Menü bezárása
Ingatlanpiac info Ingatlanpiaci konzultáció Ingatlanod értéke Ha eladnád ingatlanod Kalkulátorok Szolgáltatások Gyík Befektetőknek Csapatunk Bejelentkezés

Lakáshasználat újrarendezése

Közzétéve:2022.02.28
Frissítve:2022.03.17

Az utóbbi néhány írásunkban végigvettük, hogy hogyan is lehet rendezni a lakáshasználatot válás esetén. Lényeges azonban tudni, hogy semmi sincs kőbe vésve és ha a körülmények változnak, akkor bizony a lakáshasználatot is újból lehet rendezni. Nézzük, hogyan!

 

Újrarendezés

 

A Ptk. 4:85. §- a rendelkezik a lakáshasználat újrarendezéséről, amelynek értelmében, ha a bíróság a lakás osztott használatát rendelte el vagy a tulajdonos, a haszonélvező házastársat kötelezte a lakás elhagyására, akkor bármelyik fél kérheti a lakáshasználat újrarendezését. Ennek fontos eleme, hogy akkor kérhető az újrarendezés, ha a korábbi körülményekben (amely alapján a bíróság meghozta a döntését) olyan változás állt be, amely már jogi érdeket vagy a közös kiskorú gyermek jogi érdekét sérti. Tehát alapvetően a korábbi döntés óta eltelt időt és az azóta bekövetkezett változásokat fogja a bíróság vizsgálni, és az új döntést is ezen időszak történéseire fogja alapozni. Persze ez alól is van kivétel!


Lássuk, mely körülmények okozhatják az érdeksérelmet: az osztott lakáshasználat során a konfliktusok okozta stressz vagy akár a fizikai bántalmazás már elég ok arra, hogy a lakáshasználat újrarendezését kérje az egyik fél. Az is előfordulhat, hogy bár a válás során a felek szerződésben állapodtak meg a lakáshasználatról, utóbb kiderül, hogy az egyik fél (jellemzően, de nem kizárólagosan a feleség) már több éve elszenvedője volt a másik fél agresszív viselkedésének és az egyezség is e félelemben keletkezett, így az sem akkor, sem később nem tekinthető az ő valós akaratának. Tehát kérheti a feleség (vagy a félelemben tartott fél) a lakáshasználat rendezését, arra tekintettel, hogy jelenleg is rettegésben él (akár közös gyermekükkel együtt) és ez súlyosan sérti az ő érdekeit.

 

A fentiek alapján elmondható, hogy mind a bíróság általi, mind pedig a szerződéses lakásrendezés utóbb módosítható. Egy különbség azonban észlelhető a két eset között: a felek szerződéses megállapodásával rendezett lakáshasználat a Ptk. 6:192. §- es jogszabályhely - azaz a szerződés módosítás törvényi rendelkezései - alapján módosítható.

 
Bérlőtársak esetén is módosítható?

 

Igen, ekkor a módosítás során kérhető a bérlőtárs bérleti szerződésének megszüntetése és a lakás elhagyására kötelezése. Ennek feltétele, hogy a bérlőtárs a lakással kapcsolatos költségek őt terhelő részét nem fizeti, a közös használatú helyiségeket szándékosan rongálja, beszennyezi vagy azok tisztántartására vonatkozó rendelkezéseket megszegi. Feltétele lehet továbbá, hogy ha a lakásban lakó személyek nyugalmát zavarja vagy velük szemben az együttélés követelményeit durván megsérti, botrányosan viselkedik, esetleg a közös használatú lakrészbe - a törvény tiltó rendelkezése ellenére - más személyt befogad.

 

Az a házastárs, akit, mint bérlőt, a bíróság a lakás elhagyására kötelezett, a lakáshasználat újrarendezését már nem kérheti, mivel nincs már olyan jogosultsága, amely alapján a lakást használhatná.

 

Továbbá akkor sincs helye a lakáshasználat újrarendezésének, ha a közös tulajdonú ingatlanban az egyik fél mint bérlő marad, azonban a bérleti díjat elmulasztja fizetni. A nem fizetés következményeként pedig kiköltöztetik. Így a jogviszony bérleti jogviszonnyá alakult, tehát sem a lakáshasználati jog ellenértékére nem tarthat igényt, sem a lakáshasználat újrarendezését nem kérheti.

 

Élettárs is kérheti!

 

Élettársak esetén a szabály ugyanaz, tehát bármelyik élettárs kérheti a lakáshasználat újrarendezését a bíróságtól, ha a lakáshasználat - a körülmények változása okán - lényeges jogi érdekét sérti vagy a közös kiskorú gyermek jogi érdekét sérti.

 

Az élettársak esetében is kérhető az újrarendezés akkor is, ha korábban a felek maguk rendezték szerződésben a lakáshasználatot.

 

Különbség azonban a házastársakkal szemben, hogy a volt élettárs a lakáshasználat megosztása után a másik élettárs bérlőtársi jogviszonyának megszüntetését a törvénynek a bérlőtársakra vonatkozó rendelkezései alapján is kérheti.

 

A lakáshasználat újrarendezése tehát nem megoldhatatlan, azonban fontos szem előtt tartani, hogy ez egy újabb bírósági eljárást jelent, amely - tekintve a magyar bíróságok leterheltségét - elhúzódhat akár évekig is. Ha személyre szabott tanácsra lenne szükséged, keress minket a Kapcsolat menüpont alatti elérhetőségeken!

 

Szólj hozzá te is !

Hozzászólások.

Kérjük vedd figyelembe, hogy hozzászólásod csak moderáció után jelenik meg az oldalon.

Olvassa el a többi cikkünket is legyen tájékozott
Köszönjük a kommented, moderálás után megjelenítjük