Menü bezárása
Ingatlanpiac info Adja el otthonát Vevőknek Bérlés Kalkulátorok Befektetés Képzések akadémia Karrier Segítség központ Munkatársaink Gyík

Ingatlan alku

Közzétéve:2020.11.16
Frissítve:2021.09.11

A sikeres ingatlanalku lépései. Amennyiben szeretné elérni, hogy önnek kedvező egyezség szülessen az eladási folyamat végén, egy jól felépített stratégián kell végig vinnie a vevőt. Ha tudja hogyan és mit csinál, többet fog kapni az ingatlanért. Ezekre kell figyelni egy ingatlan áralku folyamán, ha a legkedvezőbb árat szeretné kapni: 1)    Az ingatlanpiac feltérképezése. Tisztában kell legyünk a környékünkön található hasonló ingatlanok árával.  Hasonlítsuk össze ingatlanunk árát a piacon lévő ingatlanok árával. Ha azt látja a vevő, hogy rendelkezik bizonyos szakértelemmel, könnyebben igazat ad. A jó áralku elengedhetetlen része a piacismeret! 2)    Ne legyenek elhallgatott hibák! Csak az eladásra felkészített lakást kezdjük el árulni, igy kevesebb lehetősége, oka lesz alkudozni a vevőnek . 


 3)    Az ingatlan hirdetés legyen minőségi, érzelmeket keltő szöveg! Méretezett alaprajzzal, jó minőségű fotókkal. Semmikképp ne írja bele a hirdetésbe, hogy az ár alkuképes, ha nem szeretne nagyon alacsony ajánlatot kapni.


 4)    Ha már a telefonbeszélgetés alkalmával kitérnek arra, hogy mennyi alku van az ingatlan árában, bátran lehet a kérdésre válaszolni a következőképp: „Ha az árban megegyezünk, megveszi az ingatlant? Jőjjön el, nézze meg az ingatlant, a többit személyesen megbeszéljük!”


 5)    Csak tiszta, rendezett, mutatásra felkészített lakás várja a megtekintés során a vevőt, erre mindig kivétel nélkül figyelni kell!


 6)    Nagy valószínűséggel a vevőjelölt önnek fogja szegezni a kérdést, miszerint: „Miért akarja eladni az ingatlant?”  De a motivációinkat soha ne áruljuk el! Itt gondolok arra, ha egy sokkal jobb árérték aranyú ingatlant akarunk venni, ne ébresszünk olyan gondolatokat a vevő fejében, hogy ő is azt az ingatlant akarja megvásárolni. De legyen szó családi vagy gazdasági problémáról, a motivációinkat mindig tartsuk titokban.


 7)    „Mennyi a vége?” ez a kérdés is általában elhangzik egy lakásmutatás során. Ne áruljuk el, hogy mi az utolsó ár, amit kapni szeretnénk az ingatlanért! Mindig a vevőnek kell először tennie ajánlatot.


 8)     Amikor megkapjuk a várva várt ajánlatot, ne legyünk túl lelkesek. Érdemes  mindenképp szerénynek, barátságosnak és visszafogottnak maradnunk. Figyeljük a vevő reakcióját, hátha egy jobb ajánlatot is elérhetünk.


 9)    Jól bevált módszer, hogy a vevő szakembert hív magával, hogy általa jobban tudjon alkudni. Ne ijedjünk meg, járjunk utána mi is, mielőtt bármibe belemennénk!


 10)  Ne essünk kétségbe, ha a biztosnak látszó vevő mégis vásárlás nélkül akar távozni. Ne kiabáljunk utána, hogy mégis odaadjuk az ingatlant a kínált áron! Ígérjük meg inkább, hogy pár napon belül jelentkezünk. Az esetek többségében több lépésből áll az áralku. Általában 2-3 lépésre kell számítani.


 11)  Végül kérjük, hogy írásban, pénzzel alátámasztva erősítse meg a vevőnk az ajánlatát! Ez azért fontos, hogy a vevő az adásvételi szerződés megkötéséig ne tegyen másik lakásra ajánlatot.


 

Egy üzlet akkor jó, ha mindkét fél jól érzi magát a végén. Ne hozzuk a másikat olyan helyzetbe, amibe mi magunk se szeretnénk kerülni!

Ezen lépések betartásával el tudjuk érni a legjobb alkupozíciót és ki tudjuk hozni az ingatlanból a legjobb vételárat. 

Sikeres eladást kívánunk!


Szólj hozzá te is !

Hozzászólások.

Kérjük vedd figyelembe, hogy hozzászólásod csak moderáció után jelenik meg az oldalon.

Olvassa el a többi cikkünket is legyen tájékozott
Köszönjük a kommented, moderálás után megjelenítjük