Menü bezárása
Konzultáció Ingatlanod értéke Kalkulátorok Miben tudunk segíteni Gyík Befektetőknek Bejelentkezés

Eltartási szerződés | Életjáradéki szerződés. Melyik a jobb megoldás? - Mi a különbség?

Közzétéve:2021.11.08
Frissítve:2021.12.13

Röviden így foglalható össze, miért létezik egyszerre eltartási, életjáradéki és öröklési szerződés is. Mind az időseknek nyújtott szolgáltatásokról szól, de a részletekben jelentősen különböznek.

 

Amikor ingatlanüzletről van szó, előkerül az eltartási szerződés, életjáradéki szerződés, öröklési szerződés kifejezés. Ezekben akad hasonlóság, hiszen mind az idős emberek életminőségét hivatottak javítani, ám mi most azt vizsgáltuk meg, melyik miben különbözik a másiktól.

 

Eltartási szerződés mikor száll át a tulajdoni jog az eltartóra?

Az eltartási, más néven tartási szerződés és az öröklési szerződés lényege azonos: mindkettő esetében az eltartott az általa birtokolt ingatlan tulajdonjogát ruházza az eltartóra, aki ezért élete végéig biztosítja számára a szerződésben rögzített szolgáltatásokat, ilyen a lakhatás, az élelmiszerellátás, a ruházkodás, a gyógyszerek beszerzése, majd a haláleset után a temetés elrendezése. Nem mindegy azonban, mikor száll át a tulajdoni jog az eltartó nevére.

 

Az eltartási szerződés esetében ez a megkötéssel egyidejűleg megtörténik, onnantól kezdve az eltartó a tulajdonos. Persze az eltartottat tartási jog védi, nem lehet kitenni a lakásból. A tulajdonos személye viszont változhat, az eltartó továbbértékesítheti a tulajdonjogot.

 

Az öröklési szerződés esetében ez nincs így: itt csak a végén kapja meg a tulajdonjogot az eltartó. Ugyanúgy működik, mint egy végrendelet, ilyenkor az erre az esetre érvényes szabályokat kell alkalmazni.

 
Kinek és miért jobb az öröklési szerződés az eltartási szerződésnél?

Természetesen az eltartottnak, aki így nagyobb biztonságban érezheti magát. Az ingatlan élete végéig az övé marad, abban élhet, és biztosítják számára a szerződésben rögzített szolgáltatásokat. Az öröklési szerződés szabályai szigorúabbak, részletes formai és tartalmi követelményeknek kell megfelelnie, ezzel szemben az eltartási és az életjáradéki némileg lazább.

 

Juttatások vagy szolgáltatások?

Szintén hasonlóság, hogy általában az eltartott fogalmazza meg először az igényeit, és az eltartó dönthet arról a szerződés aláírása előtt, hogy elfogadja-e ezeket. Közösen alakíthatnak a feltételeken, megbeszélhetik a mindenkinek megfelelő változat részleteit.

 

Mi az eltartási szerződés ellenértéke?

Az eltartási és öröklési szerződés esetében az ellenérték, ellenszolgáltatás tárgya szó szerint szolgáltatás, a már fentebb említett feladatok ellátása. Ilyen a lakhatás, az élelmiszerellátás, a ruházkodás, a gyógyszerek beszerzése…….

 

Mi az életjáradéki szerződés ellenértéke?

Az életjáradéki szerződés esetében nem az helyzet, mint az eltartási szerződésnél. Itt rendszeres juttatásban állapodnak meg, ez általában havi jellegű, de lehet negyedéves is. 

(Eletjáradék kalkulátor)


Életjáradéki szerződésnél a lényeg, hogy konkrét juttatásról, legtöbbször pénzről, esetleg termékről vagy terményről van szó ellenértékként. Míg az első kettőnél az eltartási szerződénél a tettek dominálnak.

 

Az életjáradéki szerződés kiszámíthatóbb, a másik kettőt nevezik szerencseelemet hordozó szerződésnek is. Ez azt jelenti, hogy a megkötéskor nem látszik részletesen, mivel jár majd. A ruházkodás biztosításánál jelentősen változhat az eltartott testsúlya, a gyógyszerek esetében lehet, hogy a dupláját írja ki neki az orvos, de az is elképzelhető, hogy a felére csökken az adagja. Nem tudni, lesz-e szükség 24 órás felügyeletre, és ha lesz, mennyi ideig. Egyik esetben sem tudni azt sem, egy hónapra vagy 15 évre fog szólni a megállapodás.


