Menü bezárása
Ingatlanpiac info Adja el otthonát Vevőknek Bérlés Kalkulátorok Befektetés Képzések akadémia Karrier Segítség központ Munkatársaink Gyík

Ingatlan árak alakulása 2022 - 2023 Hogyan alakulnak az ingatlan árak?

Közzétéve:2020.11.09
Frissítve:2022.01.28


2022-ben hogyan alakulnak majd az ingatlanárak?

Ez az a kérdés, ami minden ingatlanpiaci részvevőt izgat, legyen akár eladó, vevő vagy befektető. 

Kezdjünk egy gyors piaci felméréssel, szavazzon ön is és nézze meg a szavazás eredményét!


szavazás:Hogyan alakulnak az ingatlanárak 2022-ben?


Fordulópontot hozhat, ha megszűnnek a támogatások


Az ingatlan árak és a támogatások:

>A falusi CSOK 2022 június 30-ig tart

>Lakásfelújítási támogatás 2022. év végéig

>Babaváró 2022. év végéig

>Zöld hitel (200 milliárd) április közepéig tart ki

>5 % áfa -az újépítésű ingatlanoknál-  2022 végéig fog maradni.


Támogatások kezdete és vége grafikon:

Van aki csodálkozik még, hogy ekkorát nőttek az ingatlan árak A magyar ingatlanárak drágulása a második legnagyobb  (118 %)  volt az egész EU-ban, addig az albérlet árak csak 49% lettek drágábbak. Nemsokára azt is kifejtem, hogy miért olyan fontos ez. 

Forrás: eurostat

Az Ingatlanárak 2022-ben csökkeni fognak?


Ha ösztönösen ki akarja szagolni a jó üzletet vagy csak kíváncsi, hogyan alakulnak az ingatlan árak; ahhoz elegendő gazdasági ismeret, megfelelő felkészültség kell, amelyet egy kis idő ráfordításával most megszerezhet. Elég ha megvizsgálunk 6 olyan tényezőt amelyek közvetlen hatással vannak az ingatlan árakra. Az úgynevezett 6 trendet a legfontosabb megfigyelni. Minden esetben ezek összessége hat az ingatlan árakra. De érdemes megjegyezni, hogy a piac és az ingatlanárak sokkal tovább tudnak irracionálisak lenni, mint amennyire te fizetőképes vagy.


Kamatok: talán az egyik legfontosabb országos trend, hisz tudjuk, hogy az ingatlanok nagy részét hitelből vásárolják. Elég csak egy kicsit megvizsgálnunk milyen hatással van a jegybanki alapkamatok csökkenése vagy növekedése az ingatlanpiacra. Az alacsony kamatok csökkentik a jelzálogtörlesztés mértékét, az ingatlanok iránti vásárlókedv növekszik. Ha a kamatok növekednek, ennek az ellenkezője figyelhető meg az ingatlanpiacon, ami nagyban befolyásolja, hogy árcsökkenés vagy esetleg áremelkedés várható a lakáspiacon

Lakáshitel kamatok 2021.11.07-2021.12.07

A kamatemelkedés miatt egy 40 millió Ft összegű, 20 év futamidejű lakáshitel törlesztője 8.000 -19.000 forinttal emelkedhet meg. Emiatt az emelés miatt 20 év alatt a teljes visszafizetendő összeg 1.800.000 - 4.600.000 forinttal növekedhet meg.


Ez a trend is arra utal , hogy az ingatlanárak 2022-ben csökkenni fognak. 


Ingatlan árak 2022 - Tőkeáramlás az ingatlanokba.


Tőkeáramlás az ingatlanokba, avagy a tőkésítési ráta azt jelenti, hogyha a pénzünket más vállalkozás helyett, ingatlanokba fektetjük, milyen és mekkora hozam, előnyünk származhat belőle. Nagyon óvatosan kell bánni ezzel! Van, amikor népszerű befektetési forma az ingatlan, és van amikor kevésbé. Adott ingatlan típusokra ráadásul különbözőek a tendenciák, ahogy azt az előző írásunkban is megírtuk. 


Nézzünk egy konkrét példát: Dátum 2022.01.01Ebben a példában az 1 szobás ingatlanok árai 30 - 34 000 000 forint között vannak. Ezen kívül számolnunk kell a  4%-os vagyonszerzési illetékkel, ami 34 000 000 forintnál 1,360 000 forint. Tehát, ott tartunk, hogy van egy ingatlanunk kb. 35 000 000 forintért, amit kiadhatunk havi 130.000 forintért. Ebből az összegből természetesen még adózni is kell.. Ez évente 4%-os hozamot jelent, és még nem vettük számításba az esetleges üresen állási kockázatot vagy az amortizációs költségeket, ugyanis az ingatlan állaga folyamatosan romlik-elromolhat valami.

