Menü bezárása

Ingatlan Kalkulátorok Cég Gyakori kérdések

Ingatlan árak alakulása 2022 - Hogyan alakulnak az ingatlan árak?

Közzétéve:2020.11.09
Frissítve:2021.09.21

Ha ösztönösen ki akarja szagolni a jó üzletet vagy csak kíváncsi mennyi idő eladni az ingatlanát; ahhoz elegendő gazdasági ismeret, megfelelő felkészültség kell, amelyet egy kis idő ráfordításával most megszerezhet.


Előző cikkünkben már beszültünk arról, hogy mik azok,amik az ingatlan árat  befolyásolják:

Az ingatlanpiac (trendek) aktuális helyzete, eladási ár pontos meghatározása,  az ingatlan elhelyezkedése, ingatlan állapota, szezonális változások az ingatlanpiacon Itt olvashat róla!                   


2022-BEN AZ INGATLAN ÁRAK CSÖKKENNI FOGNAK

Miből is lehet következtetni arra, hogy az ingatlan árak csökkenni fognak? Elég ha megvizsgálunk 5 olyan tényezőt amelyek közvetlen hatással vannak az ingatlan árakra. Kezdjük is az elsővel. Kamatok: talán az egyik legfontosabb országos trend, hisz tudjuk, hogy az ingatlanok nagy részét hitelből vásárolják. Elég csak egy kicsit megvizsgálnunk milyen hatással van a jegybanki alapkamatok csökkenése vagy növekedése az ingatlanpiacra. Az alacsony kamatok csökkentik a jelzálogtörlesztés mértékét, az ingatlanok iránti vásárlókedv növekszik. Ha a kamatok növekednek, ennek az ellenkezője figyelhető meg, ami nagyban befolyásolja, hogy árcsökkenés vagy esetleg áremelkedés várható a lakáspiacon

Ez várható az ingatlanpiacon 2022-ben a kamatokat illetöen:

A jelenlegi  moratórium pusztán elfedi, hogy ne lássuk mekkora a baj az ingatlanpiacon. A kamatok emelése már most megtörtént, csak ha az OTP bank oldalát nézzük, jól látható, milyen irányba indulnak a kamatok. 

  

Ez a trend is arra utal , hogy az ingatlanárak 2022-ben csökkenni fognak. De ez nem minden, nem csak a kamatok emelkednek, hanem ami a moratórium alatt  nem lett fizetve, azt is ki kell fizetni egyszer!

 

Az ingatlan árak csökkenek ingatlan, befektetés 2022-ben megéri? 


Tőkeáramlás az ingatlanokba, avagy a tőkésítési ráta azt jelenti, hogyha a pénzünket más vállalkozás helyett, ingatlanokba fektetjük, milyen és mekkora előnyünk származhat belőle. 

Nagyon óvatosan kell bánni ezzel! Van, amikor népszerű befektetési forma az ingatlan, és van amikor kevésbé. Adott ingatlan típusokra ráadásul különbözőek a tendenciák, ahogy azt az előző írásunkban is megírtuk. 

Csak vegyük például a tőzsdét. Jól megfigyelhető, ha a részvények magasra ívelnek, népszerűek, akkor sokkal kevesebb tőke áramlik az ingatlanokba. A nem megfelelő időben vásárolt ingatlant nehéz veszteség nélkül eladni, ha nem épp a megfelelő időben akarunk megszabadulni tőle.Mi lesz az ingatlan befektetésemmel 2022-ben? 

Munkahelyek számának alakulása az egyik legfontosabb lokális trend. Kölcsönös viszonyban áll a családi házak eladásával, a bérleti díjakkal, az albérletek telítettségi szintjével. Amennyiben növekszik a munkahelyek száma, jól megfigyelhető, hogy az ingatlanok ára is növekedésnek indul. Amennyiben egy adott településen sok az üresen álló ingatlan, ott biztosak lehetünk benne, hogy a munkalehetőségek száma is erősen korlátozott. Ez várható a lakáspiacon 2022-ben a munkahelyek változásának tekintetében:

A vírus hatása a turizmusra -ami közvetlen kapcsolatban van az ingatlan árakkal- hosszasan alakítani fogja még az ingatlanpiacot. Az ingatlan bérleti díjak egymás alá licitálnak. Az albérletek telítettségi szintje folyamatosan csökken. A turizmus romokban hever és az ehhez kapcsolódó összes iparág mélyütést kapott. Teljes iparágak kerültek  a csőd szélére. 

Hiába a sok támogatás,  ha megnézzük a kormány oldalát, megjelent egy beszámoló amelyben az áll:

még az oltások beadásával sem fog rendeződni a mostani helyzet hamarabb, mint  2021 vége.

Ez az irányzat fejtette ki leghamarabb a hatását a lakáspiacra. Ez már most jól észrevehető, hogy az ingatlan árak 2022-ben is csökkenni fognak,  ez az ingatlan  árcsökkenés  az ingatlanpiacban akár hosszú évekig is dominálhat!Ingatlan árak - Új építkezések: 

Az új építkezések az ingatlanpiac kínálati oldalát módosítják. Ha a jelenlegi piacon bizonyos típusú ingatlanokból túl kicsi vagy túl nagy kínálat alakul ki, az nagyban befolyásolja a lakás árakat és a nettó működési bevételt az alapján, hogy a kereslet az adott típusnál gyengül vagy erősödik. A nettó működési bevétel, magyarul az adott ingatlan mekkora bevételt képes generálni.  

