerete is véges. Várhatóan 2022 év közepére kifogy az első 200 milliárd forintos keret. Már csak az a kérdés, hogy az emberek ilyen ingatlanárak mellett zöldhitel nélkül is képesek-e vásárolni új építésű ingatlant?! Mert véleményem szerint ilyen kamatemelés mellett lehetetlen
Nagy Ildikó
Szerintem a használt ingatlanok árai is emelkedni fognak, hiszen mindenki azt nézi, hogy ha eladja akkor mennyiért tud tovább költözni. Mennyiért tud venni egy másik ingatlant.
Mészáros Kata
Ilyen ingatlan árak mellett érdemes most ingatlant venni?
Marozsán Károly
Igen! Hosszú távon mindig érdemes ingatlant vásárolni. Aki megteheti használja ki az támogatásokat, szerintem hosszú távon nem fenntartható ezt a sok állami támogatást, így nem lehet tudni, meddig lehet azokat igénybe venni. Érdemes figyelemmel követi az ingatlanpiaci árak alakulását, akinek pedig hitelre van szüksége az ingatlan vásárláshoz, igy januárban az emelkedő kamatok miatt lépjen minél hamarabb.
Hetényi Dániel
Kedves Károly Ilyen ingatlan árak mellett egy Budapest átlag bérből és fizetésből elő és pályakezdő, család alapítás előtt álló fiatalnak, fiatal párnak jelenleg az országban esélytelen ezeket az ingatlan árakat megfizetnie.
Éva
Kedves Károly! Sajnàlom, hogy a cikk konklúziója szinte csak az eladási oldalra koncentrál. Ha nem olvasom el a kommentben írtakat, akkor meg sem tudom, hogy személyes tanácsa a hitelt felvenni kényszerülőknek (jómagam is köztük vagyok) az, hogy még januárban lépjenek a kamatok növekedése miatt - és, gondolom, fix törlesztőt állíttassanak be. Az is érdekes tárgya lehet egy elemzésnek, hogy milyen hatásuk lesz a CSOK-os lakásoknak (10 évig mind eladni, mind kiadni tilos őket) az ingatlanpiacra.
Marcsi
Remélem, kipukkan az ingatlan lufi! Ma az országban csak azoknak van egy kis esélye ingatlanra, akik bevállalnak min.3 gyereket. De mi van azokkal, akik nem szeretnének vagy nem lehet nekik??? Ők lakjanak a híd alatt? És akkor jön a pofára esés, amikor a bevállalt gyermek mégsem jön... Az eladók beépítik a babaváró hitel és a min.3 gyerek után járó CSOK összegét az eladási árba, ezért még az is fizeti, aki nem is jogosult rá! Tehát az állam, a bankok mindenképpen pénzüknél lesznek!
József
Szerintem a legfontosabb kérdés nem az, hogy emelkedni vagy csökkenni fognak az ingatlanárak, hanem ezek mértéke. A 2-3%-os árváltozás nem jelentős egyik oldalról sem. Akik csökkenésre számítanak, elkövetik azt a hibát, hogy azt gondolják a jelenlegi ingatlanárak a felére esnek. A 2008-as válság utáni árcsökkenés 2009 közepén kezdődött és a mélypontot 3 év alatt érte el, ami összesen kb. 30% árcsökkenést jelentett. Az 10% csökkenés évente. Én nem számítok csökkenésre 2022-ben, max stagnálás, de ha mégis csökkenés lesz, az maximum 10% lehet, de ekkora csökkenéshez kellene egy 2008-as szintű válság, vagy egy háború.
Csaba
Ami feltűnt, hogy az infláció brutális. Nem csak Mo. szerte hanem EUS szinten is. Ahogy a kiló kenyér 2x -re nőtt, úgy az ingatlan is fog. Nem az ingatlan drágult, hanem a pénz romlott ilyen mértékben. Mivel a kormány válságkezelési politikája az, hogy pénzt pumpál a rendszerbe a tendencia nem áll meg. Ha ez a kormány marad szerintem megyünk tovább felfelé. Lesz új CSOK stb.
Mónika
Kedves Károly! Köszönjük a cikket. Jó lenne, ha így lenne, ahogy leírta. Sajnos valóban máskor is jött ilyen információ, hogy az ingatlanárak most már csökkenni fognak, ezzel szemben csak növekedtek évekig. Kérdésem, hogy egy kormányváltás segíthet-e abban, hogy az árak (még) lejjebb menjenek? Erről Ön vagy bárki más mit tud, mit vár? Nyilván gazdaság, kamat és infláció függő, de van valami ígéret arra, hogy ebben segíteni fognak? Irreális ingatlanárak vannak ebben az országban. Ha valaki hitelhez is jut, a gyerekeket fel kell nevelni, a kamatos hiteleket vissza kell fizetni. Azokról akik nem jogosultak a hitelekre, CSOK-ra, ne is beszéljünk! Szerintem senkinek nem egyszerű ez a helyzet. Ezen változtatni kell.
