Menü bezárása
Ingatlanpiac info Ingatlanpiaci konzultáció Ingatlanod értéke Ha eladnád ingatlanod Kalkulátorok Szolgáltatások Gyík Befektetőknek Csapatunk Bejelentkezés

Telekadó - Telekadó mentesség. Mit kell tudni a telekadóról?

Közzétéve:2020.11.24
Frissítve:2022.03.22

A telekadót a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény szabályozza, ám annak mértékét és részletszabályait a helyi és kerületi önkormányzatok határozzák meg.


Ha szerencsénk van, a helyi önkormányzat vagy eltekint ennek az adófajtának a beszedésétől vagy pedig engedményként bizonyos csoportokat kivesz a fizetési kötelezettség alól, például előfordul, hogy a 65 év felettiek mentességet vagy kedvezményt kapnak, esetleg bizonyos ingatlan típusokat mentesítenek a fizetési kötelezettség alól.


Mit kell tudni a telekadóról?


Telekadót annak kell megfizetnie, aki az adott év első napján tulajdonosa a teleknek (amennyiben több tulajdonos van, mindannyiuknak meg kell fizetni, tulajdoni hányaduk arányában). Mértékéről a telek fekvése szerinti illetékes önkormányzat dönt rendeletben, a kiszabott telekadót pedig minden év március 15. napjáig és szeptember 15. napjáig kell megfizetni két részletben, vagy befizethető egy összegben pótlékmentesen március 15. napjáig. A tulajdonos(ok)nak minden év január 15. napjáig kell bevallást készíteni az önkormányzat adóhatósága részére, ha a telekkel kapcsolatban olyan változás állt be, ami hatással van a telekadóra, a telekrészekről, amik mentesség alá tartoznak, és a telekadó alá eső telekrészekről.


A telekadó számításnak két módja van


Amelyek közül az adott önkormányzat dönti el, hogy melyiket alkalmazza. Az egyik módszer négyzetméter alapján állapítja meg a telekadó mértékét. Azaz a telek alapterülete szolgál alapként az adó meghatározásához, ekkor maximum 200.- Ft/négyzetméter lehet a telekadó (kevesebb persze lehet, több viszont nem!). A másik módszer a korrigált forgalmi érték alapú számítás, amely esetben a telekadó maximum 3 százaléka lehet a korrigált forgalmi értéknek (ebben az esetben az adó alapja az építmény forgalmi értékének 50 százaléka lesz, azaz a korrigált forgalmi értéke).


A telekről mindenki tudja, hogy mi is pontosan, ám a telekadó kapcsán az a lényeges, amelyet a törvény kimond a telekről. Ez pedig a következő: teleknek tekinthető az a terület, ahol nincs épület.Telekadó mentes a belterületi mezőgazdasági művelési terület (de nem halastó), a külterületi termőföld, tanya, valamint a telek azon része, amelyen az épület (ház) hasznos alapterülete található.


Nem kell telekadót fizetni, mert a jogszabály mentességet biztosít


-   ha épület épül a telekre (az épület hasznos alapterületére nem kell telekadót fizetni),


-   ha a telek belterületi erdőként kerül az ingatlan - nyilvántartásba,


-   ha a telek építési tilalom alatt áll (a telek fele lesz adómentes).Mentes a telekadó alól a helyi adókról szóló törvény szerint-   az épület, épületrész hasznos alapterületével egyező nagyságú telekrész,


-   a mezőgazdasági művelés alatt álló belterületi telek,


-   az építési tilalom alatt álló telek adóköteles területének 50 százaléka,


-   az adóalany termék-előállító üzeméhez tartozó, jogszabályban vagy hatósági előírásban megállapított védő-biztonsági terület (övezet), feltéve, ha az adóalany adóévet megelőző adóévi, évesített nettó árbevétele legalább 50 százalékban saját előállítású termék értékesítéséből származik.


 


Telekadót akkor kell fizetni


-   ha a belterületi mezőgazdasági művelési területet kivonják művelés alól,


-   ha a tanya más megnevezést kap az ingatlan - nyilvántartásban,


-   ha a külterületi termőföldet kivonják művelés alól


-   ha a telken lévő épületet (ház) lebontják.


Amennyiben adókötelessé válik egy telek, az adó megfizetésére a következő év első napjától kerül sor. Azaz, ha például a tanya, nem lesz tanya többé 2020. december 1. napjával (mert más megnevezést kap az ingatlan - nyilvántartásban), akkor 2021. január 1. napján megállapítja a helyi önkormányzat, hogy adóköteles az adott telek és kiszabja az adott évre a telekadót.


Ha azonban a telken lévő épület megszűnik (például bontás miatt), akkor a bontást követő félév (!) első napján keletkezik adófizetési kötelezettség.

A telekadó fizetési kötelezettség megszűnése pedig szintén az adott esemény évének utolsó napjával történik. Tehát ha a telek művelési ágát szüntetik meg 2020 év közben, akkor telekadó fizetési kötelezettség 2020. december 31. napjáig él. Ez alól a telekre történő építkezés kivétel, mivel a beépítés félévének utolsó napjával szűnik meg a telekadóval kapcsolatos kötelezettség.


A telekadóról tehát semmiképpen sem érdemes elfeledkezni, hiszen az önkormányzat a feledékenyek részére is megállapítja a telekadót, a késedelmet pedig bírsággal “jutalmazza”.


Visszahívást kérek

Elovastam és elfogadom az ingatlan5 csoport adatkezelési szabályzatát

Kapcsolodó cikk: 


Telekvásárlás - Legfontosabb tudnivalók 


Tel: +36706662522


Szólj hozzá te is !

Hozzászólások.

Kérjük vedd figyelembe, hogy hozzászólásod csak moderáció után jelenik meg az oldalon.

Olvassa el a többi cikkünket is legyen tájékozott
Köszönjük a kommented, moderálás után megjelenítjük