Ha egy adott területen vagy kerületben megnő a kínálat nagylakások területén vagy egyre több irodaház jelenik meg, túlépítkezés következik be. Rövid időn belül ezek a nagylakások kiadhatatlanná, feleslegessé válnak. Itt is jól felismerhető, hogy menyire fontos az ingatlan ár és az eladási idő szempontjából, hogy ismerjük milyen ingatlanunk van, és milyen új építkezések várhatóak.  Erről bővebb információt  a KSH oldalán szerezhet be  Link Ez várható az ingatlanpiacon 2022-ben az új építkezések tekintetében:

A 2022 év végéig zajló építkezések esetében ismét 5%-os lesz a lakásépítés áfája. 

Az ingatlan.com számítása szerint, nettó 40 millió forintos ingatlannál a teljes vételár -27% áfával- bruttó 50.8 millió forint lett volna.

Amennyiben befejeződik az építkezés  2022 év végéig, abban az esetben, a vásárlónak mindössze bruttó 42 millió forintos vételárat kell fizetnie.  

Ez 8.8 millió forintos ingatlan árcsökkenés.

Természetesen nem minden ingatlan ára csökken ilyen mértékben, de az egyértelműen körvonalazódik, hogy egy csökkenő trendű ingatlanpiacba léptünk.


Az ingatlan árát befolyásoló negyedik tényező

Az infláció máshogy megfogalmazva: a pénzromlás. 

Az infláció segítségével logikus módon tudjuk az ingatlanbérleti díjak árát növelni. Ez kézenfekvő magyarázatot jelent az albérlőknek is. Ha az infláció elkezd lassan növekedni, az ingatlanok értéke is képes lépést tartani vele. A pénzromlásnak egyértelmű hatása van a felújítási költségekre, a bérek, anyagköltségekre, ezáltal az ingatlan árak alakulására is.  A defláció a fentiek ellentettje. Ha mélyebben megvizsgáljuk, egyértelművé válik, hogy az infláció és a defláció hatalmas szerepet játszik abban, hogy csökkenő vagy növekvő ingatlanpiacra számíthatunk .

 

Ingatlan árak alakulása - Fejlesztési irányok" 

Általában nagyvárosokban, de akár kis településeken belül is lehetnek olyan részek, amelyek úgynevezett fejlesztési irányokba esnek. Erre egy konkrét példa:  Budapesten a Corvin-Negyed. Aki jól tervezett és átgondoltan vásárolt ezelőtt 10 évvel, a lakást kipofozta-felújította, most három-négyszeres áron is el tudja adni. Valamint a bérleti díjak hozama elérheti akár a 10-15 éves százalékot. 

Az ingatlanpiachoz kötődő egyéb források.

DH havi barométer Itt

Otp lakóingatlan értéktérkép itt

MNB Lakáspiaci jelentés Itt
Ingatlan árak - Ingatlanpiac jelentés:

A Magyar Nemzeti Bank évek óta nyilvánosságra hozza saját lakásindexét. Megtudható, hogy hol tartanak most az ingatlanpiaci irányzatok. Ha szeretne pontosabb képet alkotni az ingatlan árak aktuális helyzetéről,  mindenképp ajánljuk, hogy részletesen vizsgálja meg  a legfrissebb ingatlanpiaci adatokat,  melyeket megtehet ITT!


Az ingatlanárak 2022-ben csökkenni fognak

Most pedig összegezzük az eddigieket: ha megvizsgáljuk az inflációt, megnézzük az elmúlt 10 év kamatait és azok irányát, egy kicsit jobban szétnézünk, megfigyeljük a munkahelyek számának alakulását, vannak-e új építkezések, vagy milyen fejlesztési irányok látszanak a lakáspiacon; ezek alapján várható-e tőkeáramlás az ingatlanokba?  

LOGIKUSAN LEHET KÖVETKEZTETNI HOGY AZ INGATLANÁRAK 2022-BEN CSÖKKENNI FOGNAK!


Fontos tudni, hogy az ingatlankörforgás folyamán az ingatlan árak 40-60%-os ár kilengést is képesek produkálni az ingatlanpiacon. 

Egy erősen hullámzó ingatlanpiacon, egy újabb, 2022-es válság szélén, hogyan lehet megállapítani, hogy mennyi idő eladni ingatlanát úgy, hogy az ne az idő vagy a vételár rovására menjen? Hogy milyen stratégia mentén haladjon? 

A felkészültség és a jó időzítés a kulcsmozzanat! Ehhez tudnia kell milyen tényezőket kell vizsgáljon. 

Az úgynevezett 6 trendet a legfontosabb megfigyelni. Minden esetben ezek összessége hat az ingatlan árakra. Alkalomadtán az egyik dominál, olykor a másik. De az esetek többségében erősítik egymást. 

Minden esetben ezek összessége hat az ingatlanpiaci árakra. Hogyan tovább?

Eldöntheti, hogy mikor száll fel az ingatlanpiac lassuló tehervonatára. De dönthet úgy is, hogy nem adja el az ingatlanát, kivárhatja mikor lép át az ingatlanpiac  a növekvő fázisba. Az ingatlan körforgás biztosítja, hogy ez biztosan meg fog történni. Hogy mikor? 

Akár hosszú évek múlva.

De amennyiben a közeljövőben akarja eladni ingatlanát, minimum 3 dologra szüksége lesz:

1) Kimagasló marketingre 

2) Egy pontosan jól belőtt ingatlan árra  

3) Kiváló tárgyalás technikára 

 

Gratulálunk, sikerült a végére érnie ennek a cikknek! Most már jóval többet tud, mint az ingatlan eladók 75%-a! 

Sikeres és gyors eladást kívánunk!

Szólj hozzá te is !

Hozzászólások.

Kérjük vedd figyelembe, hogy hozzászólásod csak moderáció után jelenik meg az oldalon.

Olvassa el a többi cikkünket is legyen tájékozott
Köszönjük a kommented, moderálás után megjelenítjük