   

Ugyan jelen esetben csak  Budapest ingatlan áraival szolgáltattunk példát, de ez a számítás átlagosan jellemző az egész ország területére az elérhető hozam mértéke szempontjából. 


A nem megfelelő időben vásárolt ingatlant nehéz veszteség nélkül eladni, ha nem épp a megfelelő időben akarunk megszabadulni tőle. Vagy csak vegyük például a tőzsdét. Jól megfigyelhető, ha a részvények magasra ívelnek, népszerűek, akkor sokkal kevesebb tőke áramlik az ingatlanokba.


Lakás  árak 2022- Munkahelyek számának alakulása. 


Munkahelyek számának alakulása az egyik legfontosabb lokális trend. Kölcsönös viszonyban áll a családi házak eladásával, a bérleti díjakkal, az albérletek telítettségi szintjével. Amennyiben növekszik a munkahelyek száma, jól megfigyelhető, hogy az ingatlanok ára is növekedésnek indul. Amennyiben egy adott településen sok az üresen álló ingatlan, ott biztosak lehetünk benne, hogy a munkalehetőségek száma is erősen korlátozott. Ez várható a lakáspiacon 2022-ben a munkahelyek változásának tekintetében:

A vírus hatása a turizmusra -ami közvetlen kapcsolatban van az ingatlan árakkal- hosszasan alakítani fogja még az ingatlanpiacot. Az ingatlan bérleti díjak egymás alá licitálnak. Az albérletek telítettségi szintje folyamatosan csökken. A turizmus romokban hever és az ehhez kapcsolódó összes iparág mélyütést kapott. 

Teljes iparágak kerültek  a csőd szélére. Hiába a sok támogatás,  ha megnézzük a kormány oldalát, megjelent egy beszámoló amelyben az áll: még az oltások beadásával sem fog rendeződni a mostani helyzet hamarabb, mint  2022 vége. Ez az irányzat fejtette ki leghamarabb a hatását a lakáspiacra. Ez már most jól észrevehető, hogy az ingatlan árak 2022-ben is csökkenni fognak,  ez az ingatlan  árcsökkenés  az ingatlanpiacban akár hosszú évekig is dominálhat!


Ingatlan árak - Új építkezések: 

Az új építkezések az ingatlanpiac kínálati oldalát módosítják. Ha a jelenlegi piacon bizonyos típusú ingatlanokból túl kicsi vagy túl nagy kínálat alakul ki, az nagyban befolyásolja a lakás árakat és a nettó működési bevételt az alapján, hogy a kereslet az adott típusnál gyengül vagy erősödik. A nettó működési bevétel, magyarul az adott ingatlan mekkora bevételt képes generálni.  


Ha egy adott területen vagy kerületben megnő a kínálat nagylakások területén vagy egyre több irodaház jelenik meg, túlépítkezés következik be. Rövid időn belül ezek a nagylakások kiadhatatlanná, feleslegessé válnak. Itt is jól felismerhető, hogy menyire fontos az ingatlan ár és az eladási idő szempontjából, hogy ismerjük milyen ingatlanunk van, és milyen új építkezések várhatóak. Erről bővebb információt  a KSH oldalán szerezhet be  Link 


Ez várható az ingatlanpiacon 2022-ben az új építkezések tekintetében:

A 2022 év végéig zajló építkezések esetében ismét 5%-os lesz a lakásépítés áfája. Az ingatlan.com számítása szerint, nettó 40 millió forintos ingatlannál a teljes vételár -27% áfával- bruttó 50.8 millió forint lett volna. Amennyiben befejeződik az építkezés  2022 év végéig, abban az esetben, a vásárlónak mindössze bruttó 42 millió forintos vételárat kell fizetnie. Ez 8.8 millió forintos ingatlan árcsökkenés.

A zöld Otthon támogatásnak köszönhetően, az új építésű ingatlanok árai, amik megfelelnek a zöld ottho kamattámogatás feltételeinek, valószínűleg egy ideig még stagnálhatnak vagy akár emelkedhetnek. Viszont érdemes észben tartani, hogy a zöld Otthon kerete is véges. Várhatóan 2022 év közepére kifogy a 200 milliárd forintos keret.  Már csak az a kérdés, hogy a vásárlók nagy része ilyen ingatlanárak mellett zöld hitel nélkül is képesek-e vásárolni új építésű ingatlant?! 


