Menü bezárása
Konzultáció Ingatlanod értéke Kalkulátorok Miben tudunk segíteni Gyík Befektetőknek Bejelentkezés

Lakásvásárlás buktatói mire kell és érdemes figyelni?

Közzétéve:2020.11.18
Frissítve:2021.09.11

Ingatlant vásárolni hosszú, stresszes folyamat, és bizony vannak olyan buktatók, amelyeket nagyon sokan elkövetnek. Most bemutatjuk a legjellemzőbb hibákat, amelyeket feltétlen érdemes elkerülni, ha utólag nem szeretné megbánni a vásárlást.
Az ingatlan vásárlás előtt mindenképpen készítsünk egy rövid és reális listát arról, hogy mennyit tudunk maximum a vásárlásra szánni és mik azok a tulajdonságai a leendő lakásnak, amellyel mindenképpen rendelkeznie kell.

Az ingatlan vásárlási  lista készítés másik fontos sarokpontja, hogy az együtt élők vagy együtt költözők megegyezzenek ezekben a minimum feltételekben. Találkoztam már ugyanis olyan élethelyzettel (nem is eggyel), ahol a házastársak pusztán abban tudtak megegyezni, hogy a meglévő helyett nagyobb alapterületű lakásra van szükségük, azonban egyikük külvárosi, csendes környezetbe, kertes lakásba vágyott, másikuk pedig maradt volna a belvárosban, villamosvonal mentén és semmi szükségét nem látta a kertnek.

Ezeket az igényeket nagyon nehéz egy kívülálló ingatlanügynöknek összeegyeztetni és elárulhatom, hogy egy hirtelen, meggondolatlan döntés után végül a külvárosban, egy számukra ismeretlen környéken kötöttek ki, amely erősen kompromisszumos lett nemcsak egyik, de mindkét fél számára!

Legyen tehát egy közös lista, amelyhez mindenképpen ragaszkodnak a felek és érdemes megjelölni a lista azon pontjait, amelyben engedékenyebbek lehetnek.

 

Elfelejtik a lakás keresők, hogy ez türelemjáték!

Biztosan ismerik azt a helyzetet, amikor hosszú hetek óta nézik a botrányosabbnál botrányosabb lakásokat, közben szorít az idő, mert esetleg költözni kellene az előző ingatlanból. Ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy a lakáskeresők elhatározzák, hogy rövid időn belül, történjék bármi, lakást fognak venni és vagy a soron következő megtekintett lakást vagy a már korábbiakból egyet vesznek meg.

Erre az attitűdre pedig a dörzsölt ingatlanosok előszeretettel ugranak, legyünk tehát türelmesek (vagy legalább mutassuk ezt a külvilág felé)! Ha telítődtünk a hirdetésekkel és a kínos lakás bejárásokkal, akkor pihenjünk pár napot vagy hetet! Ilyenkor ne is nézzünk rá egyetlen hirdetésre sem és csak az előre meghatározott idő lejártakor kezdjük újra a keresést. Ez a kis szünet megkímélhet minket egy rossz és költséges döntéstől.

 

Nem minden jó vétel, ami olcsó!

Ritkán persze előfordulhat, hogy az eladónak valóban sürgős az eladás, például bedőlt hitele vagy válás miatt és ekkor nagyobb engedményekre is hajlandó. Azonban általánosságban elmondható, hogy ingatlanok esetén a túl jó ajánlat, túl szép, hogy igaz legyen. Az alacsony ár sokszor leromlott állapotot, rossz lokációt vagy egyéb előnytelen tényezőt rejt. Ilyen lehet a lift hiánya, a tulajdoni lapon földszintiként jelölt, valójában szuterén vagy félszuterén ingatlan vagy a közlekedés szempontjából rossz fekvésű, esetleg rossz környéken lévő ingatlan.