Attila01
Sokan azt hiszik , hogy ingatlanba fektetik a pénzüket és az nagy hozammal dolgozik nekük . Ám ha nem hozzáértő az ember akkor még negatív eredménnyel is szálhat ki belőle hiszen a befektetésel dolgozni is kell nem csak ülni rajta . Az ingatlanokon bármilyen állapotban is vannak dolgozni illetve dolgoztatni kell : Igény szerinti alakítás, egyéb apróbb(-nak hitt) dizánj elemek vagy komfort elemek alakítása vagy nem is beszélve a most trendként megjelenő okos othon kiszolgáló egységek beszerelési árairól illetve a megújúló energia lakás felszereltségi elemek beszerelése. A nem hozzá értő a lakás helújítása után akár a lakása árát ismént elköltheti a a saját lakására . Az új építésű és használt lakások túlnyomó része nem kifejezetten komfortos és kényelmes inkább csak lakható és az előírásoknak megfele , ez az én észrevételem szerint , elnézést előre is a minimális kivételnek . Sokan kimaxolják az anyagi keretüket ingatlan vásárláskor és így nincs keret a további módósító költségekre, saját komfortjuk kielégítésére tehát egy részük tovább adja az ingatlant mert elégedetlen . Most már túl mentem a piaci kérdéseken ám én a lakás építő-előállító oldalon állok már 2007-óta és előtte 10 évet az iparban dolgoztam . Az ingatlan vételt és eladást mint befektetést sok oldalról kell körbejárni és szakértelemmel kezelni , hogy mind két fél elégett legyen és ez a kulcs hogy mind két fél , mert ha csak az egyik fél jár jól akkor a másik félnek negatív mérlege képződik . Elnézést a hosszú monológért de ez még csak a jéghegy csúcsa tudám még folytatni hosszasan , a lényeg aki nem ért hozzá vagy nem akar foglakozni a befektetésével ám ingatlanba fektet az forduljo szakemberhez és itt nem ingatlan közvetítőre gondoltam vagy vállalja a szakértelm hiányából fakadó veszteséget ( sok ilyen emberrel találkozom mukáim során ), továbbá üres telek kereskedéssel csak a hozzáértő foglalkozzon , ott igen nagy a mellényúlási lehetőség . Üdv Pestmegyéből .
Erika
Nagyon jó cikk. De, Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a világháború idején sem csökkentek az ingatlan árak M.o.-on. Most is inkább stagnálni fognak. Az emberek kivárnak minthogy lejjebb vigyék eladó ingatlanjaik árát.
Isti
Egyértelmű, hogy 1-2 éven belül csökkeni fognak ez nem kérdéses, de mielőtt a vásárlók is örülnének, szólok: nincs miért! Az államilag támogatott hitelek ebben az évben kifutnak, és mivel eléggé súlyos válság jön, valszeg megszüntetik, vagy befagyasztják, így maradnak a piaci lakáscélú hitelek, amik nagyon drágák lesznek (magas kamatláb, infláció miatt is)! Ergo aki eddig tudott felvenni hitelt, már nem fog tudni, SŐT, mióta elkezdett a kamatláb emelkedni, azóta a piaci hitelek felvétele 80%al megcsappant, ami érthető, és csak az államilag támogatott hitelek futnak (de azok nagyon)! Tehát a magyar ember, aki saját felhasználásra vesz lakást, hitelből teszi azt, és ezeknek a lehetőségeknek lassan vége lesz.... Van még egy nagyon fontos tényező, amit sokan nem vettek észre, és ez rémisztő, nagyon! A KSH adatokból kiderült, hogy már szinte befektető befektetőtől vesz lakást! Ez azért nagyon para! :(
berlini
Az ingatlanárak tovább fognak növekedni! A felsorolt támogatásokat kivétel nélkül megtartják és bővíteni fogják. Nem lesz ingatlanár csökkenés. Mitől lenne? Egyre csak szűkül a kínálat, ezen felül tovább drágul az építőanyag és a munkadíj. Jelenleg 40 000 000 ft Zuglóban egy panel lakás, hamarosan 50 000 000 ft lesz. Most van a legmegfelelőbb időpont az ingatlanpiacon a belépésre. Lehet cikkezni meg videókat készíteni és kommentelgetni is a lakásárakról, hogy így csökken meg úgy csökken, mindeközben egyre drágábban kerülnek meghirdetésre az eladó ingatlanok. Valós árcsökkenés az elkövetkező 4 évben 100 % -hogy nem lesz! Aki a hitelesek bedőlését várja az hoppon marad, nem lesz ilyen sem. Nem tudnak bedőlni a hitelesek sem az újabb és újabb moratóriumok és ár/kamatstoppok miatt, amelyek hamarosan ismét bejelentésre kerülnek.