Az ingatlan árát befolyásoló negyedik tényező

Az infláció máshogy megfogalmazva: a pénzromlás. Az infláció segítségével  logikus módon tudjuk az ingatlanbérleti díjak árát növelni. Ez kézenfekvő magyarázatot jelent az albérlőknek is. 

Forrás MNB

Ha az infláció elkezd lassan növekedni, az ingatlan árak - értéke is képes lépést tartani vele. A pénzromlásnak egyértelmű hatása van a felújítási költségekre, a bérek, anyagköltségekre, ezáltal az ingatlan árak alakulására is.  A defláció a fentiek ellentettje. Ha mélyebben megvizsgáljuk, egyértelművé válik, hogy az infláció és a defláció hatalmas szerepet játszik abban, hogy csökkenő vagy növekvő ingatlanpiacra számíthatunk. Ingatlan árak alakulása - Fejlesztési irányok" 


Általában nagyvárosokban, de akár kis településeken belül is lehetnek olyan részek, amelyek úgynevezett fejlesztési irányokba esnek. Erre egy konkrét példa:  Budapesten a Corvin-Negyed. Aki jól tervezett és átgondoltan vásárolt ezelőtt 10 évvel, a lakást kipofozta-felújította, most három-négyszeres áron is el tudja adni. Valamint a bérleti díjak hozama elérheti akár a 10-15 éves százalékot. 


Az ingatlanpiachoz kötődő egyéb források.

DH havi barométer Itt

Otp lakóingatlan értéktérkép itt

MNB Lakáspiaci jelentés Itt


Ingatlan árak - Ingatlanpiac jelentés:

A Magyar Nemzeti Bank évek óta nyilvánosságra hozza saját lakásindexét. Megtudható, hogy hol tartanak most az ingatlanpiaci irányzatok. Ha szeretne pontosabb képet alkotni az ingatlan árak aktuális helyzetéről,  mindenképp ajánljuk, hogy részletesen vizsgálja meg  a legfrissebb ingatlanpiaci adatokat,  melyeket megtehet ITT!


Ingatlan árak %-os emelkedése


Az ingatlanárak 2022-ben csökkenni fognak


Most pedig összegezzük az eddigieket: ha megvizsgáljuk az inflációt, megnézzük az elmúlt 10 év kamatait és azok irányát, egy kicsit jobban szétnézünk, megfigyeljük a munkahelyek számának alakulását, vannak-e új építkezések, vagy milyen fejlesztési irányok látszanak a lakáspiacon; ezek alapján várható-e tőkeáramlás az ingatlanokba?  


LOGIKUSAN LEHET KÖVETKEZTETNI HOGY AZ INGATLANÁRAK 2022-BEN CSÖKKENNI FOGNAK!


Legjobban szemléltetni az ingatlanárak irányát, egy ingatlanpiaci ciklusokat ábrázoló grafikonnal lehet!Hová helyezné el a jelenlegi ingatlanpiacot?Fontos tudni, hogy az ingatlankörforgás folyamán az ingatlan árak 40-60%-os ár kilengést is képesek produkálni az ingatlanpiacon. 


Hogy milyen stratégia mentén haladjon? A felkészültség és a jó időzítés a kulcsmozzanat! Ehhez tudnia kell milyen tényezőket kell vizsgáljon. Az úgynevezett 6 trendet a legfontosabb megfigyelni. Minden esetben ezek összessége hat az ingatlan árakra. Alkalomadtán az egyik dominál, olykor a másik. De az esetek többségében erősítik egymást. Minden esetben ezek összessége hat az ingatlanpiaci árakra. Hogyan tovább?

Eldöntheti, hogy mikor száll fel az ingatlanpiac lassuló tehervonatára. De dönthet úgy is, hogy nem adja el az ingatlanát, kivárhatja mikor lép át az ingatlanpiac  a növekvő fázisba. Az ingatlan körforgás biztosítja, hogy ez biztosan meg fog történni. Hogy mikor? 

Akár hosszú évek múlva.

De amennyiben a közeljövőben akarja eladni ingatlanát, minimum 3 dologra szüksége lesz:


1) Kimagasló marketingre 

2) Egy pontosan jól belőtt ingatlan árra  

3) Kiváló tárgyalás technikára

+ 1 tipp- sztatisztika


A vásárlók 60-70 %-a  hosszú keresgélés után arra vágynak, hogy megtalálják álmaik otthonát, ahova csak költözne kell.Íme a statisztika milyen állapotú ingatlanokat keresnek a vevök. 