Ha feltűnően olcsó ingatlan hirdetés kerül elénk, mindenképpen tekintsük meg személyesen az ingatlant, érdeklődjünk a szomszédokról és a szomszédoktól a környékről, érkezzünk tömegközlekedéssel, menjünk a találkozó előtt hamarabb vagy maradjunk még utána és sétáljunk a környéken, valamint az állapotra vonatkozóan kérjük szakértő véleményét.

Manapság már felkérhető olyan építész szakértő, aki segít a lakás vásárlása előtt eldönteni, hogy érdemes e megvásárolni az ingatlant vagy sem. Egy ilyen felmérés az ingatlan vételárához (vagy a felújítási költségekhez) képest elhanyagolható összegbe kerül, viszont sok bosszúságtól és felesleges kiadástól megvédhet minket. A minimum feltételeket pedig ekkor se felejtsük el: vajon megfelel e nekik az ingatlan és belefér e a felújítás abba a költségkeretbe, amit előre meghatároztunk?

 

Az érzelmek győznek

Lakásvásárlás során számos esetben hagyatkoznak a vevők a megérzéseikre vagy egyszerűen csak megragadja őket az ingatlannak egy vagy két jelentéktelen részlete, amely arra hajtja őket, hogy meg is vegyék azt. Egyrészt a minimum feltételek ilyen esetben is segítenek, csak ragaszkodni kell hozzájuk és feltenni a kérdést, hogy vajon ezek a szuper részletek a fontosak vagy azok a sarokpontok, amelyekkel a jövendőbeli ingatlannak mindenképpen rendelkeznie kell. Másrészt az ajánlattétel előtt tegyünk fel minden lényeges kérdést az ingatlannal kapcsolatban.

Ezek - a teljesség igénye nélkül - az alábbiak:

1)Milyen fűtési rendszer van? Egyedi? Házközponti? Konvektor? Távfűtés? stb. és kérni, hogy mutassa meg a befizetett számlákat, hogy legyen képünk a jövőbeli rezsi költségről. Volt -e felújítva a fűtési rendszer?

2)Milyen az elektromos hálózat? Cseréje mikor történt? Egy régi alumínium vezetékkel ellátott ingatlan hálózata sérülékeny és a cseréje költséges lehet.

3)Milyen az ingatlan fekvése?

4)Havonta mennyi közös költséget kell fizetni és az mit tartalmaz? Várható e nagyobb kiadás, felújítás? Mikor volt az utolsó nagy felújítás (fűtés, szigetelés, lépcsőház felújítás stb.)

5)Hogyan lehet parkolni az ingatlan közelében? Van e esetleg gépkocsi beálló hely vagy garázs? Fizetős övezet e? Szokott e szabad parkolóhely lenni?

6)Saját tároló, pince, pincerész vagy közös tároló tartozik -e lakáshoz? Azt a birtokbaadás időpontjára kiüríti e? Ha nem, akkor hajlandó e bérleti díjat fizetni? Vagy lemond a benne lévő tárgyakról, és azok például egy lomtalanításkor eltávolíthatók e?

7)A lakás megtekintésekor érdemes a nyílászárók (ablakok, ajtók és szúnyoghálók) állapotát ellenőrizni, ezek cseréje meglepően sokba kerül!

8)A társasház mikor épült? Milyen technológiával? Milyen anyagból?

9)Ha esetleg van lift, lehet érdeklődni annak állapotáról és arról, hogy milyen gyakran igényel javítást.

11)Sok lépcsőházban a lakók takarítanak, máshol takarítót alkalmaz a lakóközösség, érdemes erre is rákérdezni!

12)Több régi építésű ingatlanban van szemétledobó, amelyet a lakók aktívan használnak. Erről érdemes tudni, hogy sokszor eldugul, büdös és vonzza a bogarakat, emiatt már jónéhány helyen lezárták ezeket. Ha mi olyan házban nézünk lakást, ahol még használatban van, azzal jó előre tisztában lenni!

13)Milyen TV/internet szolgáltató van bevezetve a házba/környéken?

14)Jó tudni, hogy a rovar- és rágcsálóirtás kapcsán megteszi e a lakóközösség a szükséges megelőző intézkedéseket (rendszeres irtás, csapdák kihelyezése stb.)

