Menü bezárása
Konzultáció Ingatlanod értéke Kalkulátorok Miben tudunk segíteni Gyík Befektetőknek Bejelentkezés

Telek vásárlás - Legfontosabb tudnivalók

Közzétéve:2022.02.28
Frissítve:2023.01.08

Sokan döntenek úgy, hogy megfelelő kész vagy felújítandó állapotú ingatlan híján, inkább telket vásárolnak és építkeznek saját elképzeléseik szerint. Azt viszont ilyenkor is tudni kell, hogyan válasszuk ki a megfelelő telket és mire figyeljünk, mielőtt aláírnánk az adásvételi szerződést.

Hogyan találjuk meg a megfelelő telket?


Telket a legtöbben hosszú évekre vásárolnak, ezért különösen fontos, hogy a megfelelőt találjuk meg. Az ismert ingatlan portálokon is jónéhány hirdetés található, azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy a telkek nagyrészt idősek tulajdonában vannak, akik bizony kevés időt töltenek ezeken az oldalakon. Természetesen nem teljesen kizárt, hogy itt botlunk jó vételbe. Azt azonban ne felejtsük el, hogy ha egy telket már régóta hirdetnek az, - ahogyan egy ház vagy lakás esetében -, gyanakodásra ad okot. Arra jók ezek az oldalak, hogy lássuk, körülbelül mennyiért kaphatunk egy telket és ez az alkudozásnál bizony jól jöhet!

Kezdetnek tehát érdemes előbb a környéket kiválasztani, majd ott nagy sétákat tenni, közben pedig idősektől, kertben pakolászó, ültető emberektől vagy kutyasétáltatóktól kérdezősködni, tudnak e a környéken eladó telket. Könnyen előfordulhat, hogy ismernek olyan szomszédot, rokont, ismerőst, akinek van ugyan telke, de még meg sem hirdette azt. 

Ha pedig meg van a kiválasztott telek, akkor - még a megvásárlás előtt - van még jó pár dolog, amit ne felejtsünk el megkérdezni a szomszédoktól.

A telek elhelyezkedése - kulcsfontosságú


Érdeklődjünk a legutóbbi betörésekről, bűncselekményekről, esetleges árvízről, magas talajvízről, a csapadék elvezetésről, a nagyfeszültségű kábelekről (a földgáz vezetékekről és egyéb kábelekről, amelyek a telken futnak a tulajdoni lapról tudunk tájékozódni, mivel a szolgalmi jogot a szolgáltató részére be kell jegyeztetni minden esetben). 

Ezen kívül itt van még a zaj kérdése, hiszen jó lenne előre tudni, hogy mekkora az átmenő forgalom és az mekkora a zajjal jár. A közelben lévő gyárak, vasút, légiforgalmi folyosó, főutak, autópályák, stadionok is zajosak lehetnek, szóval a kikérdezésen túl hallgatózzunk, és tegyünk sétát a telek környékén többféle időpontban. 

Az is említésre méltó, hogy a telekhez földút, kavicsos út, esetleg aszfaltozott út vezet -e, ez ugyanis egyáltalán nem mindegy.

Mindezeken túl érdemes tájékozódni a környéken és az önkormányzatnál az esetleges tervben lévő fejlesztésekről (ezek építkezéssel járnak, az pedig további zajjal).

Ha a fentieket rendben találtuk, akkor javasolt tollal, GPS-el, térképpel és térkép másolattal (földhivatali nyilvántartásból lekérhető), iránytűvel (vagy iránytű applikációval) együtt ismét kimenni a telekre és a bolt, templom, iskola közelségét felmérni, valamint megnézni, hogy a későbbi ház hova épülhet. Az ideális tájolás délnyugati, de ez függ attól is, hogy a szomszéd háza, garázsa nem árnyékol- e, tartotta -e telekhatárt.

Továbbá azt se felejtsük el, hogy autóval is szeretnénk majd a telekre behajtani, feltéve ha tudunk, hiszen a telek fekvése miatt elképzelhető, hogy ez nem lehetséges.

Fontos az is, hogy van e kerítése a teleknek, ha használható, ellátja a funkcióját és még tetszik is, akkor örülhetünk, mert ezzel jó pár százezer forintot spórolhatunk.

Végül vegyük szemügyre a telek formáját és lejtését (ha van): ideális a nem túlságosan nyújtott téglalap vagy négyzet alakú telek, továbbá alapvető, hogy elég széles legyen az oda képzelt háznak. A lejtés pedig már a ház tervezésénél nagy szerepet kap, illetve nagyobb dőlésszög esetén több földmunkára lesz szükség az előkészítésnél, ami jelentős költségekkel járhat.