 

Gratulálunk, sikerült a végére érnie ennek a cikknek! Most már jóval többet tud, mint az ingatlan eladók 75%-a! Szívesen olvasnánk az ön véleményét - észrevételét is, a cikk végén található komment szekcióban!

Sikeres és gyors eladást kívánunk!


Szólj hozzá te is !

Hozzászólások.

Kérjük vedd figyelembe, hogy hozzászólásod csak moderáció után jelenik meg az oldalon.

Attila
Hogy lehet felvenni a versenyt az ingatlanárak drágulásával annak aki fizetésből él?
Marcel
Be kell fektetni a megtakarításodat valamibe, aminek az ára az inflációnál jobban nő. Így.
Rita
Már szinte napról napra emelkednek az ingatlanárak. Értem én, hogy a gazdasági fellendülés meg a CSOK kitermelt egy jómódú réteget akiknek már semmi sem drága. De aki alkalmazottként fix fizetést kap ami vagy nem, vagy alig emelkedik, ráadásul nem jogosultak a CSOK-ra azok, hogy vegyenek meg egy lakást maguknak? A hitelkalkulátorral kiszámoltam, hogy 20 évre is csak úgy kapok annyi hitelt ami csak egy sz@rabb panellakásra elég, ha meg van a fele önrészem. Itt az ideje az ingatlanárak csökkenésének!!!!!!!!
Kiss Zoltán
A bérleti piacon látszik is, hogy mekkora szakadék van azok között akik tudnak lakást venni és akik nem. Lesz árcsökkenés!
Olivér
Magas bizalom... Jöhet a recesszió és jönni is fog.
Eszter
Logikus a cikk , mégis kérdéses. Ugyanis nagyon " okos " ingatlanguruk árcsökkenést prognosztizáltak 2021 -re is , ezzel szemben ritkán tapasztalt áremelkedés történt , főleg a panel lakások vonatkozásában, melyek ára 10 hónap alatt legalább 20 százalékkal emelkedett.
tothlevi
Kerdes az ingatlan tipusa is... Szerintem az ingatlan árak legrosszabb esetben is stagnalnak majd, de majd meglatjuk. Kerdes ki mit akar bevonzani.. :) Na meg 2022ig sok tamogatas van meg ami miatt a kereslet eletben marad.
Dr. Halász Attila
Nem úgy tűnik egyenlőre hogy az ingatlan árak csökkenni fognak.
András
Van olyan főváros az EU-ban, ahol elérte az ingatlanok ára a plafont és nem drágul tovább? Ahol van munka, infrastruktúra, egyetemek, ott folyamatos a kereslet, folyamatos a drágulás. Nyilván nem mindegy az ingatlan árak emelkedésének üteme és mértéke, de be kell látni, megtorpanás vagy áresés válságok idején van. A mostani válságból kifelé lábalunk, nem hinném, hogy most következne el az újabb árcsökkenés.
Építőiparban jártas.
Ez a cikk egy egy közgazdász véleménye, amely nem veszi figyelembe az építőipari piacon történt elmúlt 5 év eseményeit. Sajnos a következő években évi cca. 10-15%-al nőnek majd a budapesti új lakások árai 5% -ős ÁFA mellett is, mivel az anyagok, munkadíjakkal, telkek és a hőszigetelési szabványok szigorúbb előírásai miatt nő majd az új lakások műszaki tartalma. Jövőre az új lakások 1.100.000, Ft felett lesznek majd - itt kezdődnek! Vagy nőnek az új budapesti lakások árai vagy nem épülnek!
Marozsán Károly
Kedves előző hozzászóló! 11 éve foglalkozom ingatlanokkal, azon belül ingatlan értékesítéssel és befektetésekkel. Emellett 6 évig voltam irodavezető, és 3 ingatlaniroda tulajdonosa voltam-vagyok. Többezer ingatlan értékesítése ment át a cégeim és kezem alatt, és én is több száz ingatlant értékesítésén vagyok túl. A cikkem egy logikus magyarázat arra, mi várható az ingatlanpiacon, de mint a cikkemben is kiemeltem "érdemes megjegyezni, hogy a piac és az ingatlanárak sokkal tovább tudnak irracionálisak lenni, mint amennyire és ameddig te fizetőképes vagy." Rengeteg példa van arra is, hogy az ingatlan árak és ingatlanpiac illogikusan viselkedik. Nem kell elhinni, készpénznek venni, amit itt leírtam, viszont azt bátran merem állítani, hogy nem csak olyan tudással és képességekkel rendekezem, mint egy közgazdász, de sok éves tapasztalatom van az ingatlanpiacon is. 