15)Vannak e közösen használható helyiségek, például fitnesz terem vagy medence? Ezek ugyanis jelentős mértékben megnövelik a közös költséget! Hogyan lehet őket igénybe venni?

16)A lakóközösség összetételére és a közvetlen szomszédokra is javasolt rákérdezni, például nyugdíjasok, kisgyerekesek, kutya tulajdonosok e!

17)Az ingatlan megközelíthetőségére (villamos, busz, metró, HÉV stb.), illetve arra, hogy autóval körülbelül mennyi idő mondjuk a belvárosba eljutni.

18)Van e teher a lakáson? Bár erről magunk is győződjünk meg, ezek az adatok mindig szerepelnek a tulajdoni lapon!

19)A tulajdonosnak mennyire sürgős az ingatlan eladása? Van e ideje kivárni a hitelfelvételt vagy mindenképpen gyorsan, készpénzes vevőnek szeretné eladni?

20)A lakás birtokba adását mikor tervezi a tulajdonos? Esetleg meg kell e várni, míg ő is megtalálja következő otthonát?

 

Hiba elhinni az ingatlanos blöfföt!

Sok ingatlanos még mindig alkalmazza a régi, “bevált” fordulatokat, mint a “több érdeklődő is van” és “holnap érkezik egy igazán komoly vevő” stb. Ezek jelentős része olyan csúsztatás, amelyet nem szabad elhinni! Tartsunk ki a minimum lista mellett és kérjünk minden kérdésünkre választ! Ha megfelel mindennek az ingatlan, ne habozzunk, tegyünk ajánlatot! De semmiképp se kapkodjunk azért, mert egy ingatlanos más vevő érkezésével ijesztget.

 

A környék igenis számít!

Alapszabály, hogy a lakást nem tudjuk áttolni egy jobb helyre. Minden esetben érdeklődjünk a környékről ismerősöktől, kollégáktól, vagy vannak már olyan csoportok a közösségi médiában, amelyek adott városrészek vagy városok lakóiból állnak. Keressük meg ezeket és kérdezzük meg a csoporttagokat, hogy szerintük, melyik környéken érdemes lakást vásárolni, esetleg már célirányosan, a kinézett lakás környékéről is érdeklődhetünk. Ismeretlenül, néhány perces séta után semmiképp se döntsünk egy környék mellett!

A fenti pontok szem előtt tartásával lakásvásárlásnál nagyobb eséllyel fog jó döntést meghozni, ha pedig az ingatlan keresés, vásárlás kapcsán lenne kérdése, keressen minket a Kapcsolat menüpont alatti elérhetőségeken!

 

 

 

Írjon Nekünk

Miben tudunk segíteni?


Kapcsolatfelvétel

Jelenleg csak budapesti és pest megyei ingatlanok értékesítését tudjuk vállalni!

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Csak Budapesten és Pest megyében tudunk megbízásokat vállalni jelenleg.

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

A konzultáció díja 50.000 Ft + áfa. Az összeget beszámítjuk, ha lesz közöttünk további együttműködés, tehát megbízást kapunk egy ingatlan eladására, vagy felkutatására.

Megrendelem a konzultációt, és várom a díjbekérőt, Valamint megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Csak Budapesten és Pest megyében tudunk megbízásokat vállalni jelenleg. Az értékmegállapítás díja 50.000 Ft + áfa. Természetesen az összeget beszámítjuk, amennyiben megbízást kapunk az ingatlan értékesítésére.

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Jelenleg csak budapesti és pest megyei ingatlanok értékesítését tudjuk vállalni!

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Gyakori Kérdések.


Szólj hozzá te is !

Hozzászólások.

Kérjük vedd figyelembe, hogy hozzászólásod csak moderáció után jelenik meg az oldalon.

Olvassa el a többi cikkünket is legyen tájékozott
Köszönjük a kommented, moderálás után megjelenítjük