Telakadotságok 


Korábban már említésre került a tulajdoni lap, amely egy telek esetében is értékes információkat rejthet, például hitelt, elővásárlási és szolgalmi jogot vagy a tulajdonos nevét, aki ha minden jól megy, egyezik azzal a személlyel, aki eladóként mutatkozott be (sajnos előfordult már a világtörténelemben, hogy nem a telek tulajdonosa adta el az ingatlant).

A tulajdoni lapról azt is megtudjuk, hogy belterületen vagy külterületen fekszik -e, ez ugyanis befolyásolja az építési szabályokat, valamint külterületen az önkormányzat szolgáltatásai például szemétszállítás, valamint a közművek eltérőek a belterülettől. Ha zártkerti ingatlanról van szó, akkor nézzük meg, hogy milyen művelési ágba tartozik (aranykorona értékkel szerepel) és ha így van, akkor gyakorlatilag a termőföldre vonatkozó nagyon szigorú szabályok szerint értékesíthető, építeni pedig nem is igazán lehet rá. 

térképmásolatról megtudhatjuk, hogy a szomszéd ingatlanok hol helyezkednek el (ház, melléképület, garázs stb.), mennyire van közel a telekhatárhoz, ezeket ugyanis már a tervezésnél figyelembe kell venni, ha ugyanis túl közel vannak, akkor nekünk kell tartani a tűztávolságot.
Azt is kiderülhet, hogy a telken van e melléképület, amely szerepel a nyilvántartásban (ha nem szerepel és szükségünk van rá, vázrajz szükséges és szerepeltetni kell, ha szerepel ugyan, de el szeretnék bontani, az sem lesz olcsó mulatság).

Ha minden stimmel, akkor pedig tekintsük át az önkormányzat szabályozási tervét, építési szabályzatát, amelyek tartalmazzák a beépítési előírásokat (beépíthetőség, építési magasság, oldalkerítésekről tartandó távolság mértékéről, zöldterület mértéke), illetve célszerű vetni egy pillantást a rendezési tervre, amely a jövőbeli fejlesztéseket tartalmazza.Mindezekhez kérhetjük építész szakszerű segítségét is, nem feltétlenül kell egyedül bogarászni a szabályokat és a térképeket.

Tényleg közműves a telek?


Nem mindegy ugyanis, hogy a telken belül vagy telekhatárnál vannak a csatlakozások! Az is kérdés, hogy vízóra akna van- e, van- e benne vízóra és elzáró csap, szennyvíz csatlakozás adott -e tisztító idommal, van- e gázcsap, gázórával, és villanyóra, benne árammal? A kiépítés ugyanis minimum 1 millió forintba kerül. Ha csak csonkok vannak a telken, akkor a közműfogadó aknák és dobozok létesítése ránk marad, de az sem ritka, hogy az utcában sincsen közmű. Utóbbi esetben az 1 millió forint többszörösével kell számolni a kiépítésnél. Ez miért fontos? Mert nagyon sok kivitelező nem is kezdi el a munkát, amíg nincs közmű a telken.

Telekvásárlás - adásvétel


Az adásvétel menete innentől ugyanaz, mint egy lakás esetében, csak a birtokbaadás körüli nehézségeket spóroljuk meg. Cserébe viszont a közművek rendezett átadását fixáljuk a szerződésbe! Mindehhez szükség lesz egy ingatlanjogban jártas ügyvédre.

Egy telek vásárlása tehát szintén nem könnyű feladat, de jó hír, hogy ehhez is kérhetünk szakszerű segítséget, építészt, ingatlanjogi szakembert, akik segítenek a helyes döntés meghozatalában. Sikeres vásárlást kívánunk! 

Ha szükség lenne útmutatásra az eladás/ingatlanvásárlás témakörben, írjon bátran itt https://ingatlan5.hu/contact

Írjon Nekünk

Miben tudunk segíteni?


Kapcsolatfelvétel

Jelenleg csak budapesti és pest megyei ingatlanok értékesítését tudjuk vállalni!

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Csak Budapesten és Pest megyében tudunk megbízásokat vállalni jelenleg.

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

A konzultáció díja 50.000 Ft + áfa. Az összeget beszámítjuk, ha lesz közöttünk további együttműködés, tehát megbízást kapunk egy ingatlan eladására, vagy felkutatására.

Megrendelem a konzultációt, és várom a díjbekérőt, Valamint megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Csak Budapesten és Pest megyében tudunk megbízásokat vállalni jelenleg. Az értékmegállapítás díja 50.000 Ft + áfa. Természetesen az összeget beszámítjuk, amennyiben megbízást kapunk az ingatlan értékesítésére.

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Jelenleg csak budapesti és pest megyei ingatlanok értékesítését tudjuk vállalni!

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Gyakori Kérdések.


Szólj hozzá te is !

Hozzászólások.

Kérjük vedd figyelembe, hogy hozzászólásod csak moderáció után jelenik meg az oldalon.

Olvassa el a többi cikkünket is legyen tájékozott
Köszönjük a kommented, moderálás után megjelenítjük