Marozsán Károly
Kedves Építőiparban jártas hozzászóló! Még azt hozzátenném, hogy Magyarországon az ingatlanpiac számtalan szegmens összességéből áll össze. Csak egy pár példát említve:-Panellakások piaca -Új építésű ingatlanok piaca -Garzonlakások piaca -Belvárosi 100 nm fölötti lakások piaca -Építési telkek piacaKertes-, családi házak -Mezőgazdasági területek piaca -Irodák és irodaházak piaca -Fővárosi ingatlanpiac -Nyugat és Kelet Magyarország piaca Amennyiben a fenti listát átolvasod, valószínű, hogy számodra is logikus, hogy az eltérő ingatlanpiaci szegmensek egymástól teljesen függetlenül alakulhatnak. Abban szerintem mindketten egyetértünk, hogy ha az ingatlanpiaci árak általánosságban csökkennek, addig az új építésű ingatlanpiaci szegmensben az ingatlanárak még nőhetnek. A zöld Otthon támogatásnak köszönhetően, úgy gondolom, hogy az általad említett új építésű ingatlanok árai, amik megfelelnek a zöld ottho kamattámogatás feltételeinek, valószínűleg egy ideig még emelkednek-emelkedhetnek. Viszont azt is megjegyezném, hogy a zöld otthon támogatás kerete is véges. Várhatóan 2022 év közepére kifogy az első 200 milliárd forintos keret. Már csak az a kérdés, hogy az emberek ilyen ingatlanárak mellett zöldhitel nélkül is képesek-e vásárolni új építésű ingatlant?! Mert véleményem szerint ilyen kamatemelés mellett lehetetlen
Nagy Ildikó
Szerintem a használt ingatlanok árai is emelkedni fognak, hiszen mindenki azt nézi, hogy ha eladja akkor mennyiért tud tovább költözni. Mennyiért tud venni egy másik ingatlant.
Mészáros Kata
Ilyen ingatlan árak mellett érdemes most ingatlant venni?
Marozsán Károly
Igen! Hosszú távon mindig érdemes ingatlant vásárolni. Aki megteheti használja ki az támogatásokat, szerintem hosszú távon nem fenntartható ezt a sok állami támogatást, így nem lehet tudni, meddig lehet azokat igénybe venni. Érdemes figyelemmel követi az ingatlanpiaci árak alakulását, akinek pedig hitelre van szüksége az ingatlan vásárláshoz, igy januárban az emelkedő kamatok miatt lépjen minél hamarabb.
Hetényi Dániel
Kedves Károly Ilyen ingatlan árak mellett egy Budapest átlag bérből és fizetésből elő és pályakezdő, család alapítás előtt álló fiatalnak, fiatal párnak jelenleg az országban esélytelen ezeket az ingatlan árakat megfizetnie.
Éva
Kedves Károly! Sajnàlom, hogy a cikk konklúziója szinte csak az eladási oldalra koncentrál. Ha nem olvasom el a kommentben írtakat, akkor meg sem tudom, hogy személyes tanácsa a hitelt felvenni kényszerülőknek (jómagam is köztük vagyok) az, hogy még januárban lépjenek a kamatok növekedése miatt - és, gondolom, fix törlesztőt állíttassanak be. Az is érdekes tárgya lehet egy elemzésnek, hogy milyen hatásuk lesz a CSOK-os lakásoknak (10 évig mind eladni, mind kiadni tilos őket) az ingatlanpiacra.
Marcsi
Remélem, kipukkan az ingatlan lufi! Ma az országban csak azoknak van egy kis esélye ingatlanra, akik bevállalnak min.3 gyereket. De mi van azokkal, akik nem szeretnének vagy nem lehet nekik??? Ők lakjanak a híd alatt? És akkor jön a pofára esés, amikor a bevállalt gyermek mégsem jön... Az eladók beépítik a babaváró hitel és a min.3 gyerek után járó CSOK összegét az eladási árba, ezért még az is fizeti, aki nem is jogosult rá! Tehát az állam, a bankok mindenképpen pénzüknél lesznek!
Olvassa el a többi cikkünket is legyen tájékozott
Köszönjük a kommented, moderálás után megjelenítjük