Menü bezárása
Blog Konzultáció Ingatlanod értéke Kalkulátorok Miben tudunk segíteni Gyík Befektetőknek Bejelentkezés

Lakáshasználat újrarendezése

Közzétéve:2022.02.28
Frissítve:2022.03.17

Az utóbbi néhány írásunkban végigvettük, hogy hogyan is lehet rendezni a lakáshasználatot válás esetén. Lényeges azonban tudni, hogy semmi sincs kőbe vésve és ha a körülmények változnak, akkor bizony a lakáshasználatot is újból lehet rendezni. Nézzük, hogyan!

 

Újrarendezés

 

A Ptk. 4:85. §- a rendelkezik a lakáshasználat újrarendezéséről, amelynek értelmében, ha a bíróság a lakás osztott használatát rendelte el vagy a tulajdonos, a haszonélvező házastársat kötelezte a lakás elhagyására, akkor bármelyik fél kérheti a lakáshasználat újrarendezését. Ennek fontos eleme, hogy akkor kérhető az újrarendezés, ha a korábbi körülményekben (amely alapján a bíróság meghozta a döntését) olyan változás állt be, amely már jogi érdeket vagy a közös kiskorú gyermek jogi érdekét sérti. Tehát alapvetően a korábbi döntés óta eltelt időt és az azóta bekövetkezett változásokat fogja a bíróság vizsgálni, és az új döntést is ezen időszak történéseire fogja alapozni. Persze ez alól is van kivétel!


Lássuk, mely körülmények okozhatják az érdeksérelmet: az osztott lakáshasználat során a konfliktusok okozta stressz vagy akár a fizikai bántalmazás már elég ok arra, hogy a lakáshasználat újrarendezését kérje az egyik fél. Az is előfordulhat, hogy bár a válás során a felek szerződésben állapodtak meg a lakáshasználatról, utóbb kiderül, hogy az egyik fél (jellemzően, de nem kizárólagosan a feleség) már több éve elszenvedője volt a másik fél agresszív viselkedésének és az egyezség is e félelemben keletkezett, így az sem akkor, sem később nem tekinthető az ő valós akaratának. Tehát kérheti a feleség (vagy a félelemben tartott fél) a lakáshasználat rendezését, arra tekintettel, hogy jelenleg is rettegésben él (akár közös gyermekükkel együtt) és ez súlyosan sérti az ő érdekeit.

 

A fentiek alapján elmondható, hogy mind a bíróság általi, mind pedig a szerződéses lakásrendezés utóbb módosítható. Egy különbség azonban észlelhető a két eset között: a felek szerződéses megállapodásával rendezett lakáshasználat a Ptk. 6:192. §- es jogszabályhely - azaz a szerződés módosítás törvényi rendelkezései - alapján módosítható.

 
Bérlőtársak esetén is módosítható?

 

Igen, ekkor a módosítás során kérhető a bérlőtárs bérleti szerződésének megszüntetése és a lakás elhagyására kötelezése. Ennek feltétele, hogy a bérlőtárs a lakással kapcsolatos költségek őt terhelő részét nem fizeti, a közös használatú helyiségeket szándékosan rongálja, beszennyezi vagy azok tisztántartására vonatkozó rendelkezéseket megszegi. Feltétele lehet továbbá, hogy ha a lakásban lakó személyek nyugalmát zavarja vagy velük szemben az együttélés követelményeit durván megsérti, botrányosan viselkedik, esetleg a közös használatú lakrészbe - a törvény tiltó rendelkezése ellenére - más személyt befogad.

 

Az a házastárs, akit, mint bérlőt, a bíróság a lakás elhagyására kötelezett, a lakáshasználat újrarendezését már nem kérheti, mivel nincs már olyan jogosultsága, amely alapján a lakást használhatná.

 

Továbbá akkor sincs helye a lakáshasználat újrarendezésének, ha a közös tulajdonú ingatlanban az egyik fél mint bérlő marad, azonban a bérleti díjat elmulasztja fizetni. A nem fizetés következményeként pedig kiköltöztetik. Így a jogviszony bérleti jogviszonnyá alakult, tehát sem a lakáshasználati jog ellenértékére nem tarthat igényt, sem a lakáshasználat újrarendezését nem kérheti.

 

Élettárs is kérheti!

 

Élettársak esetén a szabály ugyanaz, tehát bármelyik élettárs kérheti a lakáshasználat újrarendezését a bíróságtól, ha a lakáshasználat - a körülmények változása okán - lényeges jogi érdekét sérti vagy a közös kiskorú gyermek jogi érdekét sérti.

 

Az élettársak esetében is kérhető az újrarendezés akkor is, ha korábban a felek maguk rendezték szerződésben a lakáshasználatot.

 

Különbség azonban a házastársakkal szemben, hogy a volt élettárs a lakáshasználat megosztása után a másik élettárs bérlőtársi jogviszonyának megszüntetését a törvénynek a bérlőtársakra vonatkozó rendelkezései alapján is kérheti.

 

A lakáshasználat újrarendezése tehát nem megoldhatatlan, azonban fontos szem előtt tartani, hogy ez egy újabb bírósági eljárást jelent, amely - tekintve a magyar bíróságok leterheltségét - elhúzódhat akár évekig is. Ha személyre szabott tanácsra lenne szükséged, keress minket a Kapcsolat menüpont alatti elérhetőségeken!

 

Írjon Nekünk

Miben tudunk segíteni?


Kapcsolatfelvétel

Jelenleg csak budapesti és pest megyei ingatlanok értékesítését tudjuk vállalni!

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Csak Budapesten és Pest megyében tudunk megbízásokat vállalni jelenleg.

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

A konzultáció díja 50.000 Ft + áfa. Az összeget beszámítjuk, ha lesz közöttünk további együttműködés, tehát megbízást kapunk egy ingatlan eladására, vagy felkutatására.

Megrendelem a konzultációt, és várom a díjbekérőt, Valamint megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Csak Budapesten és Pest megyében tudunk megbízásokat vállalni jelenleg. Az értékmegállapítás díja 50.000 Ft + áfa. Természetesen az összeget beszámítjuk, amennyiben megbízást kapunk az ingatlan értékesítésére.

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Kapcsolatfelvétel

Jelenleg csak budapesti és pest megyei ingatlanok értékesítését tudjuk vállalni!

Megtekintettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Szólj hozzá te is !

Hozzászólások.

Kérjük vedd figyelembe, hogy hozzászólásod csak moderáció után jelenik meg az oldalon.

Olvassa el a többi cikkünket is legyen tájékozott
Köszönjük a kommented, moderálás után megjelenítjük