Menü bezárása

Ingatlan Kalkulátorok Cég Gyakori kérdések

Lakás eladási idő mennyi idő eladni az ingatlanod?

Közzétéve:2020.11.01
Frissítve:2021.09.11

Minél több időt tölt egy ingatlan a piacon, annál kevésbé valószínű, hogy a vágyott árat megkapja az eladó. Vannak szempontok, amelyeket figyelmen kívül hagyva, sok idő veszíthető.


Eladási ár pontos meghatározása


A túlárazott lakások nem igazán kapósak a piacon, azokat a vevők is kiszúrják, hiszen ők valószínűleg sokkal több ingatlant láttak adott időszakban, mint az eladó. Hiába van jó helyen, ha állapota vagy mérete nem indokolja az árát, nem fog elkelni túlárazva. Ekkor csökkenthető az ár, levehető a hirdetés (ha nem sürgős az eladás) és egy későbbi időpontban újra lehet az eladással próbálkozni. Ne essen ebbe a hibába, sok energiáját emésztheti fel!  A jó irányár meghatározása  kulcsfontosságú! Ez ugyanis befolyásolja mennyi idő alatt adjuk el. Vegyük figyelembe, hogy egy ingatlan, ami túl sok időt töltött a piacon már lehet, hogy csak áron alul adható el.


Az ingatlanpiac aktuális helyzete


Növekő vagy csökkenő piac, valószínűleg mindenki tudja, hogy az ingatlanpiac időről - időre változik, bizonyos külső tényezők hatására (legutóbb például a 2008-as válság után történt nagy visszaesés, majd 2015 tájékán volt egy nagy felívelés).

Az ingatlanpiacot befolyásoló trendek:

1. -Infláció

2. -Kamatok

3. -Tőkeáramlás az ingatlanokba

4. -Munkahelyek számának alakulása

5. -Fejlesztési irányok

6. -Új építkezések


Az ingatlan eladás értelemszerűen egy szűkülő, csökkenő piacon sokkal nehezebb, mint egy bővülő, növekvő piacon. Ezzel szemben egy csökkenő piacon nehezebb az eladó dolga, hiszen alacsony kereslet mellett túlkínálat alakul ki, az árak szintén alacsonyak, sőt a vevők, ha ügyesek, jelentős alkukat is elérhetnek, az eladók pedig hosszú eladási időre számíthatnak. Ekkor érdemes lehet kivárni az eladással vagy el kell fogadni a jóval kisebb vételárat.

A szélsőségek között pedig átmeneti állapotról szoktunk beszélni, amikor a lakás eladások idejét és a várható vételárat is nehéz megjósolni.

Semmiképpen sem szabad csökkenő piacon túlárazni az ingatlant, hiszen ekkor kénytelen az eladó folyamatosan csökkenteni a kínálati árat, és könnyen sokkal kedvezőtlenebb lehet a végső vételár, mint ha az elején profin meghatározta volna az árat. 


Az ingatlan elhelyezkedése 


Hiába a nagy alapterület és a jó állapot, ha az adott ingatlan az ország egy eldugott részén található, ahol kevés a munkalehetőség és gyenge az infrastruktúra, akkor hiába minden próbálkozás, az eladó valószínűleg csak áron alul fog vevőt találni. Eladói oldalról ez az a szempont, amelyet észben kell tartani az árképzéskor. Ingatlan vásárláskor pedig szintén nagy jelentőséget kap, hiszen egy jó lokációval rendelkező ingatlan még akkor is jó befektetés, ha rosszabb állapotú, mint amilyet eredetileg venni tervezett a vevő, mivel egyrészről magas, másrészről biztosabb hozam érhető el.


Ingatlan állapotának javítása Ha van rá némi keret, akkor az eladási árat nem feltétlenül kell rögtön csökkenteni, érdemes lehet a lakás javításával kelendőbbé varázsolni az ingatlant.. Erre számtalan módszer létezik, az egyszerű rendrakástól és nagy takarítástól kezdve, a kisebb felújításon át, a home stagingig bezárólag.

A home stagingigre már hazánkban is szakosodott jó néhány cég, akik a lakás állapotának javításával, kölcsönzött bútorokkal emelik ki a lakás erősségeit. Örök igazság az is, hogy egy régebbi építésű, de szépen karbantartott és kedvező árú lakás gyorsan megtalálja a vevőjét. 


A szezonális változások 


Az ingatlanpiac egy éven belül is sokat változik, hiszen tavasszal nő a vásárlási kedv (költözni mégiscsak jobb jó időben, mint ősszel, esőben), a Velencei tónál vagy a Balaton  partján pedig nyáron jellemző a növekedés. A Balaton partján télen, különösen karácsony tájékán (Budapesten pedig nyár közepén, nagy melegben) egyértelműen nagy a visszaesés, ilyenkor kevesen vásárolnak ingatlant. Kivéve kislakásokat diákoknak. Ők is komoly piacot jelentenek: Egyetemi városokban a kislakások terén fellendülés tapasztalható Budapesten, Debrecenben...a diákok, akik nem szeretnének kollégiumban lakni, általában ebben az időszakban keresnek maguknak lakást.


A fentiek alapján látható, hogy mind az ingatlanpiacra kerülése előtt, mind az eladási folyamat során hozott döntések alapvetően befolyásolhatják az adásvétel idejének  kimenetelét.

A gyors ingatlan eladás nagyban függ az aktuális piaci helyzettől, a piaci trendek alakulásától, a megfelelő állapottól és nem utolsó sorban a pontos és jó árképzéstől.  
Szólj hozzá te is !

Hozzászólások.

Kérjük vedd figyelembe, hogy hozzászólásod csak moderáció után jelenik meg az oldalon.

Olvassa el a többi cikkünket is legyen tájékozott
Köszönjük a kommented, moderálás után megjelenítjük