Az eltartási szerződés nem csupán egy hivatalos dokumentum, bizalomra is szükség van, hogy működjön a megállapodás. Az eltartó szolgáltatások biztosítását vállalja magára, ám előfordulhat, hogy egy idő után ez nem áll módjában, vagy nincs rá lehetősége. Ilyenkor a szerződés közös megegyezéssel átalakítható, de bíróság elé is kerülhet az eset.

 

Mi tartozik az eltartási szerződésbe?


Az eltartási szerződés különleges megállapodást jelent két fél között. Egyrészt írott dokumentum készül, amelyben minden fontos részt rögzítenek, ám ezen felül is szükség van egy bizalmi alapra, hiszen a személyes gondoskodás a megállapodás tárgya. Mindkét fél számára lényeges, hogy ez milyen körülmények és kik között valósul meg.

 

Miben különbözik az eltartási szerződés az életjáradékitól?


Abban hogy nem kifejezetten anyagi jellegű szolgáltatásokat tartalmaz. Azaz nem egy bizonyos összeget kell a tulajdonjogért cserébe biztosítani, hanem a lakhatási jog mellett gondoskodást, élelemellátást, ruháztatást, betegápolást, a gyógyszerek beszerzését, illetve mivel a kedvezményezett élete végéig szól a vállalás, a tisztességes temetés is a kötelezettségek közé tartozik. A fentiek miatt fontos, hogy ez a szerződésfajta személyhez kötötten jöjjön létre, az eltartó nem bízhat meg mást a feladattal. Amit vállal, azt személyesen kell teljesítenie.

 

Amikor nem teljesít az eltartó mi lesz az eltartási szerződést?


Az eltartási szerződésd vállalása jelentős anyagi áldozattal jár, ez a fizetség a tulajdonjogért. Mivel tartós helyzetről, hosszú évekre szóló kötelezettségről van szó, előfordulhat olyan élethelyzet, hogy az eltartó nem biztosítja az eltartási szerződésben foglalt körülményeket, a megfelelő ellátást az eltartott számára. Mindegy, hogy ez önhibáján kívül történik, vagy a megromló személyes kapcsolat miatt szívódik fel az eltartó, minkét esetben szerződésszegést követ el.

 

Ilyen esetben az eltartott léphet. Ha kapott megfelelő biztosítékot a tulajdonjog átruházásáért, arra igényt tarthat, ha nem volt ilyen, akkor pedig az ingatlanra bejegyzett eltartási jog alapján az ingatlanból részt követelhet vissza. Ez a békésebb megoldás.

 

Eltartási szerződés módosítható életjáradéki szerződéssé?


Ha a felek viszonya teljesen megromlik, kibékíthetetlen ellentétek állnak fent, akkor az eltartási szerződés módosítható életjáradéki szerződéssé, azaz a szolgáltatások helyett csak anyagi jellegű juttatás lesz az eltartó kötelezettsége. Ennek összegét minden körülményt figyelembe véve állapítják meg, a szerződés hatálya szintén az eltartott élete végéig szól.

 

Olyan is előfordulhat, hogy képtelenek zöld ágra vergődni, azaz az eltartó se nem szolgáltat, se nem fizet, vagy az eltartó nem hajlandó elfogadni ezeket. Ebben az esetben a bíróság jogosult megoldást találni, és meg is szüntetheti az eltartási szerződést.

 

Fontos, hogy figyelembe veszik a kéréseket, azaz olyan ítélet nem születhet, amely sem az eltartónak, sem az eltartottnak nincs ínyére. Ha megszűnik az eltartási szerződés, el kell számolnia a két félnek, ebben az eljárásban minden részletet mérlegel a bíróság.

Írjon Nekünk

Miben tudunk segíteni?


Kapcsolatfelvétel

Jelenleg csak budapesti és pest megyei ingatlanok értékesítését tudjuk vállalni!

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Csak Budapesten és Pest megyében tudunk megbízásokat vállalni jelenleg.

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

A konzultáció díja 50.000 Ft + áfa. Az összeget beszámítjuk, ha lesz közöttünk további együttműködés, tehát megbízást kapunk egy ingatlan eladására, vagy felkutatására.

Megrendelem a konzultációt, és várom a díjbekérőt, Valamint megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Csak Budapesten és Pest megyében tudunk megbízásokat vállalni jelenleg. Az értékmegállapítás díja 50.000 Ft + áfa. Természetesen az összeget beszámítjuk, amennyiben megbízást kapunk az ingatlan értékesítésére.

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Jelenleg csak budapesti és pest megyei ingatlanok értékesítését tudjuk vállalni!

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Gyakori Kérdések.


Szólj hozzá te is !

Hozzászólások.

Kérjük vedd figyelembe, hogy hozzászólásod csak moderáció után jelenik meg az oldalon.

Olvassa el a többi cikkünket is legyen tájékozott
Köszönjük a kommented, moderálás után megjelenítjük