Menü bezárása
Konzultáció Ingatlanod értéke Kalkulátorok Miben tudunk segíteni Gyík Befektetőknek Bejelentkezés

Telekadó - Telekadó mentesség. Mit kell tudni a telekadóról?

Közzétéve:2020.11.24
Frissítve:2023.01.08

A telekadót a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény szabályozza, ám annak mértékét és részletszabályait a helyi és kerületi önkormányzatok határozzák meg.


Ha szerencsénk van, a helyi önkormányzat vagy eltekint ennek az adófajtának a beszedésétől vagy pedig engedményként bizonyos csoportokat kivesz a fizetési kötelezettség alól, például előfordul, hogy a 65 év felettiek mentességet vagy kedvezményt kapnak, esetleg bizonyos ingatlan típusokat mentesítenek a fizetési kötelezettség alól.


Mit kell tudni a telekadóról?


Telekadót annak kell megfizetnie, aki az adott év első napján tulajdonosa a teleknek (amennyiben több tulajdonos van, mindannyiuknak meg kell fizetni, tulajdoni hányaduk arányában). Mértékéről a telek fekvése szerinti illetékes önkormányzat dönt rendeletben, a kiszabott telekadót pedig minden év március 15. napjáig és szeptember 15. napjáig kell megfizetni két részletben, vagy befizethető egy összegben pótlékmentesen március 15. napjáig. A tulajdonos(ok)nak minden év január 15. napjáig kell bevallást készíteni az önkormányzat adóhatósága részére, ha a telekkel kapcsolatban olyan változás állt be, ami hatással van a telekadóra, a telekrészekről, amik mentesség alá tartoznak, és a telekadó alá eső telekrészekről.


A telekadó számításnak két módja van


Amelyek közül az adott önkormányzat dönti el, hogy melyiket alkalmazza. Az egyik módszer négyzetméter alapján állapítja meg a telekadó mértékét. Azaz a telek alapterülete szolgál alapként az adó meghatározásához, ekkor maximum 200.- Ft/négyzetméter lehet a telekadó (kevesebb persze lehet, több viszont nem!). A másik módszer a korrigált forgalmi érték alapú számítás, amely esetben a telekadó maximum 3 százaléka lehet a korrigált forgalmi értéknek (ebben az esetben az adó alapja az építmény forgalmi értékének 50 százaléka lesz, azaz a korrigált forgalmi értéke).


A telekről mindenki tudja, hogy mi is pontosan, ám a telekadó kapcsán az a lényeges, amelyet a törvény kimond a telekről. Ez pedig a következő: teleknek tekinthető az a terület, ahol nincs épület.Telekadó mentes a belterületi mezőgazdasági művelési terület (de nem halastó), a külterületi termőföld, tanya, valamint a telek azon része, amelyen az épület (ház) hasznos alapterülete található.


Nem kell telekadót fizetni, mert a jogszabály mentességet biztosít


-   ha épület épül a telekre (az épület hasznos alapterületére nem kell telekadót fizetni),


-   ha a telek belterületi erdőként kerül az ingatlan - nyilvántartásba,


-   ha a telek építési tilalom alatt áll (a telek fele lesz adómentes).Mentes a telekadó alól a helyi adókról szóló törvény szerint-   az épület, épületrész hasznos alapterületével egyező nagyságú telekrész,


-   a mezőgazdasági művelés alatt álló belterületi telek,


-   az építési tilalom alatt álló telek adóköteles területének 50 százaléka,


-   az adóalany termék-előállító üzeméhez tartozó, jogszabályban vagy hatósági előírásban megállapított védő-biztonsági terület (övezet), feltéve, ha az adóalany adóévet megelőző adóévi, évesített nettó árbevétele legalább 50 százalékban saját előállítású termék értékesítéséből származik.


 


Telekadót akkor kell fizetni


-   ha a belterületi mezőgazdasági művelési területet kivonják művelés alól,


-   ha a tanya más megnevezést kap az ingatlan - nyilvántartásban,


-   ha a külterületi termőföldet kivonják művelés alól


-   ha a telken lévő épületet (ház) lebontják.


Amennyiben adókötelessé válik egy telek, az adó megfizetésére a következő év első napjától kerül sor. Azaz, ha például a tanya, nem lesz tanya többé 2020. december 1. napjával (mert más megnevezést kap az ingatlan - nyilvántartásban), akkor 2021. január 1. napján megállapítja a helyi önkormányzat, hogy adóköteles az adott telek és kiszabja az adott évre a telekadót.


Ha azonban a telken lévő épület megszűnik (például bontás miatt), akkor a bontást követő félév (!) első napján keletkezik adófizetési kötelezettség.

A telekadó fizetési kötelezettség megszűnése pedig szintén az adott esemény évének utolsó napjával történik. Tehát ha a telek művelési ágát szüntetik meg 2020 év közben, akkor telekadó fizetési kötelezettség 2020. december 31. napjáig él. Ez alól a telekre történő építkezés kivétel, mivel a beépítés félévének utolsó napjával szűnik meg a telekadóval kapcsolatos kötelezettség.


A telekadóról tehát semmiképpen sem érdemes elfeledkezni, hiszen az önkormányzat a feledékenyek részére is megállapítja a telekadót, a késedelmet pedig bírsággal “jutalmazza”.


Visszahívást kérek

Elovastam és elfogadom az ingatlan5 csoport adatkezelési szabályzatát

Kapcsolodó cikk: 


Ha szükség lenne útmutatásra az eladás/ingatlanvásárlás témakörben, írjon bátran!

Írjon Nekünk

Miben tudunk segíteni?


Kapcsolatfelvétel

Jelenleg csak budapesti és pest megyei ingatlanok értékesítését tudjuk vállalni!

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Csak Budapesten és Pest megyében tudunk megbízásokat vállalni jelenleg.

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

A konzultáció díja 50.000 Ft + áfa. Az összeget beszámítjuk, ha lesz közöttünk további együttműködés, tehát megbízást kapunk egy ingatlan eladására, vagy felkutatására.

Megrendelem a konzultációt, és várom a díjbekérőt, Valamint megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Csak Budapesten és Pest megyében tudunk megbízásokat vállalni jelenleg. Az értékmegállapítás díja 50.000 Ft + áfa. Természetesen az összeget beszámítjuk, amennyiben megbízást kapunk az ingatlan értékesítésére.

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Jelenleg csak budapesti és pest megyei ingatlanok értékesítését tudjuk vállalni!

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Gyakori Kérdések.


Szólj hozzá te is !

Hozzászólások.

Kérjük vedd figyelembe, hogy hozzászólásod csak moderáció után jelenik meg az oldalon.

Olvassa el a többi cikkünket is legyen tájékozott
Köszönjük a kommented, moderálás után megjelenítjük