Menü bezárása
Ingatlanpiac info Adja el otthonát Vevőknek Bérlés Kalkulátorok Befektetés Képzések akadémia Karrier Segítség központ Munkatársaink Gyík

Így nyerhetsz milliókat lakáseladáskor

Közzétéve:2021.11.29
Frissítve:2022.01.01

Egy lakás eladásakor mindenki szeretne gyorsan, alku nélkül és jó áron túladni az ingatlanon. Az esetek egy részében ez sikerül is, de csak akkor ha kiemelkedően jó állapotú a lakás. Minden más esetben érdemes felkészülni az eladásra! A felkészülés lehet pusztán néhány egyszerű praktika vagy bevethetjük a nagyágyút, a home staging-et! A vásárlók 60-70 %-a  hosszú keresgélés után arra vágynak, hogy megtalálják álmaik otthonát, ahova csak költözne kell, nem kell semmivel se bajlódniuk.


Íme a statisztika milyen állapotú ingatlanokat keresnek a vevök. 

 

Kezdjük ezekkel!

 

Íme néhány lépés, amelyet sokan megspórolnak, pedig olyan alap tevékenységek, amelyek mindenképpen meg kell előzzék mind az ingatlan eladási folyamatot, mind a home staging-et.

 

-        Tisztaság, fél siker!

 

Azért hogy a lakás a lehető legjobb formáját mutassa a vevőknek és az első benyomás a fotókon és a valóságban is megnyerő legyen a felkészülést egy alapos takarítással érdemes kezdeni. Ez olyan minimumnak tűnik, amelyet eladás nélkül is megtesz sok ingatlan tulajdonos, de nem mindegyik! Higgyük el, a vízköves csaptelepek megörökítése nem jó ötlet és egyetlen vevőt sem fog meggyőzni arról, hogy neki erre az ingatlanra van szüksége! Legyen ez egy olyan igazi, karácsony előtti nagy- nagy takarítás, szőnyeg és függöny tisztítással, szekrények letörlésével, ablak tisztítással egybekötve.

 

-        Szabaduljon meg a lomtól!

 

Ha már úgyis költözés előtt áll, érdemes átgondolni, hogy melyek azok a tárgyak, bútordarabok, amelyeknek semmiképpen sem szeretne helyet szorítani a következő otthonában. Egy alapos selejtezés során meglepően sok felesleges holmitól lehet megszabadulni. Ez pedig kettős nyereséggel jár: egyrészt nem foglalja tovább a helyet a lakásban, így az kevésbé lesz zsúfolt, másrészt ezeket már nem kell bedobozolni és költöztetni.

 

-        A kevesebb, több!

 

Szereti az összes nyári emléket, a gyerekek által készített apróságokat és a kollégáktól kapott mütyüröket? A rossz hír az, hogy a vevők ezekre egyáltalán nem kíváncsiak. Ők egy letisztult, tágas, otthonos lakást szeretnének látni, olyat, amelyet a saját emlékeikkel tudnak megtölteni. Ideje megszüntetni a zsúfoltságot, ugyanis már nem lakni szeretné ezt a lakást, hanem eladni, ahhoz pedig kevesebb tárgy kell!

 

-        Egy festés sosem árt!

 

Még akkor sem, ha pár éve volt, a falak ugyanis gyorsan koszolódnak. Ha pedig festésre adná a fejét, érdemes a fehér vagy krém színt előnyben részesíteni, mivel ezek tágítják, világosabbá teszik a tereket és ez szinte mindenki tetszését elnyeri. És a festés arra is jó alkalom, hogy a régóta halogatott javítanivalókat is megcsinálja. Tudja, azokat az apró hibákat, amelyekkel már az évek során megtanult együtt élni, de egy friss szem azonnal kiszúrja. Ilyen például a hiányzó szegőlécek vagy a penészes szilikon csíkok.

 

-        Eredeti funkciók

 

A hálószoba fókuszában a pihenés legyen, az étkezőében a közös étkezés, stb. Nem kell, hogy több funkciója legyen a helyiségeknek, mivel a vevőket elsősorban az alapok érdeklik.

 

-        Dobozba minden személyessel!

 

Fotók, sport relikviák, szentek elsőként mehetnek a dobozokba! Ezek ugyanis nem segítik a vevőket abban, hogy elképzeljék magukat a lakásban. Könyvek, néhány dísznövény, tükör, ezeken kívül másra nem igazán van szükség egy ízléses enteriőrben.


 

Folytassa a hangulattal, stílussal és home staginggel!

 

Továbbra is a cél, hogy az ingatlan hirdetése és az ingatlan maga is kiemelkedjen a kínálatból, ehhez pedig otthonos hangulatot kell teremteni, stílusosan. Ez sokaknak komoly fejtörést okozhat, de van segítség: home staging.

És miért okoz gondot? Mert ilyenkor nem a saját ízlés a lényeges, hanem az, hogy a vevők mit tartanának ízlésesnek. Ezt pedig nagyon nehéz kitalálni egy átlag embernek.

 

A home staging viszonylag új Magyarországon, célja, hogy megfelelően felkészítse az ingatlant akár az eladásra, akár a kiadásra. A felkészítés lehet csupán tanácsadás és a tervek átbeszélése, ezt követően a tulajdonos - ha van hozzá affinitása - maga is kivitelezheti a ráncfelvarrást. De kérhető a teljes repertoár, azaz a tanácsadástól kezdve a tervezésen és a lakás stylingolásán át, egészen a profi enteriőrfotózásig és a komplett ingatlanmarketingig (hirdetés kezelés, alaprajz készítés, hirdetés előre sorolásának intézése).

 

A home stagingre általában lakás értékének 1 - 3 %- át érdemes szánni, ezzel pedig akár 8 - 10 %-al magasabb ár érhető el. Ebbe általában egy festés, bútorok és lakberendezés tartozik, de minden eset más, így erről mindenképpen szakemberrel javasolt egyeztetni. Lényeges az is, hogy egy ilyen felkészítés alapja a jó műszaki állapotban lévő lakás. A cél ugyanis nem az, hogy látszat felújítással átverjük a vevőt, hanem az, hogy a vevő el tudja képzelni saját magát az adott lakásban, a lakás pedig a legjobb arcát tudja mutatni.

 

Ha pedig már pénzt és időt fektettünk abba, hogy a lakás minél jobb benyomást keltsen, ezt kár elrontani néhány homályos, mobillal készült fotóval. Kérjünk meg egy profi fotóst, hogy készítsen a lakásról világos, letisztult fotókat, amelyek garantálni fogják a sikert.

 

A fenti kis és nagyobb ráfordításokkal jelentősen rövidülhet a lakás eladási ideje és elérhető az az ármaximálás, amelyre minden eladó vágyik. Ha pedig segítségre lenne szüksége ingatlana eladásában, keressen minket a Kapcsolat menüpont alatti elérhetőségeken! Sikeres eladást kívánunk!

78

Szólj hozzá te is !

Hozzászólások.

Kérjük vedd figyelembe, hogy hozzászólásod csak moderáció után jelenik meg az oldalon.

Olvassa el a többi cikkünket is legyen tájékozott
Köszönjük a kommented, moderálás után megjelenítjük