Menü bezárása
Konzultáció Ingatlanod értéke Kalkulátorok Miben tudunk segíteni Gyík Befektetőknek Bejelentkezés

A lakás többlethasználati díj

Közzétéve:2022.02.28
Frissítve:2023.09.09

Az előző - A lakáshasználati jog ellenértéke” című - cikkben  érintettük a lakás többlethasználati díjat. Ennek kapcsán néhány általános információról szó esett, jelen cikket kezdjük az egyik leglényegesebbel közülük, a definíciójával: a lakáshasználati jog ellenértékén felül a közös tulajdonban lévő lakásból, illetve a saját tulajdonú lakásból távozó házastárs többlethasználati díjra tarthat igényt.

 

A többlethasználati díj

 

A definíció lényeges elemeit érdemes kiemelni kezdésként: tehát erre a díjra az a távozó házastárs jogosult, aki a közös tulajdonú lakásból távozik vagy abból a lakásból, amely bár az ő tulajdona, de az a bírósági döntés nyomán a másik fél használatába kerül. Ezek a jogok, azaz a tulajdonjog, valamint az ebből fakadó birtoklási, használati, hasznosítási jogok tehát sérülnek a távozó fél esetében, melyért - jogosan - várhat el kompenzációt. A díj kiegyenlíteni igyekszik ezt az helyzetet, azzal, hogy a maradó fél többlethasználati díjat fizet a távozó házastársnak, ez tekinthető egyfajta bérleti díjnak is.

 

Mennyi a mértéke?

 

Tulajdonképpen annyi, amennyiről a felek megállapodnak, de általában akkora díjról szokás beszélni, amennyi piaci körülmények között a lakás bérleti díja lenne. Egy konfliktusokkal terhelt élethelyzetben azonban ennek meghatározása okozhat problémát: ilyen esetben a bíróság szakértő segítségét veszi igénybe, aki az ingatlan fekvését, műszaki állapotát, a helyiségek számát, felszereltségét, beosztását, használati és haszonszedési módját, valamint a használat szempontjából jelentős körülményeket sorra veszi, és ezekre figyelemmel megállapítja a többlethasználati díj összegét.

 

Nézzük meg egy példán keresztül: adott egy lakás, amelyben a házastársak ½ - ½ arányú tulajdonrésszel rendelkeznek. A lakás piaci körülmények között havi 200.000.- Ft bérleti díjért kiadható. A bíróság döntése után a feleség marad a közös lakásban, a férj pedig többlethasználati díjra lesz jogosult (és ezzel egyidejűleg el kell hagynia a lakást). A távozó férj a lakásban maradó feleségtől havi 100.000.-Ft többlethasználati díjat követelhet, hiszen a lakás 50%-nyi tulajdoni hányada az övé, ennek megfelelően a piaci bérleti díj felére lesz jogosult. A díj mértéke azonban a tulajdoni hányadon túl függ attól, hogy van e közös gyermek és a gyermek a feleséggel marad e a közös lakásban. A gyermek ilyen esetben a közös lakást ingyen használhatja, azonban a többlethasználati díj mértékét a gyermek használatával csökkenteni kell. Ebben az esetben tehát a távozó férj 100.000.- Ft helyett - a gyermekre tekintettel - már csak 50.000.- Ft díjra lesz jogosult.

 
Nem jár minden esetben többlethasználati díj!

 

Nem jár többlethasználati díj annak a távozó házastársnak, aki a lakáshasználati jogát önként adta fel, azaz saját akaratából, minden kényszertől mentesen távozott a közös lakásból és a továbbiakban az ingatlan terheit sem viseli (például: nem fizeti a számlákat). Ezzel kifejezi azt, hogy az ingatlanba visszaköltözni már nem szeretne és lényeges elem ebben az esetben az, hogy mindezt kényszerítés nélkül teszi, tehát nem azért mert például a házastársa agresszív magatartása miatt nem volt más választása.

 

Szerződéssel is rendezhető!

 

A házasság előtt állók vagy a házastársak a közös lakás használatát a házasság vagy az életközösség megszűnésére elre, szerződéssel rendezhetik. Ezen szerződés érvényességéhez szükséges, hogy azt közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalják. Az ilyen szerződésekről a “Különvagyon? Közös vagyon? Meddig?” írásunkban már volt bővebben szó, érdemes átolvasni és megismerkedni a részletszabályokkal, mivel a természetesen mindenki úgy indul neki egy házasságnak, hogy örökké tart, azonban etekintetben a statisztika nagyon mást mond. Sajnos a házasságok közel 60%-a végződik válással, ami siralmas adat, és ezért, valamint a nyugalmunk és a későbbi konfliktusok elkerülése érdekében jó döntés lehet szerződéssel rendezni a későbbi - vagy szerencsés esetben soha fel nem merülő - kérdéseket.

A szerződés a jövőre vonatkozóan fogalmazhat meg rendelkezéseket, azaz annak hatálya a szerződés létrejöttekor meglévő közös lakásra terjed ki.

 

Az életközösség megszűnésekor is köthető megállapodás, ez azonban a fentiekben említett szerződéstől eltérő lesz. A váláskor kötött megállapodás a közös lakás használatáról nincs alakszerűséghez kötve.

 

Ezekben a szerződésekben tehát előre vagy utólag rögzíthető, hogy ki maradjon a lakásban, a másik fél jogosult e többlethasználati díjra vagy sem, valamint kiköthető a közös értékesítés is. A megkötött megállapodásoktól érvényesen eltérni nem lehet, tehát a távozó fél igényérvényesítésének még akkor sem szerezhet érvényt, ha erre egyébként a jogszabályok alapján minden joga meg lenne.

 

Ha kérdésed lenne az ingatlanod kapcsán és nem tudod, hova is fordulhatnál, keress minket a Kapcsolat menüpont alatti elérhetőségek valamelyikén. Biztosak vagyunk benne, hogy felkészült csapatunk segíteni tud, legyen szó bármilyen élethelyzetről!

 

987

Írjon Nekünk

Miben tudunk segíteni?


Kapcsolatfelvétel

Jelenleg csak budapesti és pest megyei ingatlanok értékesítését tudjuk vállalni!

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Csak Budapesten és Pest megyében tudunk megbízásokat vállalni jelenleg.

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

A konzultáció díja 50.000 Ft + áfa. Az összeget beszámítjuk, ha lesz közöttünk további együttműködés, tehát megbízást kapunk egy ingatlan eladására, vagy felkutatására.

Megrendelem a konzultációt, és várom a díjbekérőt, Valamint megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Csak Budapesten és Pest megyében tudunk megbízásokat vállalni jelenleg. Az értékmegállapítás díja 50.000 Ft + áfa. Természetesen az összeget beszámítjuk, amennyiben megbízást kapunk az ingatlan értékesítésére.

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Jelenleg csak budapesti és pest megyei ingatlanok értékesítését tudjuk vállalni!

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Szólj hozzá te is !

Hozzászólások.

Kérjük vedd figyelembe, hogy hozzászólásod csak moderáció után jelenik meg az oldalon.

Olvassa el a többi cikkünket is legyen tájékozott
Köszönjük a kommented, moderálás után megjelenítjük