Garami
Ugyanazt írták az elemzők 2020-ben, 3021-ben, hogy kidurran a lufi és esnek az ingatlan árak. Ezzel szemben minden évben minimum 20%-ot nőttek az ingatlan árak. Aki vásárlás előtt állt és várt, az nagyot bukott é sokkal magasabb árat fizetett. Szerintem azt kell figyelembe venni, hogy most normál kereset mellett, egy fiatal házaspár hitel nélkül mennyi idő alatt juthat lakáshoz, házhoz saját erőből. Ha az egyik fél az átlag fizetését (400f Ft) egy-az egyben félreteszi, akkor egy év alatt 4,8Millió forintot megspórol, 10 év alatt 48 Millió forint! Ilyen lehetőség még Magyarországon eddig nem volt. Nem olyan régen saját erőből még 30 év alatt sem lehetett normál fizetésből lakást, házat vásárolni. Ezért nem fog esni az ingatlan ár szerintem, inkább a pénzromlás miatt csak emelkedés várható. Arról nem is beszélve, hogy a külföldi vásárlók a forint romlása miatt most a pénzükért 20-30%-al olcsóbban tudnak Magyarországon ingatlant vásárolni, befektetni.
Jackson Dexter
A lakàsok nagy rèszèt az emberek hitelből vettèk. Mivel alacsony kamatok voltak ès rengeteg tàmogatàs ezèrt nem szàmìtott semmi, mindenki vette fel a hitelt 10milliò szàm.most hogy csökken a hitelfelvètel ,csökkenni fog a tőkekèpes vàsàrlò, ìgy az ingatlan àrak is. Az ùj ingatlan àrak növekedni fognak. Szerintem
Attila
Az infláció miatt az új építésű ingatlanok ára növekedni fog ez húzza magával a használt ingatlanok árát is.Ha a covid és a háború befejezése (Ami az inflációt is csökkentené.)után helyreáll a külföldi turizmus és a belföldi sem esik vissza,ez sok helyen szintén az ingatlanokba való befektetést indokolja, a meglévő ingatlanok kiadhatóságát javítja.Mivel az egyetemi városok sokszor turista célpontok is ezért itt a rövid és hosszabb távú kiadhatóság is javulhat.A korábban ilyen városokban lakók keresik a nem túl távoli környező településeken az olcsóbb ingatlanokat, míg a városit pedig kiadják.Ezért Szerintem sok helyen nem várható érdemi ingatlan ár csökkenés.
Kriszta
Befektetési szempontból nem tudok hozzászolni, nagyon sok tényezőtől függ, hogy kivárjunk-e. Én most venni szeretnék szerencsére készpénzért. Nulláról kezdtem én is 15 éve amikor elkezdtem dolgozni alkalmazottként, de sikerült többször jó döntést hozni ingatlan ügyben. Aki albérletben lakik és meg tud vásárolni egy ingatlant úgy, hogy a havi törlesztőrészlet nem több mint az albérlet díja, az ne várjon, venni kell. Ha éveket vársz több milliót fizetsz a tulajdonosnak még és az kidobott pénz.
DEO
23-ban utoléri USA tőzsdepiacát az EU-s háborús válság. A dollár értékcsökkenése elindul a lejtőn. 23-24 varhatoan stagnalas MO ingatlanpiacan, majd lejtő. 24-ben várható Wall steeti tőzsdeválság. 25-ben nagyon szar lesz a helyzet MO-n, meg úgy az egész EUban, ha nem készülnek erre. Ugyanis ha az embereknek nem lesz pénze lakást/házat venni (háborús válság), USA nem tudja tovább manipulálni(fenntartani) a dollár stabilitását, s az bedől... kína erősödni fog...stbstb. Várhatóan a kripto is mélyzuhanásba kezd majd. Amimt az emberek nem tudják finanszírozni a lakáshitelüket, azt elveszik a bankok, még több szabad ingatlan lesz a piacon emiatt, s akkor kezdenek majd brutálisan lemenni az ingatlan!rak, ugyanis nem lesz rá kereslet, kivéve ha az itthoni ingatlanmaffia felvásárolja mindet, amire van esély. Tudjátok a gazdag még gazdagabb lesz, a többiek pedig mennek az utcára. Nagyon sok oldalról manipulálják a piacot, amíg fenn tudják tartani addig nincs probléma, na de minnél nagyobbra fújják a lufit, annál nagyobbat pukkan a végén, s mindíg a kis emberek szívnak.
Béla
az ingatlanciklus kb. 15 ev. 22ben volt a csucs, most 7 ev lejtmenet jon! 28-30kornyeken felaron lehet majd kecot venni! :-))
Olvassa el a többi cikkünket is legyen tájékozott
Köszönjük a kommented, moderálás után megjelenítjük